Rugsėjo 16–29 dienomis visoje Europoje vyksta Judumo savaitės renginiai. Jais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tvarias, ekologiškas transporto priemones bei paskatinti gyventojus išbandyti susisiekimo automobiliais alternatyvas. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento Miesto ūkio ir aplinkos skyrius kartu su Šiaulių turizmo informacijos centru organizuoja įvairius aktyvų judėjimą, keliavimą po miestą pristatančius nemokamus renginius. Visi šiauliečiai ir miesto svečiai yra kviečiami išbandyti ir skautų gyvenimo būdą, ir lėkščiasvydžio žaidimą, ir dar daugybę kitų veiklų.

Judumo savaitės tema – žingsniuokime
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vyr. specialistė Dovilė Motkevičiūtė teigė, jog šiais metais Judumo savaitės tema – žingsniuokime, todėl Šiaulių miesto savivaldybė kartu su Šiaulių turizmo informacijos centru nuo rugsėjo 16 d. organizuos įvairias aktyvias veiklas.

„Bus lėkščiasvydžio treniruotės, skautų veiklos, taip pat žygiai su gidu, kurie bus nemokami. Bus organizuojamas interaktyvus orientacinis žaidimas „Nuo lapės iki lapės“, kuris, manau, bus ir įdomiausias, ir netikėčiausias“, – pasakojo D. Motkevičiūtė.

Šis interaktyvus žaidimas šeimai – mobiliuoju telefonu vykstantis žaidimas, žaidėjai pagal sudarytą maršrutą turės aplankyti įvairius turistinius objektus mieste. Įveikę maršrutą gaus mažą momentinį prizą, o pagrindiniai interaktyvaus žaidimo prizai – du dviračiai.

„Judumo renginiai – su turizmo prieskoniu“
Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė sakė, jog turizmas visą laiką yra tiesiogiai susijęs su judėjimu. O pats tikriausias turistas yra ne tas, kuris guli lovoje ir juda telefonu, o tas, kuris juda po savo miestą, po kaimyninį miestą arba po šalį.

„Kartu su Savivaldybe į Judumo savaitę Šiauliuose sudėjome ne tik savo, bet ir daugelio kitų organizuojamas veiklas. Tai vadinu bendrumu. Į tą sąrašą galėtume ir dar daugiau veiklų sudėti, nes pastaraisiais metais Šiaulių mieste daugelis organizacijų skatina aktyvų gyvenimo būdą ir judumą. Šiais metais tie judumo renginiai yra su turizmo prieskoniu, nes tai – ekskursijos-žygiai, orientavimosi žaidimai, lėkščiasvydis. Tai yra ir aktyvumas, ir pažintinis aktyvumas. Šiuo atveju skautai ir kitos miesto organizacijos sukuria pilną miesto įvaizdį. Skelbsimės Šiaulių miesto ugdymo įstaigose, nes pagal biudžetą trims Šiaulių miesto klasėms galėsime padovanoti ekskursiją-žygį „Šiapus-anapus“, kurioje einant į Salduvę bus galima pažinti rekreacinę teritoriją“, – pasakojo R. Stankuvienė.

Bus galimybė išbandyti lėkščiasvydį
Šiaulių turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Kristina Šapytė teigė, jog judėjimą skatins  būtent žaidimais. Pavyzdžiui, rugsėjo 16 d., pirmadienį, Šiaulių skautai kviečia dalyvauti orientavimosi žaidime „Paklaidžiokim Šiauliuose“. Tai komandinis orientavimosi žaidimas su pamokymais, papildomomis užduotimis, istorijomis. Komandas turės sudaryti po tris asmenis. Geriausiai pasirodžiusios komandos gaus organizatorių įsteigtus prizus. Žaidimas prasidės prie Šiaulių turizmo informacijos centro.

Antradienį bus pristatomos net dvi intriguojančios veiklos. „Beržynėlio“ parke vyks skautiški užsiėmimai: žaidimas „Skautorama mieste“. Žaidimo metu dalyviai bus supažindinti su skautų istorija, pažais judrių žaidimų, pabandys įkurti ugnį, paraišios mazgų, bus ir mini orientavimosi žaidimas. Dalyviai ne tik išmoks naudingų dalykų, bet ir turės galimybę laimėti organizatorių įsteigtus prizus. Vėliau „Juventos“ progimnazijos stadione vyks lėkščiasvydžio treniruotė. Treneris Karolis Novikovas supažindins miestiečius su įsitvirtinančia sporto šaka Lietuvoje, pristatys šiauliečių komandą bei visus norinčius pamokys žaisti lėkščiasvydį.

Taip pat rugsėjo 18–29 d. vyks nemokamos ekskursijos: ekskursija-žygis „Šiapus-anapus“, „Lygiadienio ėjimas pro Salduvę“, „(Ne)atrasta Rėkyva“, „Lieporiai. Su lazdomis po kaimą mieste“.

2019 09 14 7

Judumo savaitės renginiuose bus siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tvarias, ekologiškas transporto priemones bei paskatinti gyventojus išbandyti susisiekimo automobiliais alternatyvas.
Autorės nuotr.

Į viršų