15
Kas labai mėgstate kondensuotą pieną, tam tikrai patiks šis skaitytojo Lino Jakučio receptas. Nors kiek teko domėtis apie tikruosius florentinus, jie kepami kiek kitaip – šis skaitytojo atsiųstas receptas yra greitųjų florentinų variantas, kuris paprastai gaminamas ir skoniu nenusileidžia tikriesiems.

Tai puikus skanumynas, kai į namus netikėtai atkeliauja būrys svečių, o kuo pavaišinti, namuose kaip tyčia nieko neturite. Tereikia tarp maisto atsargų turėti kondensuoto pieno indelį ir vieną pakuotę pačių paprasčiausių kukurūzų dribsnių. Kol užvirs kava, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ruoškite sausainukus kepimui.


Lino florentinų gamybai reikės: 250 gramų kukurūzų dribsnių ir indelio kondensuoto pieno. Florentinų paįvairinimui skaitytojas pataria naudoti saują sezamų sėklų, saulėgrąžų ir smulkintų migdolų. Sausainiams tinka ir kiti mėgiami džiovinti vaisiai ar sėklos. Geriausiai naudoti tai, ką turite namuose.

Gaminimas labai paprastas. Svarbu, kad kondensuotas pienas būtų ne iš šaldytuvo, o kambario temperatūros. Tada jis būna labiau takus ir geriau išmaišomas. Jei ne, tai teks kondensuotą pieną truputį pašildyti atskirai dubenėlyje arba karšto vandens vonelėje. Ant dribsnių užpilkite kondensuotą pieną, išmaišykite. Masė taps klampi, bet dribsniai nepaskęs kondensuotame piene. Užbarstom aguonų ir sezamo sėklų, pamaišom. Viskas nebus labai šlapia ir klampu, gali atrodyti, kad jau nebesulips, bet nesibaiminkite, cukrus, esantis kondensuotame piene, labai puikiai viską sulipdys. Dėkite po šaukštą masės į skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite maždaug 7 minutes. Žiūrėkite, kad nesudegtų, bet spalva turi truputį pakisti.
Nereikėtų daryti didelių sausainių kaip blynų, nes tada ne taip skanu valgyti. Jei turite keksiukų popierinių ar silikoninių formelių, jos puikiai tiks sausainių gamybai. Su formelėmis bus paprasčiau iškepti vienodo dydžio florentinus. Vėsdami florentinai sutvirtės.

Reikia nepamiršti, kad kondensuotas pienas yra ta medžiaga, kuri dribsnius suklijuoja, duoda jiems saldaus karamelinio skonio, todėl geriau dribsnių dėti daugiau, o kondensuoto pieno mažiau. Jei turite mažiau dribsnių, nenaudokite viso indelio kondensuoto pieno – geriau jį palikite kavai paskaninti. Štai ir paruošti sausainiai jūsų svečiams, skanaus!

Tikrasis florentinų receptas
Tikrųjų florentinų gamybai reikia šiek tiek daugiau ingredientų, nei skaitytojo Lino Jakučio atsiųstam receptui.
Apie dvidešimčiai florentinų pagaminti reikės: 25 gramų sviesto, 75 gramų cukraus, 10 gramų miltų, 65 mililitrų riebios grietinėlės, 200 gramų riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, uogų mišinio.
Pirmiausiai į nedidelį kaitinimo puodą įdėkite supjaustytą sviestą, cukrų ir miltus. Viską maišant kaitinkite ant labai silpnos temperatūros, kol masė taps vientisa. Tada po šaukštą pilkite grietinėlę ir viską gerai maišykite. Suberkite visas likusias gėrybes ir dar minutėlę pakaitinkite maišydami. Tada masei leiskite šiek tiek atvėsti.

Kol masė pravės, pasiruoškite skardą sausainių kepimui. Skardą patariu iškloti kokybišku kepimo popieriumi, kad nereiktų po to vargti krapštant popierių nuo florentinų. Galima naudoti ir keksiukų popierines formeles – tada bus mažiau vargo juos formuojant. Tarp florentinų reikia palikti vietos ir po šaukštą dėti masę – bandyti formuoti apskritus sausainiukus. Galima kepti ir vieną didelį florentiną ir po to atvėsusį jį sulaužyti ar supjaustyti. Saunainius kepti 190 laipsnių orkaitėje apie 12–15 min. Patariama bekepant nežiopsoti, nes florentinai gali greit sudegti. Ištraukus pravėsinti 2–3 minutes, o tada jau galima vaišinti svečius. Florentinus geriau laikykite uždarame inde, nes kitaip jie pritrauks drėgmės ir praras savo traškesį. Skanaus!

Džiaugiamės, kad skaitytojai dalijasi savo receptais ir juos siunčia mums. Jau susikaupė keletas jūsų konkurse dalyvaujančių receptų. Kai visus išspausdinsime, geriausio recepto autorių apdovanosime redakcijos prizais. Primenu, kad vis dar laukiame jūsų receptų! Nesnauskite! Mūsų konkursui tinka patys įvairiausi receptai. Tai gali būti greitai paruošiami ar patys įmantriausi patiekalai, todėl galite siųsti visus mėgiamus receptus. Receptus siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba atneškite juos tiesiog į redakciją. Gautus receptus spausdinsime šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Florentinų receptus užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ

Į viršų