Artėjant šventėms turbūt daugelis galvoja, ką Kalėdų proga padovanoti artimiesiems. Gerai, jeigu Kalėdų Senelis gauna laišką su norimų dovanų sąrašu, tada vienas, du ir viskas padaryta. Daug sunkiau, kai norisi nustebinti ir originaliai pasveikinti. Tada sukame galveles ir laukiame, kada apsireikš genialios mintys. Deja, jos kartais taip ir pralekia pro šalį, nepasiekusios mūsų sąmonės. Tokiais atvejais lieka tik viena išeitis – dovanoti pinigus. Tik ar tai iš tiesų geras pasirinkimas? Ar pasiduodami pirkimo/dovanojimo impulsui nepamirštame tikrosios Kalėdų prasmės?Ekonomistai atsako, kad dovanoti grynuosius pinigus – puikus būdas efektyviai išleisti pinigus. Tuo tarpu dvasininkai ragina geriau paieškoti kitos dovanėlės ir susimąstyti apie įsikūnijimo slėpinį.

Brangia dovana nenustebinsite
Šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad viskas priklauso nuo to, kas ir kam dovanoja: „Jeigu žmogui tokia dovana yra priimtina, nematau priežasčių, kodėl pinigų nereikėtų dovanoti.“

Neretai pasitaiko, kad žmogus, norėdamas įtikti kitam asmeniui, nuperka labai brangią dovaną. Tačiau vietoj laukto dėkingumo sulaukia ne itin džiugios reakcijos. Mokslininkų aiškinimu, jeigu gavėjui ji nepatinka, žmogus dažniausiai mano, kad dovana labai brangiai nekainavo.

Žodžiu, kartais nutinka taip, jog tas, kuris sumokėjo daug pinigų ir padovanojo brangią dovaną, lieka neįvertintas, o tas, kuris ją gavo, jaučiasi nuskriaustas.

Mokslininkai, siekdami išsiaiškinti, kodėl taip nutinka bei kaip tokių situacijų išvengti, atlieka įvairius tyrimus.

„Didžiausias neatitikimas tarp to, kiek pinigų buvo išleista ir kiek naudos ji gavėjui suteikė, būna, kai dovana yra labai brangi ir kai tarp dovanos davėjo bei gavėjo yra didelis amžiaus skirtumas“, – remdamasi moksliniais tyrimais paaiškina J. Varanauskienė.

Pavyzdžiui, seneliams sunku suprasti, kas patinka jų anūkams. Kartais jie ką nors nuperka ir įsivaizduoja, jog anūkai liks patenkinti, tačiau realybėje viskas būna priešingai. Todėl būtent seneliai dažniausiai dovanoja pinigus, o bendraamžiai vienas kitam pinigus įteikia rečiau.

Vietoj pinigų – pyragas
„Jeigu mes norime efektyviai išleisti pinigus dovanai, tai grynieji pinigai yra geriausias pasirinkimas, nes žmogus ką norės, tą ir nusipirks. Aišku, tuomet galbūt nebelieka emocijos, parodo vaizduotės stoką, bet originali dovana taip pat ne visada visus pradžiugina“, – išskiria finansų ekspertė.

Ekonomistė pasakoja, kad nelabai pažįstamam žmogui, nusprendę padovanoti ką nors neįprasto ir originalaus galime sulaukti neigiamos reakcijos ar net jį įžeisti. Įdėtos pastangos kartais visiškai nepasiteisina.

Todėl mažiau pažįstamam žmogui geriau padovanoti banalią dovaną, pavyzdžiui, šokoladą. Tada bus mažesnė tikimybė apsirikti ir vietoj malonių emocijų tiek sukelti, tiek gauti nelabai malonių.

Anot pašnekovės, dovanų čekiai taip nėra labai geras pasirinkimas. Atrodo, jog žmogus turės laisvę pasirinkti, ką už tą čekį įsigis, bet tyrimai rodo, ką kita. Neretai nutinka taip, kad dalis čekių taip ir lieka neišgryninta. Žmogus nespėja juo laiku pasinaudoti, pamiršta ir pan. Žodžiu, mes dovaną padovanojame ne žmogui, bet parduotuvei.

Reziumuodama J. Varanauskienė pabrėžia, kad svarbiausia renkant dovaną galvoti apie tą asmenį, kuri jam skirta: „Manau, kad viskas priklauso nuo mūsų pačių ir santykio su tuo žmogumi. Pavyzdžiui, jeigu kaimynei padovanosime penkis eurus, tikriausiai ją įžeisime. Gal geriau tuomet iškepti pyragą.“

Svarbiausia ne dovana, bet dėmesys
Kunigas Saulius Matulis sako, kad kiekvienam žmogui smagu gauti dovanėlę, nesvarbu ar Kalėdų, ar Naujųjų metų proga. Svarbiausia, kad viskas būtų daroma apgalvotai ir neskubant.

„Advento metu, kai laukiame gražios Kristaus gimimo šventės, kartais dovanų ieškojimas ir šurmulys žmogui nelabai leidžia susikaupti. Šiuo metu reikėtų labiau susimąstyti apie įsikūnijimo slėpinį“, – kalba S. Matulis.

Jo nuomone, dovanoti pinigus labiau tinka per gimtadienius ir kitas šventes, o per Kalėdas – nelabai. Geriau padovanoti ką nors, kas turi išliekamąją vertę: knygą, albumą, savos kūrybos daiktą ir pan.

Reikia galvoti apie tą žmogų, kuriam dovanoji, žinoti, ką jis veikia, kuo domisi, tik tuomet dovana bus iš tiesų prasminga.

Kunigas sako, kad Kalėdas reikia švęsti, nes tai Kristaus gimimo šventė. Kaip mus per gimtadienį pasveikina draugai, taip ir mes turėtumėme minėti šią dieną.

„Išganytojas atpirko visą žmoniją, panaikino gimtąją nuodėmę, o tai yra itin svarbu tikinčiam žmogui“, – akcentuoja S. Matulis.

Ne veltui prieš didžiąsias žiemos šventes žmonės tampa geresni ir daugiau dėmesio skiria aplinkiniams. Organizuodami advento vakarus, kalėdines šventes, aplankydami ligonius, skurstančius asmenis jiems dovanojame savo dėmesį. Todėl per šventes nereikėtų galvoti tik apie pinigus, svarbiausia – skleisti savo šilumą ir padėti aplinkiniams.

Šiauliečių nuomonės išsiskiria
Siekdami sužinoti, ar pinigai iš tiesų yra geriausia dovana, pasiteiravome šiauliečių. Į šį klausimą dalis atsakė neigiamai, tačiau buvo ir tokių, kurie geresnės dovanos net neįsivaizduoja.

„Kalėdoms dovanoti pinigus yra kažkas baisaus, neįsivaizduoju tokios dovanos. Man Kalėdos siejasi su meile, šiluma, dėmesiu, o pinigai prie to visiškai nesiderina. Dovanėlių pradėjau ieškoti dar prieš pusę metų. Turiu jau visas, liko tik supakuoti“, – sako Aida.

Aidai pritaria ir šiaulietė Raminta: „Artimiesiems, pažįstamiems dažniausiai perku mielas smulkmenėles. Jos labai brangiai nekainuoja, todėl grynųjų pinigų niekada nedovanoju. Manau, ne kaip atrodytų, jeigu vietoj suvenyro įteikčiau penkis eurus.“

Tuo tarpu Saulius sako, kad nemato nieko blogo, jeigu vietoj nereikalingo daikto pats gauna ar kitiems dovanoja pinigų: „Kadangi esu dėdė ir savo vaikų neturiu, nelabai įsivaizduoju, ką galėčiau padovanoti savo mažosioms dukterėčioms. Todėl visada joms iš kišenės ištraukiu pinigų. Dar niekada nemačiau, kad jos tokia dovana labai nusiviltų. Priešingai, džiaugiasi ir visiems giriasi, kad pinigai atsidurs taupyklėje, o vėliau už juos mama nupirks ką nors šaunaus.“

12 23 2015 08

Piniginė dovana galbūt ne visoms progoms tinkama, bet maloni.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų