Norintys pasiekti karjeros aukštumų ir daug uždirbti vis dar tiki, kad visa tai gaus tik Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Nejau Šiauliai neturi ko pasiūlyti? Miesto verslininkai, politikai, studentai su tuo nesutinka ir sako, kad jeigu esi talentingas ir nebijai darbo, gali tapti sėkmingas visur.

Šiauliai – tiek studijoms, tiek darbui
Prisikėlimo aikštėje prie Šiaulių valstybinės kolegijos vykusioje diskusijoje „Šiauliai – karjeros miestas: kokios galimybės jaunam žmogui?“ bandyta paneigti iki šiol gajus stereotipus. Diskusijoje akcentuota, kad gabiam asmeniui kaip tik naudingiau bandyti kažko pasiekti mažesniame mieste nei didmiestyje, nes čia daugiau galimybių būti pastebėtam.

Šiaulių valstybinės kolegijos studentė Greta Naujokaitė kalbėjo, kad Šiauliai – puikus miestas tiek studijoms, tiek pirmajam darbui: „Studentai dažnai mano, kad įgijus aukštąjį išsilavinimą jiems turi viskas ateiti savaime. Bet iš tiesų reikia nebijoti pačiam ieškoti galimybių, rodyti, kad esi kažkuo pranašesnis, jog kažką gebi padaryti geriau nei kiti, ir tai tikrai galima padaryti Šiauliuose.“

Anot jos, prieš aštuonerius metus iš tiesų buvo manoma, kad jeigu jau likai studijuoti Šiauliuose, vadinasi, mokykloje buvai „atsilikėlis“, bet šiandien šis požiūris jau pasikeitęs: „Dabar nesu nė vieno pasisakymo sulaukusi, kodėl nevykau kažkur kitur ar nepasirinkau kitos aukštosios mokyklos, tai, manau, to stereotipo galbūt ir nebėra.“

Studentės nuomone, daug svarbiau yra ne tai, kokiame mieste studijuoji, bet kokioje srityje nori save realizuoti.

„Dabar mokyklose yra karjeros planavimo specialistai, kurie padeda bent jau kryptį nusistatyti, kur norėtum save realizuoti. Svarbiausia – nesirinkti to, ką bando primesti aplinkiniai, nes, bandant kažko išmokti ir įsitvirtinti toje srityje bus tikrai daug sunkiau, negu atradus paprastesnį kelią, kurį mylėsi ir norėsi tobulėti ta kryptimi“, – akcentavo G. Naujokaitė.

Nori, kad miestas klestėtų
Jaunimo Europos komandos narė „Žinau, ką renku“ savanorė Viltė Novikovaitė yra dar moksleivė, tačiau jau buvo metams išvykusi į Prancūziją, turėjo galimybę ten pasilikti arba išvykti toliau mokytis į Vilnių, tačiau galiausiai vis tiek pasirinko Šiaulius.

„Būdama Prancūzijoje supratau, kad man jaukiau bus sugrįžti į savo miestą, kuriame galėčiau kažką kurti ir savo mieste jaustis kaip tikra miestietė, o ne kažkas, kuris gyvena vietoje, kuriai net nepriklauso“, – išskyrė V. Novikovaitė.

Mergina pripažino, kad kai pradėjo savo kaip aktyvistės veiklą mūsų mieste, renginių jaunimui iš tiesų trūkdavo, tačiau dabar situacija yra pasikeitusi.

„Kai pradėjau vykdyti savo veiklą, kas mane sužavėjo labiau nei kituose miestuose, dėl to man buvo gera sugrįžti yra tai, kad kai aš norėdavau įgyvendinti idėją, galėdavau bet kur nueiti, visi sutikdavo, palaikydavo ir padėdavo ją įgyvendinti. Būtent tai mane ir sužavėjo šiame mieste. Dabar čia vyksta daug veiklų, visos labai skirtingos ir gera matyti tiek daug įvairiausių žmonių iš įvairių sričių ir aš nežinau geresnės vietos, kur galėtum taip greitai atrasti informaciją, nes didmiesčiuose ji kažkaip pasimeta. Ten aktyvūs žmonės išnyksta ir jų niekas nepastebi, o čia jie visi yra matomi, juos lengva atrasti“, – esminius skirtumus vardijo V. Novikovaitė.

Abiturientė užsiminė, kad ir ateityje pirmenybę planuoja teikti Šiauliams: „Būdama Prancūzijoje suvokiau, kaip didžiuojuosi būdama lietuve, šiauliete ir kaip smagu grįžti į Šiaulius, einant bulvaru su visais sveikintis bei organizuoti renginius savo miestiečiams. Tikiuosi, kad susirinkusi visą kultūrą iš Prancūzijos, kitų Europos, pasaulio valstybių, grįžusi tą sukauptą patirtį galėsiu atiduoti Šiauliams ir sukurti gražesnį rytojų mūsų šiauliečiams.“

Sako, kad išgyvena ir menininkai
Verslininkė, „wãpsva LT dizaino namai“ vadovė Irmina Savickienė po studijų pasiliko dirbti ir kurti Šiauliuose, nes šį miestą tiesiog pamilo.

„Pasirinkau Šiaulius, nes čia yra mano šeima, patys artimiausi žmonės. Be to, Vilnius yra perpildytas tos mados, vietų, kur galima nueiti, informacijos, o čia viso to labai trūko. Prieš septynerius metus net nebuvo klausimo, kur kitur galima kurti, jei ne čia. Manau, todėl tiek ilgai ir gyvuojam“, – kalbėjo I. Savickienė.

Verslininkė įsitikinusi, kad užsidirbti galima nepriklausomai nuo to, kokią specialybę pasirenki ir kur studijuoji: „Jokio skirtumo, ką tu studijuosi, būsi dizaineriu ar tapytoju, išgyventi galima iš visų specialybių, čia labiau viskas priklauso nuo to, kiek tu į tai įdėsi darbo. Žinoma, reikia ir šiek tiek sėkmės, bet visa kita yra tik darbas ir tikėjimas tuo, ką darai.“
Anot jos, taip pat svarbu nebijoti į savo specialybę pažiūrėti iš skirtingų rakursų. Pavyzdžiui, jeigu esi tapytojas, tai nereiškia, kad turi tik stovėti prie drobės ir tapyti.

 „Sąlygas diktuoja laikmetis, aplinka ir jeigu prisitaikysi, savimi tikėsi, tikrai pasieksi tai, ko trokšti“, – akcentavo I. Savickienė.

Įžvelgia palankią perspektyvą
Verslininkei antrino ir UAB „Baltic Champs“ generalinis direktorius, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų tarybos narys Arūnas Radzevičius. Jo teigimu, Šiauliai – labai patogus miestas verslui.

„Kai turėjau savo verslą, per tuos metus Šiauliuose buvo visko. Jeigu reikėjo pasidaryti kažkokį įrenginį, tai buvo staklių gamykla. Jeigu reikėjo prisitraukti žmonių, tai buvo universitetas. Jeigu reikėjo prisitraukti pirkėjų, sakydavome, kad Ryga šalia. Iš principo Šiauliai – tai miestas, kuriame viskas lengvai pasiekiama, skirtingai nuo megapolių.

Kai mes turėjome investicijų Rusijoje, tai kas antrą savaitę „maitindavau“ avialinijas ir skraidydavau į Maskvą. Tai žinote, kai reikia Maskvoj kur nors nuvažiuoti, turi vieną vizitą per dieną, o Šiauliuose galima padaryti labai daug darbų vienu metu, tai yra labai patogus miestas“, – gerų atsiliepimų negailėjo A. Radzevičius.

Tiesa, tiems, kurie tikisi tapti įmonės direktoriumi ir mažai dirbti, gali tekti skaudžiai nusivilti. „Įkūręs verslą, po trijų, keturių mėnesių supratau, kad direktorius turi didžiausias atsakomybes, didžiausią darbo krūvį. Tai paskutinis žmogus, kuris gali atsakyti į visus klausimus ir neturi teisės žengti atgal, nes po to – tik griūtis. Jeigu žmogus neturi išsiugdęs atsakomybės, jis negali sukurti verslo, tuo labiau socialiai atsakingo, tvaraus, todėl tikrai nemanau, kad direktorius yra lygu nieko neveikimui“, – savo požiūrį atskleidė verslininkas.

Verslas – tai dideli įsipareigojimai bankams, teikėjams, savo komandai, darbuotojams, bet nepaisant to, anot A. Radzevičiaus, užsiimti verslu tikrai verta: „Visi šie dalykai atrodo labai didelė našta, bet vėliau labai didelės gėris būna, kai gali pasidžiaugti ir pasidalyti tuo, ką tu sukuri, tai atperka visą „prozą“, kuri yra tame verslo kūrime.“

Jis įsitikinęs, kad ateityje situacija tik gerės ir atsiras daugiau norinčių dirbti Šiauliuose: „Liepos 1 d. pas mus pradėjo dirbti antras pagal rangą asmuo po manęs, grįžęs iš Anglijos, iš antros pagal dydį daržovių kompanijos. Šiandien jis dirba gamybos ir inovacijų direktoriumi ir matau, kad labai sėkmingai visas vakarietiškas patirtis pradeda taikyti mūsų versluose. Jau nekalbu apie kitus darbuotojus, kurių taip pat daug sugrįžta. Galbūt čia mažiau uždirba, bet ir dirba dvigubai mažiau. Kai per tą prizmę viską pasveri, manau, tikrai yra geros perspektyvos Lietuvoje.“

Šiauliečiai tampa pilietiškesni
Šiaulių miesto mero patarėjas Justinas Švėgžda kalbėjo, kad jau ir dabar galima įžvelgti tam tikrų pokyčių. Anot jo, studentų, studijuojančių Šiaulių aukštosiose mokyklose, skaičius didėja, o miesto gyventojų daugėja.

„Prisimenu, kai 2015 m. išvykau iš Šiaulių, mes buvome dar tas miestas, kuris buvo beprarandąs didmiesčio statusą, o dabar mes kasmet džiaugiamės dviem procentais augančia miesto populiacija. Galbūt tai tik sausa statistika, bet miestui tai reiškia labai daug ir, manau, kad mes judame gera linkme“, – kalbėjo J. Švėgžda.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad daugėja pilietiškų, savo miesto labui norinčių dirbti žmonių: „Dabar tikrai gauname nemažai paklausimų iš gyventojų, kaip jie galėtų padėti miestui. Manau, kad tas pilietiškumas pasireiškia nebūtinai tik mandatu ar kandidatūra rinkimuose, bet ir kasdieniais darbais, pagalba kaimynui ir pan. Valstybingumas, pilietiškumas dabar yra gerokai kitaip suvokiamas nei anksčiau. Dabar nebegalvojama, kad kažko darymas savo bendrijai, bendruomenei yra tik laiko švaistymas ir dėl to labai džiaugiuosi.“

2020 09 14 2

Miesto atžvilgiu šiauliečiai nusiteikę pozityviai.
Autorės nuotr.

2020 09 14 6

Renginio dalyvių permainingas oras neišgąsdino.
Autorės nuotr.

2020 09 14 4

Diskusijos dalyviai atskleidė, kodėl pasirinko Šiaulius.
Autorės nuotr.

Į viršų