Iškritus gausiam sniegui, kai kurie šiauliečiai pastebi, kad jų gatvė lieka nenuvalyta, o šaligatvis – nepabarstytas. Kodėl taip yra ir ką tokiu atveju reikėtų daryti, išsamiau kalbėta vykusioje nuotolinėje Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje. Taip pat tradiciškai aptarta epidemiologinė situacija bei kitos miesto problemos.

Padėtis yra gerėjanti
Džiugu, kad šiuo metu epidemiologinė situacija Šiaulių regione yra pakankamai nebloga. Vis dėlto Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė perspėjo, kad dėl to nereikėtų pernelyg optimistiškai nusiteikti ir atsipalaiduoti.

Anot jos, atvejų skaičius trečiąją šių metų savaitę Šiaulių apskrityje sumažėjo nuo 603 iki 417. Šiaulių mieste praėjusią savaitę iš viso registruota 210 koronaviruso atvejų, Šiaulių rajone – 33, Akmenėje – 32, Joniškyje – 31, Kelmėje – 29, Pakruojo rajone – 28, Radviliškyje – 57.

Per pastarąsias 14 dienų Šiaulių mieste sergamumas siekė daugiau nei 435 atvejų 100 tūkst. gyventojų, kai savaitę prieš siekė 624. Tokie skaičiai tik dar kartą įrodo, kad situacija yra gerėjanti.

Šiaulių apskrityje iš viso koronavirusu serga šiek tiek daugiau nei 3 tūkst. gyventojų, Šiaulių mieste – 1 282, Šiaulių rajone – 600 gyventojų.

Kalbant apie protrūkius, didžiąja dalį jų šiai dienai sudaro šeiminiai ir nenustatytų užsikrėtimo aplinkybių atvejai. Taip pat praėjusią savaitę buvo nustatyti du nauji protrūkiai asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Vienas iš jų – pirminės sveikatos priežiūros centre, kitas – Šiaulių ligoninės Chirurgijos skyriuje. Nauji atvejai registruoti ir gamybos įmonėse: baldų, statybos dirbinių gamybos. Įvežtinių atvejų Šiaulių regione nenustatyta.

Vyksta aktyvūs patikrinimai
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto koordinavimo skyriaus vedėja Rigita Tijūnaitienė patikino, kad žmonės, esantys saviizoliacijoje yra prižiūrimi. Ypatingas dėmesys skiriamas grįžusiems iš paveiktų šalių. Šiuo metu bent 3-4 kartus per savaitę aplankomi 27 asmenys, grįžę iš Jungtinės Karalystės.

„Turėję kontaktą ar grįžę iš paveiktų šalių, yra gana aktyviai tikrinami. Žmonės turėtų nenustebti ir nesupykti, jeigu juos patikrinsime šiek tiek dažniau, norėčiau jiems palinkėti daugiau kantrybės“, – kalbėjo R. Tijūnaitienė.

Anot jos, kadangi susirgimų skaičius mažėja, mažėja ir turėjusių kontaktą, taip pat – galimai sergančių. Iš viso šiuo metu Šiaulių mieste saviizoliacijoje yra 321 asmuo.

Įdomu tai, kad koordinacinis centras vis dar aktyviai dirba su įmonėmis. Gaunami skundai iš gyventojų dėl susibūrimų parduotuvėse. Praėjusią savaitę buvo patikrintas 61 juridinis asmuo ir pradėta 1 teisėna. Taip pat pradėta 15 teisėnų fiziniams asmenims, tai yra, tiems, kurie nedėvėjo kaukių, nesilaikė karantino reikalavimų, paliko izoliavimosi vietą.

„Dėl saviizoliacijos dar norėčiau pasakyti, kad sumažėjo skaičius tų asmenų, kurie perduodami policijai. Policijai perduodami tie asmenys, su kuriais nepavyksta susisiekti, tai šiai dienai mažėjant saviizoliacijoje esančių asmenų skaičiui, aiškiai mažėja ir šis“, – sakė R. Tijūnaitienė.

Vedėjos teigimu, praėjusią savaitę policijai perduota 11 asmenų, bet tai nereiškia, kad jie būtinai siejami su saviizoliacijos nesilaikymu. Tiesiog tarp jų gali būti tolimųjų reisų vairuotojų, kurie pasidarę koronaviruso testą, išvyko iš šalies, o jų duomenys dėl išvykimo nebuvo perduoti laiku.

Naudojasi nauja galimybe
Miesto koordinavimo skyriaus vedėja palietė ir kitą šiauliečiams gana aktualią temą. Ji priminė, kad Seimui priėmus Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, nuo 2021 m. draudžiama rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiose atskiriems savininkams, jei rūkymui prieštarauja bent vienas namo gyventojas.

Daugiabučio namo gyventojas turi teisę pateikti Šiaulių miesto savivaldybės administracijai nustatytos formos prieštaravimą dėl rūkymo jo gyvenamo daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose.

Gavus bent vieno daugiabučio namo gyventojo prieštaravimą, Savivaldybės administracijos direktorius įsakymu paskelbia, kad to daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose, nuosavybės teise priklausančiose atskiriems savininkams, rūkyti draudžiama. Apie tokį sprendimą Savivaldybės administracija per 2 darbo dienas praneša daugiabučio namo administratoriui, savininkų bendrijai ar kitam atsakingam asmeniui.

Pastato administratorius ar bendrija daugiabučio namo pastato išorėje ir viduje nedelsiant turi įrengti informacinius ženklus apie draudimą rūkyti.

Draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų, už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 50 iki 90 eurų.

Kaip teigė R. Tijūnaitienė, šiauliečiai vis aktyviau ima naudotis atsiradusia galimybe. Šiaulių miesto savivaldybę jau pasiekė pirmieji gyventojų raštai ir nuo vasario 12 dienos keturi Šiaulių miesto daugiabučiai bus paskelbti nerūkymo zonomis: Spindulio g. 3, Dainų g. 10A, Vilniaus g. 154 ir K. Korsako 57.

Įstatyme nurodoma, kad buto savininkas ar ir kitas bute rūkantis asmuo privalo užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kito savininko pastato (buto) patalpas bei į to paties buto patalpas.

Taip pat draudžiama rūkyti dengtose viešojo transporto stotelių vietose (paviljonuose), vaikų žaidimo aikštelėse ir vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis (prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose), išskyrus rūkymui skirtas vietas. Pataisos taip pat draudžia rūkyti lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų lauke vykstančių renginių metu, išskyrus rūkymui skirtas vietas.

Laukiama gyventojų pranešimų
Ne ką mažiau skundų koordinacinis centras sulaukia dėl gatvių pakraščiuose nenuvalyto sniego. Kaip žinia, miesto gatvėse yra atsiradęs švaros laikas. Šiaulių miesto gatvėse įrengti kelio ženklai „Stovėti draudžiama“ su papildomomis lentelėmis apie draudimo galiojimo laiką ir užrašu „Švaros diena“. Stovėjimą tam tikromis dienomis ir valandomis ribojantys ženklai pastatomi, kai planuojama atlikti gatvės valymo darbus. Tačiau, kaip sakė R. Tijūnaitienė, dauguma šiauliečių šių ženklų nepaiso ir savo automobilių nepatraukia, todėl kai kuriose gatvėse sniegas taip ir lieka kokybiškai nenuvalytas.

„Gavę pranešimą apie nenuvalytą gatvę, ypač pakraštį, ir nuvykę į vietą patikrinti iš tiesų pastebime, kad ten stovi daugiau nei 50 proc. automobilių. Praėjusią savaitę dėl to jau buvo pradėtos 235 teisėnos, o tai dideli skaičiai, juo labiau kai visą mėnesį šiauliečių buvo prašoma atkreipti dėmesį, kuriose gatvėse yra pastatyti tie ženklai“, – pasakojo skyriaus vedėja.

Anot jos, sniegą valanti įmonė savo darbą atliks gerai tik tada, kai prie to ir prisidės ir patys gyventojai, tai yra patrauks savo automobilius. „Priminkite kaimynams, kurie galbūt dėl darbo iš namų neišeina į kiemą, kad atvažiuos valančioji mašina ir jai pravažiuoti, reikės sudaryti atitinkamas galimybes“, – ragino ji.

Tai pat R. Tijūnaitienė gyventojus paskatino nebijoti kuo skubiau pranešti apie kitus nenuvalytus šaligatvius, nepabarstytą gatvę ir pan. Ji nepažada, kad ta vieta bus sutvarkyta iš karto, nes kai kurios gatvės nėra įtrauktos į prioritetinį sąrašą, tačiau po pranešimo problema, anot jos, vis tiek turėtų būti išspręsta per porą dienų.

Taip pat vedėjos teigimu, reikėtų nepamiršti, kad tam tikrus nepatogumus privalo išspręsti bendrijų pirmininkai, daugiabučių administratoriai: „Žmonės, išėję į gatvę ir pamatę, kad yra pakankamai keblios sąlygos, apledėję takai, pamiršta, kad kai kurie takai, ypač aplink jų namus, kiemus, yra prižiūrimi ne Savivaldybės samdomų įmonių, o turėtų būti prižiūrimi jų bendrijų, administruojančių įstaigų, todėl kviesčiau aktyviau bendradarbiauti su tomis įstaigomis ir patiems prašyti aktyviau prižiūrėti.“

2021 01 28 18

Nuo 2021 m. draudžiama rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiose atskiriems savininkams, jei rūkymui prieštarauja bent vienas namo gyventojas.

 

Į viršų