Šeštadienį prie Žaliūkių malūno vyko linksma Oninių šventė ir jos dalyvių nė kiek neišgąsdino išdykėlis vasaros lietus. Renginį  organizavo Šiaulių Pagyvenusių žmonių asociacija, tad jos darbščiosios „gaspadinės“ vaišino ne tik nuostabaus skonio tradicine Onos duona, bet ir... kiaušiniene.

Apie šventę „Šiaulių naujienoms“ papasakojo jos organizatorė ir vedėja Laimutė Kančauskienė.

Ji dėkojo „Aušros“ muziejui, kad leido pasinaudoti puikia malūnininko sodyba, kurioje pakako vietos ir svečius priimti, ir muzikine programa džiaugtis.   

„Sekėsi neapsakomai gražiai. Svečių prisirinko iš Pakruojo ir Kėdainių rajonų, dalyvavo kolektyvai iš Šiaulių nevyriausybinių organizacijų konfederacijos. Kiekvienas su savo gražia programa, pasipuošę gėlėtos vasaros spalvomis“, – sakė Šiaulių Pagyvenusių žmonių asociacijos veiklos vadovė.

Šventę pradėjo asociacijos duetas Vladas Vyšniauskas ir Stepas Ivanavičius. Ūkininkas Edmundas Kančauskas ir Pranė Gudmonienė įnešė didžiulį kepalą duonos. Kunigėlio pašventinta duonele visi šventės dalyviai buvo apdalyti. Renginį vedė pati Laima su Onyte nuo Pavenčių. Tikrų Onų šį kartą nedaug susirinko, visos jos buvo apdovanotos išradingomis lėlytėmis iš kokoso riešuto ir krakmolytos servetėlės. Savo lėlytes kiekviena apdovanotoji galėjo čia pat dailiai aprengti paruoštais spalvotais skudurėliais.

Malūno aplinką rengėjai išpuošė gėlių vainikais, akį traukė Laimos surengta senovinių antklodžių, rankinių ir kitokių įdomybių paroda „Iš Onutės kraičio skrynios“. Smalsuolius kvietė Kristinos Švambarienės arbatžolių kioskelis, Vidos Kantauskienės saldumynai ir medus. Praalkusieji jėgas galėjo atgauti prie neįprasto baro, kuriame vikriai sukosi „šinkorka“ Angelė Nagevičienė, tik ne alų pilstė, o „ubagienę“, dėjo į lėkšteles po keptą kiaušinį.

Linksmosios renginio vedėjos šmaikščiai kiekvieną muzikuojančią grupę pristatinėjo ir net tada, kai kėdainiškiams koncertuojant lietus prapliupo, niekas neišsilakstė. Debesys išsisklaidė, o linksmybės su daina ir šokiu, kaip tikra gegužinė, toliau tęsėsi.

Vadovė gyrė savo kolektyvą, dėkinga visiems, su glėbiais gėlių ir puikia nuotaika atėjusiems. Ypač daug padėjo Pranė ir Romas Gudmonai. „Mokame būti draugėje, linksmintis be alkoholio“, – džiaugėsi organizatorė. Prie pabaigtuvių stalo visi laimingi vaišinosi karštomis bulvėmis su varške ir šviežiai raugtais agurkėliais.

Šiauliečiai socialiniuose tinkluose dalijasi puikiais šventės įspūdžiais, dėkoja, kad rengėjai  nepagailėjo energijos ir sugaišto laiko ir dovanojo įspūdingą šventę, kurioje  kūrybiškai interpretuotos senovinės Oninių tradicijos.

2020 07 27 8

Švente patenkinti Laimutė ir Edmundas Kančauskai.
Rasos ŠAUČIŪNAITĖS nuotr.

 

Į viršų