Per Šiaulius škvalas praūžė beveik prieš dvi savaites. O gatvės centre ir dalis žaliųjų zonų tebeatrodo panašiai lyg tai būtų įvykę vakar. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos pažadus, kad centras bus sutvarkytas per artimiausias dvi-tris dienas, o senosios miesto kapinės per savaitę ar dvi, tarsi vėjas išsklaidė – rezultato nematyti.

Sklinda užkratas?
,,Miesto teritoriją tvarko UAB „Šiaulių apželdinimas“, o praėjusio uragano padarinius per artimiausias dvi ar tris dienas likviduos UAB „Švarinta“. „Šiaulių senąsias kapines pagal mūsų turimą sutartį tvarko UAB „Irgita“. Po konsultacijos su jais, kurie preliminariai įvertino šią situaciją ir darbų apimtis, per artimiausią savaitę ar dvi savaites turėtų šias kapines sutvarkyti“, – kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis spaudos konferencijoje rugsėjo 16 dieną.

Kol straipsnis buvo ruošiamas spaudai, redakcija gavo atsakymą iš Savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus: „Rugsėjo 13 d. škvalas pridarė žalos visam miesto centrui. Stipriai nukentėjo Talšos g., Ežero g., Aušros al., Varpo g., Žemaitės g., Zubovų parkas, A. Mickevičiaus g., S. Nėries g., Dvaro g., Vasario 16-osios g., Tilžės g., Sukilėlių kalnelis. Pirmumo tvarka buvo tvarkomi medžiai, keliantys pavojų žmonių saugumui. Medžių kiekis skaičiuojamas dešimtimis. Darbai daugiabučių kiemuose sudėtingesni, reikia derinti su gyventojais dėl automobilių patraukimo ir pan. Dauguma želdinių sutvarkyti, darbai vyksta ir šiuo metu.“

Pasak Savivaldybės, rugsėjo 16-ąją nuo ryto pirmiausia buvo vežamos šakos, kurios buvo užvertusios Aušros al., Varpo g., Tilžės g. šaligatvius, automobilių aikšteles. Šakos, kurių nereikėjo pjaustyti iš Aušros al., Varpo g. pirmadienį buvo išvežtos.  Šakos ir lapai bus vežami nuolat, kol jų bus.

Šiaulių senosios kapinės, rašoma pranešime,  intensyviai tvarkomos. Škvalo padaryta žala didelė, darbai vykdomi kaip įmanoma sparčiau.

Šiauliečiai piktinasi ne vien dėl to, kad nulaužytos šakos neišvežtos, neestetiškai atrodo. Juos baugina dendrologo K. Aukselio įspėjimas, kad iš nulaužtų ligotų medžių puvinio arba grybo sporos sklinda ore ir užkrečia šalia augančius sveikuosius. Geras šeimininkas pasirūpintų tuoj pat nulaužtas šakas išvežti ir sunaikinti, o atviras medžių žaizdas tinkamai sutvarkyti. Tik šeimininko, kuriam rūpėtų miesto medžių priežiūra, neatsirado. O gal teisūs buvo medžių gynėjai, sakydami, kad škvalas apsileidėliams naudingas, nes dar lengviau galės medžių iškirtimą argumentuoti. Kuo daugiau grybo, tuo lengviau senųjų medžių atsikratyti. Tik miesto šeimininkai užmiršo, kad jauni medeliai taip pat užsikrėsti gali.

Trūksta šiukšliadėžių
Šakų krūvas apeiti galima, perlipti, bet keistuoliams kažkodėl dėl medžių sveikatos širdį skauda.  Dėl miesto įvaizdžio taip pat. Šiaulietis Ignas Radžvilas piktinosi, kad prie Talkšos ežero, kur labai gražių renginių vyksta, per mažai šiukšlių dėžių, todėl graudu žiūrėti, kaip Baltų vienybę minint aikštė atrodė – pilna nuorūkų, popierėlių. Jis sakė neapsikentęs ir iš namų kibirėlį atnešęs, jei miesto valdžiai taip brangu daugiau šiukšliadėžių pastatyti. Žinoma, jis prieš rūkymą ir prieš šiukšlinimą viešose vietose, bet nors taip miesto įvaizdį pagerinti bandė.

Pasak aktyvaus piliečio, Šiauliuose ne tik tvarkos pritrūksta, čia ir patys miestiečiai kalti, kad šiukšlių rūšiuoti pritingi, prie konteinerių savo senienas baldus sukrauna, duris išmeta užuot į specialias aikšteles nuvežę. Tačiau priekaištauja Savivaldybei, kad per retai konteinerių aplinka patikrinama, samdomų įmonių veikla nekontroliuojama.

Įvardytas – savas
Ne tik gatvės pavadinimais miestas gyvas. Nors smagu, kada jis su miesto istorija susijęs. „Bėda, kad miesto žmogui pagarbos trūksta, net kūrėjai, kurie miestą puošia bevardžiai lieka“, – svarstė šiaulietis. – Ar sunku pasinaudoti kitų miestelių, tokių kaip Kelmė, pavyzdžiu ir prie skulptūros jos autoriaus vardą gražioje lentelėje pridėti. Eini pasivaikščioti ir žvalgaisi, pasigroži „Lape“ ar „Paukščiais“ ir žinai, kas tą grožį sukūrė. Įvardytas miestas taps savas, artimas, turėsime ir ką svečiui papasakoti.“

Dėl miesto svetingumo taip pat abejonių kyla. Šiauliečio nuomone, per mažai mieste vietų, kuriose miesto planą gali rasti. Ne kiekvienas miesto svečias į Turizmo ir informacijos centrą užsuka, pakeleiviams patogiau būtų planai prie įvažiavimų į miestą, prie autobusų ir geležinkelio stoties. Išmaniaisiais įrenginiais dar ne visi moka naudotis.

Ne kalbomis, o darbais parodyti, kad yra miesto šeimininkai, miesto vadovus ragino visuomenininkas.

Į viršų