Epidemiologinė situacija Šiaulių apskrityje po truputį gerėja, tačiau perspėjama, kad dėl to reikėtų džiaugtis pakankamai atsargiai. Labai gali būti, kad jeigu nesisaugosime – sergančiųjų koronavirusu ir vėl padaugės. Šiauliečiai ir toliau kviečiami skiepytis, nepamiršti kitų apsaugos priemonių, vengti nebūtinų kontaktų ir susibūrimų.

Užsikrėtusiųjų mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, sergamumas COVID-19 liga sumažėjo visose Šiaulių apskrities administracinėse teritorijose. Labiausiai jis sumažėjo Šiaulių miesto savivaldybėje ir Joniškio rajono savivaldybėje. Taip pat galima pasidžiaugti, kad visose Šiaulių apskrities administracinėse teritorijose sergamumas šiuo metu nesiekia vidutinio šalies sergamumo lygio.

Vidutiniškai naujų atvejų per savaitę Šiaulių apskrityje buvo 159, Šiaulių miesto savivaldybėje – 66, Šiaulių rajone – 21, Akmenės rajone – 15, Joniškio rajone – 12, Kelmės ir Radviliškio rajonuose – po 17 naujų atvejų.

Praėjusią savaitę registruoti 5 įvežtiniai atvejai: 2 asmenys buvo atvykę iš Vokietijos, 1 – iš Jungtinės Karalystės, 2 – iš Turkijos. Dažniausiai užsikrečiama šeimoje arba užsikrėtimo priežastys nėra žinomos, taip pat asmenys suserga darbe.

Iš viso šiuo metu Šiaulių apskrityje registruojami 56 aktyvūs protrūkiai. Pagal epidemiologinių tyrimų duomenų analizę, didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis. Taip pat protrūkiai registruoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose, gamybos ir kitose įmonėse.

Šiaulių mieste aktyvių protrūkių registruota daugiausiai – per 30. Didžioji dalis jų siejama su ugdymo įstaigomis (55,3 proc.), gamybos įmonėmis (13 proc.), sveikatos priežiūros įstaigomis (7 proc.), kitomis įstaigomis ir įmonėmis (25 proc.).

Per praėjusią savaitę iš viso registruota 20 naujų protrūkių, daugiausiai iš jų Šiaulių mieste – 10, Joniškio rajone – 5, Kelmės rajone – 1, Šiaulių rajone – 1, Akmenės rajone – 3. Per praėjusią savaitę protrūkių nebuvo registruota tik Radviliškio ir Pakruojo rajonuose.  

Vaikų sergamumas sudaro 16,9 proc. nuo bendro atvejų skaičiaus. Daugiausiai sergančių vaikų yra 7–9 ir 10–14 metų.

Panašu, kad iš po atostogų į mokyklas grįžę vaikai, statistikos kol kas dar „nesusprogdino“. S. Abromavičienė sakė, kad dėl to galima džiaugtis, bet labai rezervuotai: „Dar nepilna savaitė praėjo po mokinių atostogų, dar ne visos įstaigos grįžo į įprastinį darbo ritmą, todėl gerėjančiais rodikliais derėtų džiaugtis atsargiai, nepamirštant saugumo priemonių.

Raginame visus asmenis, ypač vyresnio amžiaus, pasiskiepyti. Vakcina saugo ir palengvina ligos eigą susirgus. Taip pat svarbu nepamiršti kitų apsaugos priemonių ir vengti nebūtinų kontaktų ir susibūrimų. Virusas vis dar yra tarp mūsų.“

Jauni serga ilgiau
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorė Česlova Špūrienė pranešė, kad mažėjantys rodikliai juntami ir ligoninėje, įtampa šiek tiek atlėgo. COVID-19 pacientų skaičius kiek pamažėjo, dabar nesiekia ir 70. Reanimacijoje gydoma 15 žmonių (didesnė pusė jų neskiepytų) – šis skaičius išlieka panašus jau keletą pastarųjų savaičių. Per savaitgalį nuo COVID-19 mirė 5 žmonės nuo 44 iki 87 metų, visi buvo neskiepyti.

Moters ir vaiko klinikoje gydoma kiek daugiau nei anksčiau – aštuoni COVID-19 liga susirgę vaikai, į reanimaciją patekusių vaikų nėra. Klinikoje dėl koronaviruso gydomos dvi nėščiosios ir viena ką tik pagimdžiusi moteris. Ligoninės vadovė kol kas neturėjo gerų naujienų dėl paauglio, kuris dėl  prastėjančios būklės buvo skubiai pervežtas į Santaros klinikas. Deja, bet šiuo metu jo situacija dar negerėja.

COVID-19 pacientų skaičiui nebeaugant, Respublikinė Šiaulių ligoninė jau netgi mažina šia liga sergantiems paruoštų lovų skaičių nuo 132 iki 108. Tai leido vėl normaliai funkcionuoti Neurochirurgijos skyriui.

„Stengiamės didinti ir kitų paslaugų teikimą, tik vis dar negalima pilna apimtimi dirbti dienos chirurgijos skyriuje, kur šiuo metu yra įsikūrusi COVID-19 reanimacija“, – sakė Č. Špūrienė.

Anot jos, sunkių atvejų dar yra nemažai, aktyvaus gydymo skyriuose pacientų mažėja, bet reanimacijos dar pilnos. Šiai bangai būdinga tai, kad daugiau serga jaunų žmonių, jie įprastai ilgiau gydomi, yra atsparesni, o vyresni žmonės gydosi trumpiau, todėl ir kaita didesnė. Jauni žmonės serga ilgiau, dėl to jaučiama didesnė apkrova reanimacijos skyriuose.

Ryžtasi trečiajam skiepui
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad paskiepytų gyventojų dalis pasiekė 64,4 procento. Itin nemažai šiauliečių rinkosi sustiprinamąją trečiąją dozę. Vakcinavimo skaičiai praėjusią savaitę buvo kiek didesni, iš viso paskiepyti 1 269 šiauliečiai. Šiuo metu persirgę ir paskiepyti, kitaip tariant – imunizuoti gyventojai sudaro 73,2 procento šiauliečių. Patvirtinus mokamą testavimą tikimasi spartesnio paskiepytų gyventojų skaičiaus augimo.

Mobiliajame COVID-19 patikros punkte buvo testuota per 3 700 gyventojų. Mažėjo PGR tyrimų karščiuojantiems gyventojams, taip pat mažėjo ir teigiamų testų atsakymų dalis.  

„Tikimės, kad epidemiologinė situacija ir toliau gerės, o skiepijimo apimtys – augs“, – vylėsi V. Palčiauskienė.

Primintina, kad uždarius Vakcinavimo centrą, skiepijimas vyksta tik sveikatos priežiūros įstaigose, klinikose, šeimos gydytojų centruose. Registruotis vakcinai galima trumpuoju telefonu 1808 arba užpildyti registracijos formą koronastop.lt. puslapyje. Esant reikalui, pasikonsultuoti dėl skiepijimo galima savo sveikatos priežiūros įstaigose. Senjorai, kuriems dėl amžiaus ar ligos sudėtinga atvykti skiepytis, gali telefonu 1863 išsikviesti skiepijimo komandą į namus.

Į viršų