Visą savaitę po šv. Velykų Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyko Pasaulinei sveikatos dienai skirta akcija „Sužinok ir išmok pasimatuoti kraujo spaudimą“.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Visuomenės sveikatos specialistai siekė atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad aukštam kraujospūdžiui galima užkirsti kelią,o susirgus, jį galima sėkmingai gydyti. Akcijoje panoro dalyvauti 75 šiauliečiai. „Šį kartą į kvietimą pasimatuoti kraujo spaudimą atsiliepė nemažai vyrų, kurie paprastai ne itin linkę rūpintis sveikata“, – gyventojų aktyvumu džiaugiasi Biuro direktorė Henrieta Garbenienė.

Profilaktikos priemonės užkerta kelią ligai
Akcijoje dalyvavo įvairaus amžiaus žmonės– nuo 21-erių iki 88-erių metų. Pamatavus dalyvių kraujo spaudimą, rezultatai nedžiugino. Pusei jų buvo išmatuotas padidėjęs kraujospūdis, 12 procentų – per mažas ir tik 35 procentų dalyvių – normalus kraujo spaudimas. Visiems, užsukusiems pasimatuoti kraujospūdžio, sveikatos specialistės paaiškino, kad vien pagal matuoklio parodymą negalima spręsti apie hipertenziją, nes rezultatas priklauso nuo keleto veiksnių: fizinio krūvio, psichinės būsenos ir aplinkos temperatūros. Tačiau suklusti, net jei ligos simptomų nėra, reikia kiekvienam. Sveikatos specialistai pataria vengti didelį kraujospūdį provokuojančių veiksnių ir iš karto bei nuosekliai gydytis jau besivystančią hipertenziją. Tai pagrindinės profilaktikos priemonės, padedančios užkirsti kelią širdies ligoms bei jų komplikacijoms. Pasak specialistų, kai kuriais atvejais hipertenzija gali išsivystyti ir dėl per didelės nervų bei psichinės įtampos, pervargimo, sunkių arba pasikartojančių psichinių traumų, dėl ilgai nesprendžiamų gyvenimiškų konfliktų.

Sveikatos specialistų patarimai gyventojams
Pasak Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistės Astos Ivoškienės, akcijoje dalyvauti panoro nemažai šiauliečių. „Atėjo ir tokių žmonių, kurie norėjo savo turimo kraujospūdžio matuoklio rodmenis palyginti su Biuro naudojamu, nes abejojo dėl jo tikslumo“, – sako akcijos iniciatorė. Dėl galimų rodmenų skirtumo, sveikatos specialistė A. Ivoškienė gyventojams patarė savo aparatus retkarčiais patikrinti, sukalibruoti, nes neretai prietaisas naudojamas eilę metų nė nesusimąstant, kad jis gali būti netikslus.
Kiekvienas akcijos dalyvis gavo po Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro parengtą leidinį „Aš myliu savo širdį“ ir lankstinuką su mankštos pratimų kompleksu. Sveikatos specialistės gyventojus ragino kasdien pasimankštinti bent po 30 minučių, atsižvelgiant į gydytojų rekomendacijas ir savo sveikatos būklę.
„Jeigu žmogui vis dėlto jau diagnozuota arterinė hipertenzija, patariame pastoviai vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Vaistai ir jų dozės parenkamos labai individualiai. Gydant kraujospūdis turi būti tolygus, jo nepastovumas ypač blogai veikia kraujagysles. Ypač jaunesni daro didelę klaidą – liaujasi gėrę vaistus, vos tik kraujospūdis normalizuojasi“, – sako A. Ivoškienė.

Į viršų