Romualdas BALIUTAVIČIUS 
Prie aštraus maisto priprantama kaip prie narkotikų: kaskart norisi vis aštresnių pojūčių. Reikalas tas, kad aitriosios paprikos skatina endorfinų gamybą, taigi suteikia savotišką malonumą valgančiajam, pasitenkinimo pojūtį, prie kurio priprantama. Deja iš visos didžiulės aštriųjų paprikų įvairovės Lietuvoje nusipirksi vos 2-3 rūšis: čili, uoginę arba kajeno papriką... O štai apie habanero paprikas, kurios apie 140 kartų aitresnės už garsųjį „Tabasco” padažą, Lietuvoje galima tik pasvajoti. Ūkininkai gal ir užaugintų, bet kas jas pirks? Už tai visus lietuviškuosius „aštrius” kečupus ir padažus galima drąsiai siūlyti kūdikių mitybai.
 
Seniai nutilo paistalai, esą čili paprikos gali skrandyje išdeginti skylutę... Įrodyta, kad jos ne tik kad nekenksmingos, bet net labai naudingos žmogui. Ir tai suprantama, kitaip pietiečiai, tarkime, kokie gruzinai arba meksikiečiai, seniai vaikščiotų kiaurais skrandžiais... Aštrieji pipirai (paprikos) veikia baktericidiškai, įžiebia vidinę ugnį, kuri naikina viduje susikaupusią bjaurastį, varo iš žarnyno parazitus, iš aitriųjų paprikų gaminami vaistiniai tepalai ir t. t., ir pan.
 
Sakoma, jog save gerbiantis virėjas turi bent vieną savojo čili patiekalo receptėlį. Turiu vieną tokį ir aš, išbandęs ir ištobulinęs per eilę metų. Jeigu tikrai mėgstate aštrų maistą, (tikrai aštrų, o ne tai, ką gamintojai vadina aštriu) siūlyčiau išbandyti... (Ingredientų kiekiai – apytiksliai, galite jais laisvai varijuoti).
 
Pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus 2 smulkintus svogūnus ir 500 g mėgstamo faršo. Nepamirškite pamaišyti. Į pabaigą įdėkite 3-4 šaukštus kečupo. Dar kiek pakepinkite. Tada keptuvės turinį suverskite į puodą, įpilkite maždaug 700 ml vandens ir užkaiskite. Įmeskite 4-5 nedideles česnako galvutes, jų nenulupę ir neiškaidę, pasūdykite, įberkite 2 šaukštus cukraus. Tam aš naudoju rudąjį cukrų, bet tiks ir kitoks. O išvirę česnakai praranda aštrumą ir skoniu primena virtas pupas. (Jais vėliau papuošime lėkštes su čili patiekalu).
 
Toliau sudedame 2/3 skardinės konservuotų kukurūzų. Verdame dar apie 5-7 minutes. Paskiausiai sudedame 2 smulkintas saldžiąsias paprikas ir keletą aitriųjų pipirų ankščių, jas iš anksto susmulkinę. Nuo aukštos temperatūros aitrumas sumažėja, taigi kiek dėti – sprendžia kiekvienas virėjas, atsižvelgdamas į savo ir kitų valgytojų mitybos įpročius. Patiekalas savo galutiniame pavidale turi būti kiek salstelėjęs, labai tirštos sriubos konsistencijos. 
Paprikoms suplikus, viralą galima nešti ant stalo. Išdėliojama porcijomis į lėkštes, į vidurį dedame po galvutę česnako, puošiame žalumynais.
 
Kartu tiekiame itališkos arba baltos forminės duonos, atvėsinto baltojo vyno. Skanaus.
Į viršų