10-30-2015 06

Jaunoji kolekcininkė R. Mačiulytė jau yra surinkusi apie tūkstantį knygų skirtukų.
Reginos MAČIULYTĖS albumo nuotr.

Aušrinė PETREVIČIŪTĖ
Šiaulių universitete gamtinę rekreaciją studijuojanti šiaulietė Regina Mačiulytė be to, kad domisi fotografija, turi ir neįprastą pomėgį – kolekcionuoti knygų skirtukus. Šiuo metu kolekcijoje jau yra 980 skirtukų.

Viskas prasidėjo nuo karpinių
Kolekcininkė rodo knygų skirtukų albumus ir sutinka atskleisti, nuo ko viskas prasidėjo.
„Istorija labai paprasta. Mamos kolegė sugalvojo pati daryti skirtukus iš karpinių ir vis kažkokia proga padovanoti kolegoms. Tiek mama, tiek ir aš gaudavome tų skirtukų. Ir taip kaupiau kaupiau juos, paskui pagalvojau, kad galiu ir pati juos rinkti“, – pasakoja Regina.
Tas tikrasis rimtas kolekcionavimas, anot merginos, prasidėjo tik prieš kokį porą metų, tačiau pirmas skirtukas yra datuotas jau 2004 m. Taigi kolekcija renkama jau net 11 metų.
Šiuo metu Reginos knygų skirtukų kolekcijoje yra beveik tūkstantis skirtukų iš 36 skirtingų pasaulio šalių (tarp jų – ir lietuviškieji skirtukai), taip pat ir rankų darbo skirtukai. Mergina gerokai pasilengvinusi darbą – visi skirtukai tvarkingai sudėlioti albumuose, suklasifikuoti pagal šalis, nurodytos jų gavimo datos ir vietos, iš kur jie atkeliavę ir iš ko.
Paklausta apie tikslus Regina šypteli – ji nori surinkti daugiau skirtukų, nei jų yra užfiksuota Gineso rekordų knygoje. Šiuo metu joje fiksuojamas rekordas – 120 tūkst. knygų skirtukų kolekcija. „Tikiuosi, kad gal kažkada pavyks“, – viliasi Regina.
Mergina jau ir dabar pripažįsta, kad kartais pameta tikslų surinktų skirtukų skaičių – vos ne kiekvieną kartą tvarkant skirtukus perskaičiuoja, ar tikrai jų tiek ten yra. „Kartais tenka praversti visus lietuviškus skirtukus ir pažiūrėti, ar tokį jau turiu, ar ne. Tikrai kartais būna sunku“, – tikina Regina.
Kiekvienas skirtukas merginai labai brangus, kiekvienas iš jų turi savo istoriją.
Paklausta, kurie skirtukai jai įdomiausi, brangiausi, mergina išskiria kelis: „Yra pora tokių skirtukų, tačiau neišskirčiau nė vieno, visi savaip mieli. Vienas jų artimesnis mamai, yra austas ir priklauso mamos dėdei. Kaip mama pasakojo, kiek pamena save, tiek ir tas skirtukas yra su ja. Kitas brangus skirtukas – iš Sąjūdžio laikų su kalendoriumi. Aišku, jis ne tiek man brangus, kiek vyresniems žmonėms, kurie prisimena tuos laikus.“

Keičiasi su kitais, daro juos ir pati
Knygų skirtukai į merginos kolekciją patenka labai įvairiai: parsiveža jų iš kitų šalių, palaiko ryšius ir keičiasi su kitais kolekcininkais. Taip pat padeda tėvai, giminės, pažįstami.
„Visi žino, kad man reikia skirtukų, nesvarbu, koks tas skirtukas bebūtų, gali būti reklaminis, knygos. Visiškai nesvarbu, svarbiausia, kad tai būtų knygos skirtukas“, – pasakoja Regina.
Mergina turi dar vieną užsiėmimą – keistis atvirlaiškiais, tai kartais gauna ir dar kokį skirtuką prie atviruko.
Kolekcininkė pastebėjo, kad labai didelė problema iškyla norint įsigyti skirtuką Baltarusijoje. „Būdama Baltarusijoje ieškojau skirtukų ir tik viename knygyne aptikau, bet ir tie patys skirtukai ten būna gana vaikiški. O tarkim, Lietuvoje, mes tikrai galime nuėję į knygyną rasti bent vieną skirtuką ir jį nusipirkti“, – neslepia mergina.
Kolekcininkė palaiko ryšius su bendraminčiais. Tiesa, Lietuvoje kolekcionuojančių skirtukus nėra tiek daug.
„Su viena lietuve jau porą kartų keitėmės skirtukais. Su užsienio kolekcininkais dar tiktai po kartą. Lietuvoje yra pakankamai sunku gauti kažką įdomesnio ir kad tai būtų kažkas originalaus, sakykim, jeigu žmogus nori kažko informatyvaus su miesto vaizdu“, – pasakoja Regina.
Merginos skirtukų kolekcijoje jau puikuojasi skirtukai iš tokių egzotiškų šalių, kaip Brazilija, Taivanas, Čilė, Malaizija, Japonija, Indonezija ir kt. Ir visi jie gauti besikeičiant su užsienio kolekcininkais.
Besikeičiant su užsienio kolekcininkais kilo ir idėja, kad galbūt mergina galėtų pasidaryti ir savų skirtukų. „Kaip minėjau, dar vienas iš mano hobių yra fotografija. Kažką tokio originalaus pasidaryti ir nusiųsti užsienio kolekcininkams tikrai labai gera idėja. Ir jiems aišku visa tai patinka“, – pasakoja kolekcininkė.
Kol kas kolekcijoje yra 8 tokie skirtukai, tačiau jais neapsiribojama. „Kai kur nors važiuoji, vis fotografuoji ir pagalvoji, kad ta nuotrauka galėtų būti panaudota skirtukui“, – tikina mergina.

Netrukus pakvies į pirmą parodą
Draugai, svečiai, apsilankę Reginos namuose, nekantrauja pamatyti merginos kolekciją. „Prašo parodyti, kokių turiu, gal kažkas įdomaus atsiradę ir tikrai noriai pasižiūri, dar ir paklausia, iš kur tu čia gavai, kaip gavai?“ – kalba jaunoji kolekcininkė.
Lapkričio mėnesį mergina ketina parodyti savo kolekciją ir platesnei auditorijai. Knygų skirtukus ketinama eksponuoti Panevėžyje, „Židinio“ bibliotekoje. Tai bus pirmoji merginos paroda, kuri taip ir vadinsis „Reginos Mačiulytės knygų skirtukų kolekcijos paroda“.
„Jeigu viskas gerai, kitais metais paroda bus ir Šiauliuose“, – neslepia džiaugsmo mergina.

10-30-2015 11

Skirtukai iš įvairių šalių (Baltarusija, Kinija, Lenkija, Pietų Korėja ir Indonezija).
Reginos MAČIULYTĖS albumo nuotr.

10-30-2015 10

Mediniai skirtukai.
Reginos MAČIULYTĖS albumo nuotr.

 

Į viršų