Nosytė maža, o kraujo, rodosi, tiek daug. Kaip jį sustabdyti?!

Anatomija ir fiziologija
Kraujavimas iš nosies paprastai prasideda priešakinėje nosies dalyje, kur kraujagyslės išsidėsčiusios trimis sluoksniais, o smulkios arterijos pereina į didesnes venas. Čia kraujo tėkmė kiek sulaikoma, todėl gleivinė toje vietoje būna pripildyta kraujo. Smulkios kraujagyslės čia tarsi susilieja su antkremzliu, dengiančiu nosies pertvarą. Trūkusios jos negali susitraukti, todėl net ir nedideli šios priešakinės nosies dalies gleivinės pažeidimai ar sudirgimai gali sukelti gana gausų kraujavimą, kurį sustabdyti nėra lengva.

Kraujavimo iš nosies priežastys
Kodėl pradedama kraujuoti iš nosies? Priežasčių gali būti įvairių. Dažniausiai šis nemalonumas vaikus užklumpa karštą vasaros dieną, kai nosies gleivinė išsausėja dėl tvankaus oro ir aukštos temperatūros. Bet dar dažnesnė priežastis – traumos. Taip pat kraujavimas gali prasidėti patekus į nosį svetimkūniui. Kartais vaikai ir patys, be jokių svetimkūnių, prakrapšto nosį iki kraujo: išdžiūvus nosies gleivinei ant jos susidaro šašeliai, kuriuos mažiesiems paprastai būna labai smalsu ir patogu krapštinėti. Atplėšiant tokius sukietėjusius šašelius pažeidžiama ne tik nosies gleivinė, bet ir čia esančių kraujagyslių sienelės, dėl to kyla kraujavimas. Pažeistoje vietoje po kiek laiko ir vėl susidaro šašelis, kuris ir vėl mažyliui kelia diskomfortą, taigi norisi jį nukrapštyti.

Pagalba nosytei
Jei nosies gleivinė sausėja (o karštomis ir sausomis dienomis taip nutinka nuolat), tepkite ją vazelinu ar specialiais tepalais, neleiskite susidaryti šašams.
Vis dėlto iš nosies pasipylė kraujas? Pasodinkite vaiką arba pusiausėdomis paguldykite į lovą, atrėmę į aukštą pagalvę. Galva neturėtų būti užversta, kitaip kraujas ims tekėti užpakaline nosies sienele ir vaikas jį nuris. Leiskite vaikui išsišnypšti nosį. Jei nosies ertmėje atsirado kraujo sukrešėjimų, jie neleis gleivinei susitraukti, o kol gleivinė nesusitrauks – kraujavimas nesiliaus. Į abi šnerves įlašinkite nosies gleivinę sutraukiančių vaikams skirtų lašų (nosies gleivinę sutraukia dauguma slogą gydančių lašiukų). Kraujagyslės šiek tiek susitrauks, kraujavimas sumažės arba liausis.


Susukite vatos gumulėlį, suvilgykite jį 3 procentų vandenilio peroksido tirpalu, įkiškite į kraujuojančią šnervę ir pirštu ją prispauskite.
Jei kraujas plūsta iš abiejų šnervių, teks taip užspausti abi šnerves, paaiškinkite vaikui, kaip kvėpuoti per burną. Elkitės ramiai, kad mažylis, kuriam jūs iš esmės trukdote kvėpuoti, neišsigąstų. Parodykite ir vis priminkite, kaip kvėpuoti per burną, pagirkite, jei jam puikiai sekasi.
Tarp antakių, prie nosies viršaus, pridėkite šaltą kompresą – drėgną rankšluostį arba į rankšluostį įsuktą maišelį su ledais, šaldytomis daržovėmis.

Į viršų