Nuo kitų metų pradžios siūloma atkurti sumažintas pensijas.

Tokias Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis. 

Politiko teigimu, dėl jo skubaus įtraukimo į Seimo darbotvarkę bus nedelsiant renkami parlamentarų parašai. Pagal siūlomą projektą, socialinio draudimo ir valstybinių pensijų, įskaitant pensijų dirbantiems asmenims, sumažinimas galiotų tik šiems biudžetiniams metams. 

Kaip antradienį spaudos konferencijoje priminė V. Žiemelis, valstybės politikams ir valstybės pareigūnams darbo apmokėjimo dydžiai taip pat sumažinti tik iki 2010 m. gruodžio 31 d. 

Krikščionių partijos frakcija taip pat paragino Vyriausybę nedelsiant pateikti Seimui laikinai sumažintų pensijų kompensavimo gyventojams mechanizmą. 

Balandžio 22 d. Seimas nesutiko metais sutrumpinti laikotarpio, kurį bus mokamos sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos. Tokią įstatymo pataisą siūlė Krikščionių partijos frakcija, tačiau po pateikimo pataisai nebuvo pritarta. Už ją po pateikimo balsavo 57 Seimo nariai, prieš - 20, susilaikė 39 parlamentarai, primena ELTA.

Pasak Krikščionių partijos lyderio ekspremjero Gedimino Vagnoriaus, stiprėjant ekonomikai Vakarų ir Vidurio Europos valstybėse, atsiranda palankios išorinės sąlygos Lietuvos ūkio ir nacionalinio biudžeto įplaukų augimui, tačiau vidaus rinkos ir vartotojų pasitikėjimo smukdymas žlugdo be užsakymų liekančių daugumą vietos įmonių, toliau pavojingai didina nedarbą.

"Vidaus rinkos perkamosios galios stiprinimas paskatintų šalies ekonomikos augimą ir palengvintų užsitęsusios krizės pasekmes. Todėl tikslinga būtų sutrumpinti sumažintų socialinių išmokų taikymo laikotarpį iki 2010 m. gruodžio 31 d. ir tuo būdu atgaivinti vidaus rinkoje vartojimą ir be žalos valstybei sumažinti socialinę įtampą sunkiausiai gyvenančiai visuomenės daliai", - sako jis. 

Šiuo metu galiojantis įstatymas numato, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.
ELTA 
Į viršų