verslo-pradzia

Lietuva tikrai nepavirs išlaikytinių kraštu, kur jauni ir darbštūs žmonės gyvena iš pašalpų. Ne dėlto, kad pašalpos mažos, bet dėl to, kad galimybės užsidirbti – didesnės. Paklausius emigrantų, grįžtančių į Tėvynę atostogoms ar taisytis dantų, susidaro įspūdis, kad pas mus nėra taip blogai, tik reikia sunkiai ir atkakliai dirbti. Geriausia dirbti sau, nes taip galima kontroliuoti savo pajamas, ko nepadarysi dirbdamas „nuo algos iki algos“. Pradėti savo verslą Lietuvoje dabar itin geros sąlygos, bet vis kažko trūksta iki proveržio... Trūksta labai nedaug – objektyvios ir žmoniška kalba pateikiamos informacijos apie verslo pradžią.

Kalbėjomės su keliais pradedančiaisiais verslininkais ir paprašėme jų pateikti savo mintis, kelis patarimus tiems, kas tik svarsto pradėti savo verslą. Kai kurios jų mintys pasirodė įdomios.
1 patarimas. Nustatykite, ką sugebate geriausiai ir kuo esate išskirtiniai. Iki verslo steigimo pradžios reikia padaryti savotiškus namų darbus. Jei turite savo verslo idėją, arba norite užsidirbti iš savo amato ar neeilinių sugebėjimų, reiktų padiskutuoti su šeimos nariais ir draugais, kuo esate išskirtiniai. Jei mokate statyti stogus, ką darote tokio, ko nedaro jūsų seniai dirbantys konkurentai? Jei kerpate plaukus, kuo galite pasigirti ir nustebinti ne tik savo klientus, bet ir aplink veikiančius grožio salonus. Jei išskirtinumai yra akivaizdūs, yra labai daug šansų, kad jūsų verslas pasiseks.
2 patarimas. Prieš pasirinkdami verslo formą, pasitarkite su finansininkais ar buhalteriais. Tai galite padaryti per pažįstamus, interneto forumuose arba tiesiog paskambinę telefonu į bet kurią buhalterinių paslaugų įmonę, užsiimančią įmonių steigimu. Ši konsultacija padės jums suprasti, kokia verslo forma tinkamiausia jums – Mažoji Bendrija, Individuali įmonė, UAB, o gal VšĮ?.. Šiuo metu populiariausia forma yra individuali veikla pagal pažymą ir Mažoji bendrija, tačiau UAB vis dar yra patikimiausia ir respektabiliausia verslo forma.
3 patarimas. Įsigilinkite į mokesčius. Domėdamiesi apie tinkamiausią verslo formą, visada atkreipkite dėmesį į mokesčius. Išsiaiškinkite apie juos viską – kokius mokesčius mokėti kas mėnesį, kokius – kas metai. Ar apsimoka tapti PVM mokėtoju, kaip gauti mokesčių lengvatų ir t.t. UAB šioje srityje yra palankiausia verslo forma, nes čia įmanomi įvairūs mokesčių variantai. Apie mokesčius gali jums papasakoti ir VMI specialistai, tik jie ne visada noriai bendrauja, nors informaciją suteikti privalo.
4 patarimas. Pasvarstykite apie plėtrą. Prieš steigdami verslą, pagalvokite, ką darysite, jei po metų taip nebesusitvarkysite su darbais, kad reikės pagalbininkų. Kaip juos galite samdyti, kaip sumokėti jiems algas, ar turėsite kur juos įkurdinti, kaip paruošite jiems darbo vietas. Tai reikalinga tam, kad išsirinktumėte tinkamiausią verslo formą ir galėtumėte įsteigti įmonę. Labai paprastas pavyzdys – individualioje įmonėje gali dirbti šeimos nariai, tačiau norint kažką samdyti iš šalies, prasideda problemos. Dėl to jokių problemų nekiltų, jei būtų pasirinka Mažoji bendrija, kur nėra įstatinio kapitalo, o kiekvienas narys gali padaryti tiek piniginį, tiek ne piniginį įnašą į Mažąją bendriją. MB galima turėti iki 10 narių, todėl, jei įmonė plečiasi labai sparčiai, jai teks reorganizuotis į UAB, kur darbuotojų skaičius neribojamas. Atrodo, kad tai plonybės, tačiau jos tampa svarbios, o kartais ir esminiais trukdžiais plečiant įmonės veiklą.
5 patarimas. Nusprendėte steigti MB ar UAB? Nedarykite to patys. Patikėkite tai žmonėms, kurie tai daro kas dieną. MB steigimas yra nesudėtingas procesas bet tik tada, kai steigi jau 10 bendriją. Pirmą kartą steigiant įmonę praleisite labai daug laiko skaitydami visokius įstatymus, straipsnius ir diskusijų forumus, o informacijos lavina tik dar labiau varys jus į neviltį ir sės abejones. MB steigimas pas profesionalus yra greitas ir neskausmingas. Be to reiktų pasidomėti, ar yra galimybių sutaupyti ir padaryti tai nemokamai ar atsiskaityti barteriu.
MB kol kas yra atleistos nuo SODROS mokesčių (iki 2016 metų), todėl nepamirškite pasidomėti, kokia bus tvarka su mokesčiais, jei pasirenkate šią perspektyvią verslo formą.
Įsteikite savo verslą ir kibkite į darbus. Atminkite vieną auksinę taisyklę – visus darbus tegul daro tai išmanantys žmonės, tos srities profesionalai. Kai įmonės vadovas tampa „Barbe devyndarbe“, įmonė pasmerkta žlugti, nes vienas žmogus visko puikiai mokėti negali...

 

Į viršų