Šiaulietė Lidija niekada nesirgo jokiomis ligomis. Ir še tau – pavasariop nei iš šio, nei iš to pajuto, kad nosis nuolat varva. Paskui ėmė ašaroti akys. Niekaip negalėjo suprasti priežasties. Peršalti niekur negalėjo, virusams jautėsi atspari esanti, kas rytą apsipila šaltu vandeniu, mankštinasi kieme,  valgo daug daržovių. Paaiškėjo visai netikėtai. Laukdama Velykų pasimerkė beržo šakelių, jau pradėjo sprogti gležnučiai pumpurai, gelstelėjo žirginiai. Vakare prisikišo arčiau puokštės pasigrožėti ir suėmė toks čiaudulys, ašarų sustabdyti nepajėgė, veidą išpylė raudonis. Aplankė nekviesta draugė – alergija, konstatavo šeimos gydytoja.

Žiedadulkių dar nematome, o pojūčiai jau yra
Kai mes džiaugiamės kiekvienu saulės plykstelėjimu, laukiame, kol sprogs kačiukai, nutįs beržo ar lazdyno žirginiai, alergiškiems žmonėms prasideda itin nemalonus šienligės sezonas.

Viso to priežastis – plika akimi nepastebimos, vėjo pernešamos žydinčių augalų ląstelės – žiedadulkės. Jos gali nuskristi net iki 5 400 km. Pas mus dar nežydi, o nemalonūs pojūčiai jau prasideda. Į organizmą per akis, nosį ar gerklę patekusios žiedadulkės sukelia slogą, kosulį, čiaudulį, akių ašarojimą, perštėjimą ir paraudimą, galvos skausmus ar net dusulį.

„Negydoma šienligė gali sukelti sinusitą arba vidurinės ausies uždegimą, padidinti riziką susirgti bronchine astma“, – sako Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų nosies gerklės ligų skyriaus vedėjas Audrius Blauzdžiūnas.

Kad išvengtume komplikacijų, gydytojas rekomenduoja būtinai kreiptis į alergologą ir išsitirti, kuriai augalų rūšiai esate alergiški. Vaistus reikėtų pradėti vartoti dar prieš prasidedant sezonui.

Alergija gali kamuoti ištisus metus
Šienligę (arba polinozę) žydėjimo metu gali sukelti apie 50 augalų rūšių: medžiai (beržas, alksnis, gluosnis, lazdynas ir kt.); pievų žolės (motiejukai, miglė, svidrė ir kt.); piktžolės-vaistažolės (pelynas, varputis, dilgėlė ir kt.).

Alergizuojantys augalai žydi palaipsniui. Pirmiausia, kovą–balandį ore pasklinda medžių žiedadulkės, gegužės–liepos mėnesiais sužydi pievos, o vėliau pasklinda piktžolių žiedų dulkės. Taigi alergija gali varginti net iki pirmųjų šalnų, kartais ir visus metus, todėl būtina ją kuo greičiau atpažinti ir gydyti.

Liūdniausia, pasak A. Blauzdžiūno, kad gydymas tik palengvina simptomus, visiškai išgydyti beveik nepavyksta. Be to, liga gali būti paveldima. Kartais pasitaiko, kad alergijos požymiai sustiprėja nėštumo metu ar po gimdymo.

Kai kurie medikai teigia, kad alergenų poveikį sustiprina rūkymas, oro tarša, todėl miestiečiai dažniau serga šienlige nei kaimo gyventojai. Kaip ir visas kitas ligas, alergijas „prišaukia“ įtemptas gyvenimo būdas, neigiamos emocijos, perdėtas jautrumas.

Šienligė ar peršalimas?
Suprasti, kad pasireiškė alergija žiedadulkėms nėra paprasta, nes šienligės simptomai dažnai primena paprastą pavasarinį peršalimą. Šienligei būdingas sezoniškumas, ja sergant išskyros iš nosies būna bespalvės, vandeningos, o peršalus – tirštesnės, gelsvos, šienligės atveju niežti akys, peršalus – tai retai pasireiškia. Sergant šienlige nepakyla aukšta kūno temperatūra, šienligė paūmėja giedromis, vėjuotomis dienomis, iškart po sąlyčio su alergenu.

Kaip apsisaugoti nuo paūmėjimų?
Pasak gydytojo A. Blauzdžiūno, visiškai išvengti ligos neįmanoma, teks su ja „susidraugauti“, pažinti savo pojūčius. Patartina sezono metu išvykti atostogų į kitą šalį, prieš tai, žinoma, būtina nustatyti alergeną, išsiaiškinti, ar kitame krašte jūsų nelaukia nauji pavojai. Ne visiems tokia išeitis tinkama. Svarbiausia, gydytojo teigimu, laiku apsilankyti pas alergologą, vartoti paskirtus medikamentus, į lauką geriau eiti po lietaus.

Kaip pasielgė mūsų pažįstama Lidija? Pirmiausia išmetė ne tik berželius, bet ir visas sausų gėlių puokštes. Vieną langą uždengė specialiu tinkleliu, kad galėtų kambarį vėdinti. Teigiama, kad šie tinkleliai sulaiko apie 90 proc. žiedadulkių. Abejotina, bet geriau negu nieko. Vartoja gydytojo paskirtus vaistus. Pasivaikščioti su savo šuneliu eina anksti rytą ir vėlai vakare, kol oras drėgnas. Grįžusi tuoj bėga praustis, pasikeičia drabužius, kad kuo mažiau žiedadulkių įkvėptų. Artimiausiu metu žada išsitirti, kokiems dar augalams yra alergiška. Gal bėdos baigsis beržams sulapojus?

Į viršų