Prie Šiaulių tardymo izoliatoriaus pastatytas nuteistųjų rankomis pagamintas išskirtinio dizaino  Knygų namelis. Iš vytelės, medžio ir faneros sudarytas namelis atviras visiems: galima naudotis čia esančiomis knygomis ir įdėti savąsias.

Papildė naujomis knygomis
Per oficialų Knygų namelio atidarymą buvo galima išvysti akiai malonų vaizdą, kaip iš krepšio traukiamos knygos, atsiduria „mini bibliotekos“ lentynose. Vienos iš tokių – Antoine de Saint-Exupery „Mažasis princas“ ir Sun Tzu „Karo menas“.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktorius Saulius Rajunčius priminė, kad Lietuvos pataisos įstaigos buvo  paskelbusios iniciatyvą „Knyga, išlaisvinanti iš minčių kalėjimo“, kurios metu visuomenė buvo kviečiama rekomenduoti nuteistiesiems knygas. Ši iniciatyva sulaukė didelio susidomėjimo. Gauta daugybę laiškų iš pavienių žmonių, bibliotekų, savivaldybių, leidyklų. Gyventojai rekomendavo daugiau nei 100 knygų, kurios, jų nuomone, yra tarsi vaistai širdžiai.

S. Rajunčius „Šiaulių naujienoms“ sakė tikintis, kad čia atsiradusios knygos padės plėsti požiūrio ribas, atrasti naujas galimybes, keisti požiūrį į gyvenimą.

„Knygų nėra nei gerų, nei blogų, iš visų galima kažko pasimokyti“, – akcentavo izoliatoriaus direktorius. Vis dėlto jis užsiminė, kad izoliatoriaus bendruomenė labiausiai domisi saviugdos ir psichologine tematika: „Pas mus skaitomi ne vien tik romanai ir detektyvai, tai rodo, kad dar ne viskas prarasta. Kartais kalbama, kad dabar tam kontekste kažkas neveikia. Pasakyčiau, kad 95 proc. veikia sistema, o atskirų atvejų visada buvo ir yra, niekur nuo to nepabėgsime.“

Tikisi bendruomenės supratingumo
Knygų namelio atidarymo metu šiauliečiai buvo pakviesti ir toliau dalytis ne tik rekomenduotomis, bet kitomis gyventojų požiūriu  prasmingomis knygomis, nes juk ruduo – puikus metas atrasti laiko knygai.

„Tikimės, kad namelyje esančios knygos, kuriomis kviečiame dalytis visus šiauliečius, sustiprins miesto bendruomenę, o mūsų įstaigos santykiai su kaimynais taps dar draugiškesni“, – kalbėjo S. Rajunčius.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotoja Rasa Šošič antrino, kad Knygų namelio pastatymas yra tik pradžia: „Planuojame, kad namelis atvers duris į literatūros pasaulį ir mes turėsime bendrus literatūros vakarus, knygų aptarimus, konkursus, galbūt išrinksime labiausiai skaitomą knygą. Tikimės, kad bendruomenė, šiauliečiai ne tik skaitys čia esančias knygas, bet ir paliks savo knygas ir atsiliepimus apie jas.“

Tiesa, pats Knygų namelis nėra labai didelis. Iš pažiūros gali pasirodyti, kad praūžusi audra gali jį nuversti, bet izoliatoriaus bendruomenė patikino, kad statinys turėtų atlaikyti: „Manome, kad audras tikrai atlaikys. Vis dėlto jeigu pamatysime, kad Knygų namelis labai linguos, tuomet bandysime jį pritvirtinti prie sienos.“

Atidaryme dalyvavę nuteistieji dar užsiminė, kad Knygų namelis pastatytas per užimtumo užsiėmimus. Šio objekto statyba buvo pradėta planuoti dar pavasarį, o realūs statybos darbai užtruko apie mėnesį. Prie Knygų namelio statybos prisidėjo 8 izoliatoriaus bendruomenės nariai.

2019 09 25 3

Izoliatoriaus bendruomenė tikisi knygomis sustiprinti tarpusavio ryšį.
Autorės nuotr.

Į viršų