Arbatos ir nuovirai gelbsti ne tik nuo paprasčiausios slogos ir aukštos temperatūros. Jų gydomosios galios yra kur kas didesnės, nes žolelės gydo ir rimtesnius sveikatos sutrikimus.

Antpilas nuo kosulio

 

Šaukštelį tūbės žiedų užpilti stikline verdančio vandens, uždengti ir palikti dešimt minučių, kad prisitrauktų. Gerti keletą kartų per dieną po 1 valgomąjį šaukštą. Vaikams iki 2 metų duoti po arbatinį šaukštelį, vyresniems – po 2.

Karštį mažinantis antpilas

Šaukštelį juodojo šeivamedžio žiedų užpilti stikline verdančio vandens, uždengti ir 15 minučių palikti prisitraukti. Išgėrus šio antpilo gultis į lovą ir šiltai užsikloti.

Širdies veiklą reguliuojantis antpilas

Po 20 g dygiųjų slyvų žiedų, pipirmėčių lapelių, levandų žiedų, melisų lapelių užpilti stikline verdančio vandens, uždengti ir palikti 15 minučių prisitraukti. Nukošti ir gerti 2 kartus per dieną prieš valgį po pusę stiklinės šio antpilo.

Antpilas prakaitavimui sukelti

Šaukštą liepos žiedų užpilti puse stiklinės verdančio vandens ir 10 minučių palikti prisitraukti. Nukošti ir gerti 3 kartus per dieną po pusę stiklinės.

Nuotaiką keliantis nuoviras

4 šaukštus jonažolių žiedų ir lapelių užpilti litru verdančio vandens. Pavirti 2 minutes, uždengti ir palikti 10 minučių, kad prisitrauktų. Gerti 3 kartus per dieną po pusę stiklinės prieš valgį.

Medžiagų apykaitą gerinanti arbata

15 g šalavijų, 50 g gysločių lapų, 20 g asiūklių, 20 g kraujažolių, 20 g dilgėlių lapų, 15 g kadagių uogų, 10 g jonažolių lapelių užpilti 2 stiklinėmis vandens, užvirinti, 5 minutes pavirinti ir nukošti. Gerti po stiklinę rytais ir vakarais.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų