2013-09-09 25

Žemės ūkis – vienas iš rizikingiausių ekonominės veiklos sektorių ir nelegaliems darbuotojams.
Ievos Mačiulytės nuotr.

Rugsėjo-lapkričio mėnesiais, kai pačiame rudens darbų įkarštyje yra didžiausia nelaimingų atsitikimų darbe tikimybė, darbo inspektoriai tikrins, ar saugiai ūkiuose sandėliuojama žemės ūkio produkcija. Tokios planinės darbuotojų saugos ir sveikatos akcijos vykdomos kasmet, siekiant padėti darbdaviams išvengti darbuotojų traumų ar žūčių, praneša Valstybinė darbo inspekcija.
Kasmet žemės ūkio įmonėse įvyksta dešimtys nelaimingų atsitikimų: šiais metais, nors jose žūčių kol kas išvengta, darbe 39 žmonės susižalojo lengvai, dar 3 – sunkiai (pernai per tą patį laikotarpį žuvo 1 darbuotojas, 2 susižalojo sunkiai, o 46 – lengvai). Darbuotojai nuskęsta grūdų aruoduose, patiria traumas nukritę nuo neaptvertų estakadų, transporto priemonių priekabų, juos sužaloja veikiantys įrengimai, krentantys sandėliuojami šiaudų ryšuliai.
Darbdaviai ypač atidžiai turėtų parengti darbui jaunus asmenis – neturėdami patirties bei darbų saugos žinių, gerai nesusipažinę su savo darbu, dar neišmokę tinkamai įvertinti jo keliamos rizikos jie nukenčia dažniausiai. Todėl gyvybiškai svarbu prižiūrėti jaunų asmenų darbą užtikrinant, kad būtų taikomi saugaus darbo metodai, aiškinant jų svarbą, patiems rodant gerą pavyzdį ir diegiant saugos kultūrą. Ypač tai taikytina praktiką atliekantiems studentams, mokiniams, talkinantiems ūkiuose, naujai priimtiems darbuotojams.
Tiriant nelaimingus atsitikimus darbe nustatyta, kad kartais ir patys ūkininkai nežino nei mechanizmų veikimo principų, nei saugių darbo metodų, neturi įrenginio naudojimo techninės dokumentacijos valstybine kalba, taigi, negali deramai apmokyti saugiai dirbti ir savo darbuotojų.
Pabrėžtina, jog žemės ūkis – vienas iš rizikingiausių ekonominės veiklos sektorių ir nelegaliems darbuotojams: traumų tikimybė čia labai didelė, o nelaimingo atsitikimo atveju jie negali pasinaudoti valstybės teikiamomis socialinėmis garantijomis, visos su gydymu ir nedarbingumu susijusios išlaidos gula ant jų ir jų artimųjų pečių. Todėl inspektavimų metu bus kreipiamas dėmesys ne tik į darbuotojų saugą ir sveikatą, bet ir į tai, ar visi ūkyje dirbantys asmenys yra tinkamai įdarbinti (pasirašytos darbo sutartys ir apie tai laiku pranešta Sodrai arba naudojami paslaugų kvitai).

Į viršų