Kai kurios ligos puola itin agresyviai. Ir norint nuo jų apsiginti prisireikia agresyvių vaistų. Nors... tūkstantmetes tradicijas turinti liaudies medicina primena: kartais kur kas veiksmingiau padeda vaistai iš gamtos.

Alavijas. Jo preparatai veiksmingai gydo bakterijų sukeltas ligas, slopina uždegimą, skatina tulžies išsiskyrimą, gydo opas, gastritą, gerina apetitą ir virškinimą, pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu, stiprina organizmo imunitetą, gerina audinių regeneraciją, skatina plaukų augimą.

Cinamonas. Natūraliojoje medicinoje cinamonas žinomas kaip efektyvi priemonė, pagerinanti kraujo cirkuliaciją pilvo organų srityje ir gimdoje. Kinų medicinoje skausmas, spazmai, vidurių užkietėjimas laikomi užblokuotos energijos padariniais. Cinamonas taip pat padeda kovoti su žarnyno parazitais.

Česnakas. Šis aromatingas prieskoninis augalas seniai žinomas kaip efektyvus antibiotikas, priešvirusinis, priešgrybelinis ir priešparazitinis vaistinis vaistas. Jo aktyvusis komponentas alicinas geba įveikti stafilokoko, streptokoko bakterijas ir netgi kai kurias antibiotikams atsparias jų rūšis. Veikdamas kaip plataus spektro antibiotikas česnakas netgi vadinamas stebuklinguoju vaistu. Profilaktiniais sumetimais rekomenduojama suvalgyti po skiltelę česnako 2-3 kartus per dieną, pagardinus jomis paruoštus patiekalus. Išeitis vengiantiems nemalonaus burnos kvapo – česnako miltelių kapsulės.

Čiobreliai. Čiobrelių arbatą rekomenduojama gerti kaip vaistą nuo kosulio, peršalimo, bronchito – šiose žolelėse esančios veikliosios medžiagos atpalaiduoja bronchų spazmus. Pradinėse anginos stadijose gerklės skalavimas čiobrelių arbata saugo nuo tonzilių didėjimo ir tinimo. Čiobreliai taip pat efektyviai kovoja su virškinamojo trakto parazitais.

Imbieras. Efektyvus vaistas susirgus gastroenteritu, vadinamuoju skrandžio gripu. Mažina dujų kaupimąsi žarnyne, skatina virškinimą, padeda organizmui įsisavinti kitus vaistus. Kartais juo galima išgydyti migreninio tipo galvos skausmus, žinomas kaip efektyvi priemonė nuo galvos svaigimo – vertigo. Padeda pakelti kūno temperatūrą sušalus. Stimuliuoja prakaitavimą ir kraujotaką, ypač pilvo srityje, tad gausiai jo pavartojus gali keliomis dienomis paankstėti menstruacinis kraujavimas.

Medus. Bene gardžiausias gamtinis antibiotikas, ypač efektyviai kovojantis tiek su įvairiomis infekcijomis, tiek kaip paviršinis vaistas odos ligoms, žaizdoms ir nudegimams gydyti. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad medus neretai geba įveikti ir kai kurias vaistams atsparias bakterijų rūšis. Kai kuriais atvejais medus veikia netgi stipriau ir greičiau nei antibiotikai. Kvėpavimo takų infekcijos, virškinamojo trakto veiklos sutrikimai, miego problemos – tai tik dalis bėdų, kurias efektyviai išgydo reguliariai vartojamas medus.

Petražolės. Kaip ir raudonėlio, petražolių gydomasis poveikis pasireiškia tiek vartojant jų antpilus bei arbatas, tiek pagardinus šiais žalumynais paruoštus patiekalus. Petražolės veikia antimikrobiškai, gydo šlapimo pūslės ir inkstų ligas, lengvina reumato, artrito simptomus.

Raudonėlis. Atsikosėjimui palengvinti galima gerti raudonėlių arbatą, gausiai šiomis prieskoninėmis žolelėmis apibarstytos salotos efektyviai gerina virškinimą ir lengvina peršalimo simptomus.

Šalavijas. Šiose žolelėse yra kūną vėsinančių ir prakaitavimą stabdančių fitosterolių. Šalaviju gydomas viduriavimas, peršalimas, gerklės infekcijos, angina. Šalavijų eterinis aliejus veikia kaip antibakterinis preparatas, saugo nuo įvairių bakterinių infekcijų.

Į viršų