Metinių pajamų deklaracijų už 2012 metus nepateikę gyventojai gauna Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Šiaulių AVMI) priminimus įvykdyti savo prievoles. Pagal preliminarius skaičiavimus, deklaracijų nepateikė 4,5 tūkst. tai privalėjusių padaryti apskrities gyventojų, iš jų – per 2 tūkst. Šiaulių miesto, 0,65 tūkst. Šiaulių rajono, per 0,5 tūkst. Radviliškio rajono, beveik 0,4 tūkst. Joniškio rajono, po daugiau nei 0,3 tūkst. Pakruojo ir Akmenės rajonų bei per 0,2 tūkst. Kelmės rajono gyventojų.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
„Šiaulių mokesčių inspekcija šiemet sulaukė pajamų deklaracijų už 2012 metus iš 75 tūkst. apskrities gyventojų, 96,9 proc. gyventojų deklaracijas pateikė elektroniniu būdu. Tačiau, sulyginus gautas deklaracijas su turimais trečiųjų šaltinių (bankų, darboviečių, gyventojų verslo partnerių) pateiktais duomenimis, Šiaulių apskrityje yra per puspenkto tūkstančio pajamų deklaracijų nepateikusiųjų, vėluojančių įvykdyti savo mokestines prievoles – pateikti deklaraciją ir, jei reikia, sumokėti mokestį, – sakė Šiaulių AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Virginija Pabrėžienė. – Siūlome tai padaryti kuo skubiau patogiausiu būdu – pasinaudojant VMI Elektroninio deklaravimo sistema.“
Priminimai siunčiami gyventojams, pasinaudojusiems didesniu nei priklauso neapmokestinamuoju pajamų dydžiu ir nepateikusiems deklaracijų bei nesumokėjusiems mokesčio. Visiems vėluojantiems pateikti deklaracijas VMI pradeda siųsti priminimus: Elektroninio deklaravimo sistemos vartotojai bus informuojami elektroniniu būdu, o kitiems siunčiami tradiciniai laiškai.
Šiaulių AVMI primena, kad mokesčių mokėtojui, laiku (iki gegužės 2 d.) nepateikusiam pajamų mokesčio deklaracijos ir nesumokėjusiam priklausančių mokesčių, skaičiuojami delspinigiai (nuo gegužės 3 dienos 0,03 proc. už kiekvieną dieną). Mokesčių inspekcija, kaip ir ankstesniais metais, pirmiausia informuoja mokėtojus, siekia, kad jie savarankiškai vykdytų mokestines prievoles, bet piktybiškai vengiančius mokėti mokesčius planuoja bausti ir už deklaracijų nepateikimą (bauda gali siekti 500 litų). Jei gyventojas susiduria su finansiniais sunkumais ir negali iškart sumokėti gyventojų pajamų mokesčio (GPM), Šiaulių AVMI ragina pasinaudoti suteikiama galimybe kreiptis dėl mokesčio atidėjimo ar mokėjimo išdėstymo dalimis. Toks būdas kainuos kur kas pigiau nei vėliau gresiantis lėšų areštas, išieškojimas iš turto ir t. t.

Į viršų