Po didelių nuostolių 2009 metais, bankų sistema nuostolingai pradėjo ir 2010 metus - pirmąjį ketvirtį bankų nuostolis siekė 232,3 mln. Lt. Kaip ir praėjusiais metais, bankų veiklos rezultatui didžiausią neigiamą įtaką darė augančios turto vertės sumažėjimo išlaidos ir sparčiai mažėjančios grynosios palūkanų pajamos. 

Bankų veiklos rezultatas prieš mokesčius ir atidėjinių išlaidas išliko teigiamas ir 2010 metų pirmąjį ketvirtį siekė 248,5 mln. Lt (praėjusiais metais pirmąjį ketvirtį buvo 330,9 mln. Lt). 

Pelningai 2010 metų pirmąjį ketvirtį dirbo 3 bankai ir 6 užsienio bankų skyriai, o likę 6 bankai ir 2 užsienio bankų skyriai patyrė nuostolį. 

Kaip ir pernai, vienas pagrindinių bankų veiklos rezultatą bloginančių veiksnių išliko turto (paskolų ir investicijų į dukterines įmones) vertės sumažėjimo išlaidos, kurios 2010 metų pirmąjį ketvirtį siekė 498,8 mln. Lt, t.y. 162,1 mln. Lt daugiau negu per praėjusių metų atitinkamą laikotarpį.

Bankų veiklos rezultatą blogino ne tik išlaidos dėl turto vertės sumažėjimo, bet ir mažėjančios grynosios palūkanų pajamos, 2010 metų pirmąjį ketvirtį (palyginti su 2009 metų atitinkamu laikotarpiu) sumažėjusios net 40,7 proc., arba 162,1 mln. Lt. Žymų grynųjų palūkanų pajamų kritimą lėmė keletas svarbių veiksnių: sumažėjo pagrindinis bankų palūkanų pajamų šaltinis - paskolų portfelis; mažėjo realioji palūkanų marža; padaugėjo blogų paskolų, kurioms palūkanos nebekaupiamos. Bankai konservatyviau įvertino ne tik paskolų riziką, bet ir nebalansinių straipsnių riziką, - pirmąjį ketvirtį sudarė 2,1 mln. Lt daugiau atidėjinių nebalansiniams įsipareigojimams. 

Daugiausia bankų veiklos rezultatą 2010 metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, pagerino 51,2 mln. Lt išaugusios pajamos iš antrinių įmonių ir 34,5 mln. Lt padidėjęs mokestinis efektas dėl atidėtųjų mokesčių skaičiavimo. Be to, bankai gavo 15,4 mln. Lt daugiau grynųjų paslaugų ir komisinių pajamų bei 11,4 mln. Lt geresnį rezultatą iš prekybos užsienio valiuta ir valiutų kursų pasikeitimo.

Bankai toliau mažino operacines išlaidas, taip siekdami pagerinti dėl sumažėjusių pajamų ir išaugusių kredito nuostolių kritusį bankų veiklos efektyvumą. Bankų sistemos operacinės išlaidos 2010 metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, sumažėjo 16,7 mln. Lt, arba 6 proc. Operacinių išlaidų mažėjimui lemiamos įtakos turėjo sumažintos personalo išlaikymo išlaidos. Vidutinis darbuotojų skaičius (užsienio bankų filialų darbuotojai neįtraukiami) pirmąjį ketvirtį bankuose sumažėjo 268, arba 3,1 proc.

Dėl nuostolingos veiklos 2010 metų pirmąjį ketvirtį bankų sistemos turto grąžos ir nuosavybės grąžos rodikliai ir šiais metais išlieka neigiami: balandžio 1-osios duomenimis, turto grąžos rodiklis siekė -1,1 proc., nuosavybės grąžos rodiklis buvo -16,6 proc.

Pirmąjį ketvirtį toliau tęsėsi praėjusiais metais stebėtas realiosios palūkanų maržos mažėjimas. Balandžio 1 d. duomenimis, realioji palūkanų marža tesiekė vos 1 proc. (žemiausias lygis per visą stebėjimo laikotarpį). Per metus (nuo 2009 metų balandžio 1 d.) realioji palūkanų marža sumažėjo 0,55 proc. punkto, o šių metų pirmąjį ketvirtį - 0,28 proc. punkto. Nors žemų tarpbankinių EURIBOR ir VILIBOR palūkanų sąlygomis bankų pritraukiamų išteklių kaina (palūkanų išlaidų santykis su palūkanas kainuojančiais įsipareigojimais) mažėjo, tačiau palūkanas duodančio turto pajamingumas (palūkanų pajamų santykis su palūkanas duodančiais aktyvais) sumenko sparčiau, o tai ir lėmė realiosios palūkanų maržos mažėjimą.
ELTA 
Į viršų