Energetikos ministerija užtikrina, kad galutinė gamtinių dujų kaina 2015 m. šilumos gamintojams neturėtų viršyti šių metų lygio. Dėl to šilumos gamybos kaina taip pat turėtų neaugti.

„Sukelta sumaištis viešojoje erdvėje iškreipia tikrąją situaciją, kuri yra tikrai gera – mes turėsime alternatyvų gamtinių dujų šaltinį – SGD terminalą, kuris įnešė konkurenciją į dujų rinką dar net neprasidėjus eksploatacijai. Vis dėl to gaila, kad ši konkurencija pasireiškia ir visuomenę klaidinančios informacijos skleidimu“, – teigia energetikos ministras Rokas Masiulis.
Numatoma, kad tiekiamų SGD kaina, kuri priklausys nuo Jungtinės Karalystės „National Balancing Point“ (NBP) gamtinių dujų indekso, šalčiausiais žiemos mėnesiais nebus didesnė nei iš „Gazprom“ pernai pirktų gamtinių dujų.
Todėl importuojamų dujų kaina, apimanti prognozuojamas SGD kainas bei „Gazprom“ kainą su šiemet pritaikyta nuolaida, šilumos gamintojams kitais metais turėtų būti mažesnė nei praėjusio šildymo sezono metu.
Be to, energijos gamintojams bus suteikta papildoma nuolaida už praeities permoką „Gazprom“, kuri nebuvo įskaičiuota į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pateiktas prognozuojamas galutines gamtinių dujų kainas. Kol kas VKEKK pateikė tik preliminarias kainas, kurios vėliau gali dar sumažėti dėl paminėtų priežasčių.
Pabrėžtina, kad šios prognozuojamos kainos aktualios tik reguliuojamiems šilumos ir elektros energijos gamintojams, kuriems reikalingas kiekis sudaro tik ketvirtadalį visų Lietuvoje suvartojamų gamtinių dujų. Šios prognozės neliečia buitinių, taip pat nereguliuojamų vartotojų.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

Į viršų