Net ir esant dideliam neapibrėžtumui dėl ateities, jau žinoma, kam bus skiriamos 2021 metų Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto lėšos. Nors metai laukia ne iš lengvųjų, panašu, kad miesto gyvenimas pernelyg nukentėti neturėtų.

Tęs infrastruktūrinius projektus
Šiaulių miesto savivaldybės Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorė Vaida Kalasevičienė nuotolinio Savivaldybės biudžeto projekto pristatymo Tarybos nariams ir visuomenei metu kalbėjo, kad LR Seimo ar Vyriausybės priimtiems sprendimams įgyvendinti numatyta: darbo užmokesčiui padidinti – 888 tūkst. eurų, iš jų valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymui įgyvendinti – 312 tūkst. eurų; minimaliai mėnesinei algai padidinti – 213 tūkst. eurų; pareiginės algos baziniam dydžiui padidinti – 181 tūkst. eurų; neformaliojo vaikų švietimo mokytojų atlyginimų padidinimui – 182 tūkst. eurų; transporto lengvatų įstatymo pakeitimams – 42 tūkst. eurų.

Taip pat 2021 metų prioritetuose numatyta tęsti infrastruktūrinius projektus už beveik 15 mln. Eurų. Tai Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvaro ir amfiteatro rekonstrukcija; Talkšos ežero pakrantės plėtra; P. Višinskio gatvės pritaikymas jaunimo poreikiams; Centrinio ir Didždvario parkų bei jų prieigų sutvarkymas; Aušros alėjos (nuo Žemaitės g. iki Varpo g.) viešųjų pastatų ir viešųjų erdvių prieigų rekonstrukcija; darnaus judumo priemonių diegimas Šiaulių mieste; Bačiūnų gatvės rekonstrukcija; viešųjų erdvių ir gyvenamosios aplinkos gerinimas teritorijoje, besiribojančioje su Draugystės prospektu, Vytauto gatve, P. Višinskio gatve ir Dubijos gatve.

Kitus tęstinius projektus numatyta tęsti už daugiau nei 19 mln. Eurų. Tai Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ pastato modernizavimas; Šiaulių laisvosios ekonominės zonos infrastruktūros vystymas; Ekonominės veiklos centro infrastruktūros įrengimas; Rėkyvos progimnazijos pastato rekonstrukcija; lopšelio-darželio „Kregždutė“ pastato modernizavimas; nakvynės namų ir pastato apgyvendinimo paslaugoms teikti pritaikymas; socialinio būsto fondo plėtra Šiaulių miesto savivaldybėje.

Žada gerinti sąlygas verslui
Prioritetuose taip pat yra sąlygų sukūrimas verslo plėtrai (aplinkkelio įrengimas); viešųjų erdvių pritaikymas visuomenės poreikiams (Šiaulių miesto centrinio parko estrados modernizavimas); turizmo veiklos plėtra regione (TIC veiklos naujose patalpose, inovatyvaus centro „Baltų kelias“ veiklos pradžia, religinio turizmo skatinimas regione, projekto „Saulės kelias“ vykdymas); socialinių paslaugų prieinamumo didinimas (bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir psichikos negaliai plėtra, pagalbos šeimai organizavimas ir asmenų su negalia socialinis integravimas į bendruomenę); švietimo inovacijų skatinimas (STEAM ir STEAM JUNIOR, STEAM darželis, INOSTART programos, skaitmeninis turinys); Botanikos sodo išsaugojimas (pradedama įgyvendinti 2021–2023 metų programa Erdvės pritaikymo integruotam gamtos mokslų ugdymui); švietimo įstaigų valdymo efektyvumas ir racionalus biudžeto lėšų panaudojimas (pradedamas įgyvendinti ikimokyklinio ugdymo įstaigų pertvarkos planas 2021–2024 m., reorganizuojamos 4 įstaigos); įtraukiojo sporto ir fizinio aktyvumo skatinimas (centrinio stadiono, programų prieinamumo didinimas sporto centruose).

2021–2023 m. Savivaldybės Strateginiame veiklos plane numatyta 204,4 mln. eurų, tame skaičiuje yra Savivaldybės biudžeto lėšos ir kitos lėšos.

2021 m. Savivaldybės biudžeto pajamų prognozė – 174,4 mln. eurų, didžioji dalis iš jų atitenka dotacijoms (45 proc.) ir mokesčiams (36 proc.). Lyginant su 2020 m., matyti, kad prognozuojamos biudžeto pajamos didėja 20,4 mln. eurų ir didžioji dalis jų išauga (17 mln. eurų) dotacijų skiltyje.

Svarbi ir aplinkos kokybė
Perėjus prie išsamesnio kiekvienos programos pristatymo, Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus vedėjas Valdas Markevičius informavo, kad Miesto urbanistinės plėtros programai planuojama skirti 947,2 tūkst. eurų. Tarybai pritarus, šios lėšos būtų skiriamos tokioms priemonėms: Gytarių gyvenamojo rajono dalies ir Talkšos ežero pakrantės dalies detaliųjų planų parengimui; Pramonės parko detaliojo plano koregavimui; paminklo „Tautos laisvė“ idėjos konkursui ir techniniam projektui; Pasaulio teisuolių skvero ir jo prieigų kompleksinio sutvarkymo darbams; architektūrinių, urbanistinių ar viešojo intereso požiūriu reikšmingų objektų planavimo ar projektavimo architektūrinių konkursų organizavimui ir t.t.

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė kalbėjo, kad Aplinkos apsaugos programai ketinama skirti 6 mln. 865 tūkst. eurų. Šias lėšas planuojama skirti komunalinių atliekų tvarkymui; aplinkosauginių renginių organizavimui; naujų želdinių prie miesto gatvių, parkuose ir skveruose sodinimui; želdynų pertvarkymo projektų įgyvendinimui; lietaus nuotekų sistemos griovių tvarkymui; aplinkos oro kokybės gerinimui; Šiaulių miesto aplinkos kokybės (triukšmo, oro, paviršinių vandens telkinių stebėsenai); nevyriausybinių organizacijų projektų įgyvendinimui; pavojingų radinių ir ekologinių avarijų padarinių likvidavimui.

Tvarkys viešąsias erdves
Miesto infrastruktūros objektų priežiūros, modernizavimo ir plėtros programai, kaip sakė E. Bružienė, numatyta skirti 29 mln. 196 tūkst. eurų. Lėšos skiriamos vykdyti miesto infrastruktūros objektų priežiūrą, einamąjį remontą (aplinkos priežiūra, apšvietimas); sutvarkyti viešąsias erdves, tobulinti miesto vidaus susisiekimo sistemą (gatvių rekonstrukcija); įrengti (žvyruotas) gatves individualių namų kvartaluose, asfaltuoti žvyrkelius; Šiaulių miesto kapinių infrastruktūros plėtrai.

Įdomu tai, kad viešųjų erdvių sutvarkymui: Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijai; Vilniaus bulvaro rekonstrukcijai; Draugystės prospekto rekonstrukcijai; Centrinio ir Didždvario parko rekonstrukcijai; Aušros alėjos rekonstrukcijai; P. Višinskio gatvės rekonstrukcijai; Talkšos ežero pakrantės plėtrai; Dainų parko pėsčiųjų ir dviračių takų plėtrai, Dainų tako atnaujinimui.

Vaizdo kamerų įsigijimui bus skiriama 13 mln. 39 tūkst. eurų. Miesto vidaus susisiekimo sistemos tobulinimui (gatvių rekonstrukcijai) – 8 mln. 853 tūkst. eurų. Šiaulių miesto kapinių infrastruktūros plėtrai (Daukšiškių kapinių statybos ir infrastruktūros įrengimui, kolumbariumo Ginkūnų kapinėse statybai ir priežiūrai, kapinių teritorijoje esančios infrastruktūros tvarkymui) – 687,4 tūkst. eurų.

Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėjas Egidijus Urba, pristatydamas Miesto ekonominės plėtros programos programą, sakė, kad priemonei skatinti smulkiojo verslo subjektus planuojama skirti 47,8 tūkst. eurų. Šiaulių pramoninio parko ir Šiaulių laisvosios ekonominės zonos infrastruktūros vystymui – 8 mln. 254 tūkst. eurų. Šiaulių oro uosto veiklos vystymui – 210 tūkst. eurų. Ekonominės veiklos centro infrastruktūros įrengimui – 3 mln. 535 tūkst. eurų.

Sveikatos priežiūros pamiršti nevalia
Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad Bendruomenės sveikatinimo programai numatyta skirti daugiau nei 2 mln. eurų, iš jų pusė sumos būtų skiriama visuomenės sveikatos priežiūros veiklų įgyvendinimui, likusi dalis – investiciniams projektams ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimui ir kompensavimui.

Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė pasakojo, kad šiemet Kultūros plėtros programai planuojama skirti 8 mln. 816 tūkst. eurų. Anot jos, kultūros plėtros programos dėka siekiama sudaryti tinkamas sąlygas profesionaliai meno raidai, mėgėjų kūrybinei saviraiškai, miesto bendruomenės kultūrinėms iniciatyvoms, jos pastangoms tobulėti ir gerinti gyvenimo kokybę.

Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas kalbėjo, kad Kūno kultūros ir sporto plėtros programai planuojama skirti 6 mln. 526 tūkst. eurų. Šiais metais planuojama vykdyti miesto, apskrities, šalies ir tarptautinius sporto renginius bei pasirengti ir dalyvauti šalies ir tarptautinėms varžyboms. Pasirengti ir dalyvauti Lietuvos čempionato ir sporto šakų federacijų taurės, Baltijos lygos ir taurės laimėtojų, Europos taurės ir kitose oficialiose varžybose.

Įgyvendinti Šiaulių miesto reprezentacinių renginių programą. Toliau bus skiriamos stipendijos perspektyviausiems sportininkams, užtikrinama sporto ugdymo centrų veikla, biudžetinių sporto įstaigų veikla, įgyvendinami kiti projektai.

Daugiausiai lėšų skirs švietimui
Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė teigė, kad Švietimo prieinamumo ir kokybės užtikrinimo programa iš kitų išsiskiria savo apimtimi, nes yra viena didžiausių. Programai bus skirta 74 mln. eurų, t. y. beveik 6 milijonais daugiau nei praėjusiais metais. Programai skiriamos lėšos sudaro apie 31 proc. visų Savivaldybės biudžeto lėšų. Tiesa, ji yra finansuojama iš įvairių šaltinių. Lėšos skiriamos tiek valstybės deleguotoms funkcijoms, tiek Savivaldybės valdiškoms funkcijoms vykdyti.

Socialinės paramos įgyvendinimo programai planuojama skirti 46 mln. eurų. Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Ramutė Pilypienė kalbėjo, kad šios lėšos bus skiriamos teikti socialinės globos paslaugas asmenims su sunkia negalia; įgyvendinti Užimtumo didinimo programą; teikti ilgalaikės, trumpalaikės ir dienos socialinės globos paslaugas asmenims su negalia; įgyvendinti Būsto pritaikymo neįgaliesiems programą; didinti socialinių paslaugų prieinamumą; užtikrinti socialinės globos teikimą vaikams, likusiems be tėvų globos ir t.t.

Savivaldybės veiklos programai bus skiriama 16 mln. 212 tūkst. eurų. Kaip sakė Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Gytis Skurkis, tai ganėtinai plati ir marga programa. Jos esmę sudaro darbo užmokesčio, išmokų skyrimas Savivaldybės darbuotojams ir Tarybos nariams, nevyriausybinių organizacijų projektų finansavimas, Kontrolės tarnybos išlaikymas, komunalinių paslaugų apmokėjimas, įvairių projektų vykdymas.

Tuo tarpu Savivaldybės turto valdymo ir privatizavimo programai, kaip sakė Turto valdymo poskyrio vedėja Irena Krugiškienė, planuojama skirti 179,4 tūkst. eurų.

Į viršų