Rugsėjo 1-osios šventė Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo kiemelyje šiemet trumpa, bet jauki ir pilna malonių staigmenų. Sugiedota  „Tautiška giesmė“, išklausyti trumpi, nuoširdūs socialinių partnerių sveikinimai, jo ekscelencijos vyskupo E. Bartulio linkėjimai.

Jaunatviško vėjo gūsį įnešė Šiaulių dramos teatro aktorių poetinė-muzikinė kompozicija. Juozo Bindoko skaitomos veržlios  K. Binkio eilės nuteikė džiaugtis jaunyste, siekti ambicingų tikslų.

Naujovės džiugina
„Šiemet po papildomo priėmimo, turime per tūkstantį pirmakursių, – prieš šventę laikraščiui sakė Šiaulių profesinio rengimo centro direktoriaus pavaduotojas ugdymu Rimantas Urmonas. –   Maždaug 880 stojančiųjų buvo pagrindiniame priėmime ir iš viso profesinių kompetencijų mūsų centre sieks daugiau nei du tūkstančiai moksleivių. Dar bus tęsiamas priėmimas į laisvas vietas.“  Moksleiviai galės komfortiškai gyventi ką tik po renovacijos atidarytame moderniame bendrabutyje J. Basanavičiaus gatvėje, Gardino gatvėje bendrabutis remontuojamas.

Norintys įgyti papildomą profesiją ar gilinti kompetencijas renkasi tęstines studijas. Šiemet tęstinio mokymo bumas, palyginti su ankstesniais metais. Parengta daug programų visuose skyriuose. Vienos iš populiariausių – apskaitininko, elektriko, ekspeditoriaus, masažuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo, padavėjų-barmenų, virėjų, grožio paslaugų  specialistų.

Statybos sritis, pasak R. Urmono, mažesnio susidomėjimo sulaukia tiek profesinio rengimo, tiek aukštosiose mokyklose. Galbūt dėl to, kad sunkus fizinis darbas, netenkina darbo sąlygos, konkurenciją sudaro iš kaimyninių šalių atvykstanti pigesnė darbo jėga.

Šiais mokslo metais Šiaulių profesinio rengimo centras dalyvauja Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vykdomame eksperimente – gimnazistams sudaro sąlygas įgyti ir profesines kompetencijas. Moduliniu mokymu susidomėjo per 20 moksleivių iš  „Romuvos“, Juliaus Janonio, „Santarvės“, Didždvario, Sporto gimnazijų. Surinkta grupė, kuri Prekybos ir verslo skyriuje mokysis grafinio dizaino. Taigi mokyklą baigdami jie gaus ne tik brandos atestatą, bet ir profesijos diplomą.

`
„Turime viską, ko reikia: pakankamai mokinių, puikią darbuotojų, mokytojų komandą, nuoširdžių draugų, aplinka pritaikyta visiems, ir negalią turintiems, bendruomenės kultūrą susikuriame, – sakė Prekybos ir verslo skyriaus vedėja dr. Renata Veršinskienė. – Moksleiviams  suteikiamos visos įmanomos galimybės tobulėti, įgauti praktikos bei įvairiausių pažinčių. Apie 60 proc. mūsų absolventų jau turėjo darbo trečiame-ketvirtame kurse. Ateina tie dalykai paprastai, per susikalbėjimą, per supratimą. Žmogiškasis santykis yra svarbiausia. Nuo pagarbos viskas prasideda.  Koks bebūtų žmogus, ar neįgalus, ar kitaip mąstantis, tiesiog kitoks, pirmiausia mes turime gerbti vienas kitą. Labai branginu vaikus, jų tėvus, kurie daug padeda. Ypač branginu socialinius partnerius. Su jų patarimais, su jų parama daugelis dalykų pasidaro įgyvendinami. Šią vasarą, pavyzdžiui, socialiniai partneriai padėjo karantino įtampų atsikratyti keliaujant po Lietuvą.

Žmonės, kurie supa mus, yra Dievo dovana.“

Dr. R. Veršinskienė dėkoja skyriaus pedagogams, kurie  puikiai išmano savo amatą, dirba neskaičiuodami valandų. Ji neneigia, kad būna nuovargio, ginčų, nusivylimo, bet visada pavyksta rasti išeitį: „Šiemet turėjome daug netekčių, kurios priminė: gyvenimas yra gyviems. Nesipykime, išeitį rasime, jeigu jos ieškosime. Kas bebūtų, COVID ar kiti sunkumai, pats paprasčiausias kelias yra supykti, nieko nedaryti. Mūsų stiprybė yra pokyčiuose. Turime ieškoti naujų kelių.“

Pasak skyriaus vedėjos, net COVID įnešė gerų dalykų – paskatino pokyčius. Nuotolinis ugdymas jau buvo taikomas anksčiau. Techninės galimybės leidžia dirbti pagal įvairias programas su įvairaus amžiaus žmonėmis. Atėjus pandemijai teko eiti dar giliau į nuotolinį ugdymą, į kompetencijas.

Profesinėje mokykloje tokia filosofija, kad teorijos beveik nėra. Viskas daroma praktiškai, nes moksleivis nori dalyvauti, nori matyti rezultatą.

„Kai prasidėjo karantinas, mes išnaudojome galimybę tam tikriems teorijos dalykams sustiprinti. Gegužės pabaigoje mes puikiai grįžome į praktiką, – pasakojo vedėja. – Šiemet pirmiausia darysime apklausą. Žinodami, kur yra silpnosios vietos, bandysime per papildomus užsiėmimus, per praktiką kompensuoti tai, ko nepadarėme.“

Vedėją džiugina, kad mokyklos nepamiršta buvę mokiniai, o ir esami pasiūlo idėjų. Duonos ir pyrago kepėjai, pavyzdžiui, teiravosi, ar galės išbandyti naujas duonos kepimo formas, nes per vasarą prisirinko.

„Džiaugiuosi, kad norų yra, galimybes turime, bus būreliai, praktinės veiklos. Labai stengiamės, kad mokymas sklandžiai eitųsi, – apibendrino dr. R. Veršinskienė. – Mes pripratę būti veikloje. Dėkoju likimui, kad šiemet pilnas aruodas. Turime idėjų dėl naujo rekordo Mokytojų dienai. Dar reikia apmąstyti, kaip išspręsti užsikrėtimo prevenciją, kad viskas vyktų saugiai. Galvojame dirbti mažomis grupėmis. nepasiduodame rutinai, ieškome naujų idėjų, naujų formatų, naujų erdvių.“

2020 09 02 19

Jurgitos JASNAUSKAITĖS nuotr.

 

2020 09 02 20

Į viršų