„Lietuvoje nuo koronaviruso infekcijos pasveiko 138 žmonės, – gerą žinią vakar pranešė Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį. – Kol kas užsikrėtusių augimas nedidelis. Iš kiekvieno šimto tyrimų maždaug 0,7 proc. teigiamų atvejų. Bet tai nereiškia, kad jau galime atsipalaiduoti.“  

Turime sunkių ligonių
Per parą (antradienį) ištirti 1987 mėginiai, neištirtų mėginių liko 547. Nustatytas dar 21 koronaviruso atvejis. Iš viso Lietuvoje jau atlikti 44 677 tyrimai, bendras užsikrėtusiųjų koronaviruso infekcija skaičius pasiekė 1 091. Nuo šios infekcijos mirė 29 asmenys, bet  138 pasveiko.

Šiuo metu stacionare gydomi 137 pacientai. 14 jų guli reanimacijoje, iš jų aštuoniems reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas. Dar 29 pacientams, esantiems ne reanimacijoje, teikiama deguonies terapija. Ne visiems Covid-19 praeina lengvai, daugeliui susirgusiųjų pažeidžiami plaučiai, kai kuriems gali išsivystyti gyvybei grėsmingas respiracinis distreso sindromas – sunkus kvėpavimo nepakankamumas, tačiau ministro A. Verygos  teigimu, Lietuva kol kas gali jaustis saugiai dėl savo sveikatos priežiūros sistemos, nes galima suteikti pagalbą visiems, kuriems to reikia, tik nedidelė dalis, apie 3 proc. įrangos yra užimta.

Antradienį mirė net penki pacientai, kuriems nustatyta Covid-19. Ministras atvejų nekomentavo, bet apgailestavo, kad vienas iš mirusių nepriklausė rizikos grupei. Deja, atsitinka ir taip. Net jaunesni  žmonės nėra apsaugoti nuo viruso galimų komplikacijų.

Ministras informavo, kad tyrimai dėl koronaviruso nuo šiol galės būti atliekami 12-oje laboratorijų. Nuo penktadienio tyrimus atliks ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro laboratorija.

Be to, nuo trečiadienio medikams privaloma deklaruoti, kokiose įstaigose jie dirba. Atsižvelgus į rizikas, kurias esant parodė infekcijos plitimo atvejai gydymo įstaigose, nuspręsta, kad visi medikai nuo šiol turės pateikti duomenis apie visas savo darbovietes. Tokia naujovė niekaip neribos medikų darbo, tačiau įstaigų vadovams leis efektyviau įsivertinti rizikas ir grėsmes,  užkirs kelią kryžminiam užsikrėtimo plitimui. Pasak ministro, esą deklaravimas leis užtikrinti tokios informacijos savalaikį gavimą ir taikyti prevencines priemones.

Atsižvelgus į rizikas, kurias esant parodė infekcijos plitimo atvejai gydymo įstaigose, nuspręsta, kad sveikatos priežiūros specialistai profilaktiškai dėl koronavirusinės infekcijos (Covid-19) turėtų būti tikrinami kartą per septynias dienas. Sudarytas prioritetų sąrašas pagal veiklos rizikingumą.

Šiauliuose gydomi penki asmenys
Į Respublikinės Šiaulių ligoninės Laboratorinės diagnostikos skyriaus laboratoriją ėminiai tyrimams dėl COVID-19 atvežami iš Šiaulių, Panevėžio, Pakruojo, Pasvalio, Tauragės, Telšių, Panevėžio, Plungės, Kuršėnų ligoninių bei mobiliųjų punktų, Lietuvos kariuomenės (iš visos šalies).

Balandžio 14 dieną Respublikinėje Šiaulių ligoninėje buvo gydomi 5 ligoniai, iš jų 2 – Intensyviosios terapijos skyriuje. Jiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Iš viso nuo kovo 18 d. Šiaulių laboratorijoje ištirti 4 194 mėginiai, teigiamų atvejų nustatyta 64.

Per balandžio 14 d. ištirta pustrečio šimto, sergančių nenustatyta.

Respublikinės Šiaulių ligoninės administracija internetinėje svetainėje skelbia, kad  nuo balandžio 8 dienos profilaktiškai kasdien tiriami rizikos skyriuose dirbantys darbuotojai, ištirta apie 300 ligoninės darbuotojų. Taip pat tiriami darbuotojai pagal epidemiologinius atvejus. Atlikti kelių medikių tyrimai, kai ligoninės darbuotojai buvo nustatytas koronavirusas ir kai ši infekcija diagnozuota pacientui.

Karantiną švelnins palaipsniui
Nors Vyriausybė svarsto karantino švelninimo galimybes, pirmuoju etapu atveriant kai kurias prekybos ir paslaugų įmones, tai nereiškia jo panaikinimo. Žmonės ir toliau raginami maksimaliai vengti susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas. Ministras neatmetė galimybės, kad smarkiai pagausėjus susirgimų karantinas būtų griežtinamas.

Į viršų