Gyvenimo tempas sulėtėjo. Tai puiki proga atsigręžti į save, pasirūpinti savo burnos sveikata. Kai kalba pasisuka apie ją, mūsų dažnas atsakymas būna „gaila, bet neturiu laiko“ – neturiu laiko kiekvieną vakarą rakinėti dantis su siūlu, neturiu laiko net jų kruopščiai išsivalyti... Dabar pačios aplinkybės (galime sakyti net gamta) liepia atsigręžti į save ir savo sveikatą. Todėl išnaudokime laiką produktyviai, išsiugdykime naudingus įpročius, kad pagerintume savo sveikatą, savijautą. Pradėkime sportuoti, sveikiau maitintis ir nuo šiandien pradėkime atsakingiau rūpintis savo šypsena. „Užsibrėžkime tikslą per dvi savaites pagerinti savo burnos higienos įgūdžius ir atsisveikinti su varginančiu blogu burnos kvapu ar dantenų problemomis. Juk jau ne kartą teko girdėti frazė „užtenka vos 14 dienų, kad suformuotume naujus įpročius“, – pranešime spaudai rašo Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos stiprinimą burnos sveikatos srityje Karolina Sankauskaitė.

Pirmiausia, kaip ir prieš pradedant sportuoti, lipame ant svarstyklių, kad įsivertintume savo kūno formas, taip ir prieš pradedant aktyviai „sportuoti“ dantims su dantų šepetėliu raginame įsivertinti savo burnos būklę. Atsakykit sau į tris pagrindinius klausimus: ar valantis dantis dantenos kraujuoja? ar jaučiate blogą burnos kvapą? ar turite burnoje dantų vainikėlių, protezų, implantų ar kt. restauracijų? Jei bent į vieną klausimą atsakėte teigiamai, jums Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuras rekomenduoja išbandyti dviejų savaičių „Šypsenos mankštą“ ir patiems įsitikinti, kaip lengvai galime pagerinti savo burnos būklę... Pradėkim!

Reikalingos priemonės: dantų šepetėlis, dantų pasta, tarpdančių valymo priemonė (dantų siūlas, tarpdančių šepetėliai ar tarpdančių ploviklis – irigatorius), liežuvio valiklis vieno danties šepetėlis.

Rytas. 2 minutės
Po valgio dantų valymas įprastu dantų šepetėliu ir dantų pasta. Valydami dantis iš visų pusių (išvalome dantis iš išorės, vidinius  bei kramtomuosius paviršius), skiriame visiems paviršiams vienodai laiko ir valome ne trumpiau nei dvi minutes. Išspjauname dantų pastos likutį, gerai išskalaujame burnos ertmę bei kruopščiai nusivalome liežuvį.

Diena. 30 sekundžių
Po valgio ar užkandžių rekomenduojame dantis išskalauti vandeniu, jei yra įstrigusių maisto likučių juos pašalinti pasirinkta tarpdančių valymo priemone.

Vakaras.  8 minutės
Pagrindinis dantų valymas.  Kadangi miego metu mūsų organizmas ilsisi, sumažėja seilėtekis -  apsauginė funkcija prieš burnoje esančias patogenines bakterijas. Todėl prieš miegą mūsų burnos ertmė turi būti kruopščiai išvalyta, pašalinti visi maisto likučiai, apnašos. Tik taip išvengsime spartaus bakterijų dauginimosi ir išvengsime dantų, dantenų pažeidimo ir t.t.

Pirmiausia  su pasirinkta tarpdančių valymo priemone išsivalome visus tarpdančius.

Dantis išsivalome įprastu dantų šepetėliu ir dantų pasta, valome iš visų pusių bei paviršių ir, žinoma, valome ne trumpiau nei dvi minutes.

Išspjauname dantų pastos likutį, gerai išskalaujame burnos ertmę vandeniu.

Naudodami vieno danties šepetėlį (rekomenduojama be dantų pastos) išvalome visus dantis iš visų pusių, nuvalome visus paviršius  skirdami visiems vienodai laiko. Taip mechaniškai, kruopščiai pašaliname nuo dantų paviršiaus visas užsilikusias apnašas, kurių nepašalino įprastas dantų šepetėlis.

Liežuvio valikliu kruopščiai nuvalome liežuvį.

Jei turime burnoje restauracijų (dantų vainikėliai, implantai ir  pan..) jas taip pat prižiūrime, valome kaip savo tikrus dantis bei skiriame papildomo dėmesio, pvz. dantų implantus papildomai išvalome su tarpdančių siūlu, skirtu implantų priežiūrai ir t. t.

Rezultatai pradžiugins
Po dviejų savaičių tikėtina, kad  būsite išsitreniravę puikius burnos higienos įgūdžius, džiaugsitės pagerėjusia dantenų būkle ir t.t. Daugumai iš jūsų dantenos turėtų liautis kraujuoti, daliai iš jūsų kraujavimas gali tik sumažėti. Kokius rezultatus pajusite  po dviejų savaičių, priklausys nuo jūsų burnos būklės pradedant „Šypsenos mankštą“. Vieni rezultatus pajusite greit, tai yra po dviejų savaičių, o kitiems gali prireikti net pusės metų kruopščios mankštos su dantų priežiūros priemonėmis, kad pajustumėte jų teikiamą naudą. Šios mankštos tikslas – sveikos  dantenos, geras burnos kvapas ir daug retesni vizitai pas odontologą (dėl ėduonies pažeistų dantų).

Išnaudokime savo laiką turiningai, rūpinkimės savimi ir grįšime į darbus sustiprėję!

Parengta pagal Šiaulių VSB

Į viršų