Vilniuje vykusią apskritojo stalo diskusiją „Inovatyvios idėjos jaunimui – naujos technologijos ir socialinė medija“ vainikavo „Vilniaus deklaracijos“ parengimas, kurioje politikos formuotojai, darbdaviai, verslo sektoriaus, nevyriausybinių organizacijų ir jaunimo atstovai, tyrėjai bei jaunimo darbuotojai pateikė savo jungtinius novatoriškus pasiūlymus, kaip spręsti jaunimo politikos srities problemas, ypatingą dėmesį skiriant niekur nedirbančio, nesimokančio, mokymuose nedalyvaujančio jaunimo socialinei įtraukčiai, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Ieva MAČIULYTĖ
Apskritojo stalo diskusijos metu dalintasi gerąja praktika ir bendromis jėgomis ieškota naujų būdų, kaip, taikant naująsias technologijas ir socialinę mediją, pasiekti ir geriau įtraukti jaunimą į švietimo sistemą bei darbo rinką.
„Džiaugiuosi, kad diskusija buvo informatyvi, naujoviška, verčianti ieškoti naujų būdų ir supratimo, kaip, atsižvelgiant į aktualius pokyčius visuomenėje, darbo rinkoje, švietimo sistemose, spręsti jaunimo problemas šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje labai svarbią vietą užima naujosios technologijos, socialinė medija“, – sakė diskusijos išvadas pristatęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius.
Diskusijos dalyviai sakė, kad būtina imtis inovatyvių veiksmų švietimo ir mokymo srityje, ypatingai skatinti individualių įgūdžių įgijimą švietimo sistemoje, kūrybiškumą, įgyvendinant jaunimui skirtus projektus, jaunuolių motyvaciją mokytis ir studijuoti pagal jų poreikius, pritaikant naująsias technologijas.
Jauno žmogaus neformaliuoju būdu įgytos kompetencijos turi būti pripažįstamos ir žinomos darbdaviams – tai galėtų būti skatinama didinant supratimą apie šių kompetencijų naudą.
Be to, reikia ugdyti jaunų žmonių verslumą, skatinant jaunus žmones plėtoti ir įgyvendinti idėjas, taip įgyjant ir pritaikant e-įgūdžius, skatinti jaunus žmones patiems, pasinaudojant technologijomis, kurti darbo vietas (suteikiant galimybę būti mobiliais, naudoti jaunimui draugiškas priemones).
Žaidimų elementų naudojimas ne žaidimų aplinkoje gali būti taikomas mokymo sistemose, taip pat užimtumui skatinti ir motyvacijai didinti, skatinant jaunimą kurti inovacijas, imtis konkrečių veiksmų ir kurti savo verslą.
Renginio dalyviai pabrėžė, jog būtina suprasti, kad nėra „skaitmeninės atskirties“ – yra nebent prieigos prie informacijos trūkumas, todėl reikia suteikti galimybes jaunimui gauti informaciją, skatinančią tobulėti ir motyvuojančią dirbti bei kurti darbo vietas.
„Vilniaus deklaracija“ – oficialus dokumentas, kurį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos vardu, pateiks ES institucijoms bei valstybių narių delegacijoms, taip pat institucijoms ir organizacijoms Lietuvoje bei pati taikys rengdama planavimo dokumentus, programas.
Gruodžio 5-6 d. vykusi apskritojo stalo diskusija „Inovatyvios idėjos jaunimui – naujos technologijos ir socialinė medija“ – vienas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių jaunimo politikos srityje, ją organizavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Į viršų