Visą kitą savaitę vyks Europos paveldo dienos Šiauliuose, kur kiekvienas galės pažinti istoriją pačiais įvairiausiais būdais: turiningai pramogaujant, žaidžiant, lankantis ekskursijose, parodose.

Paveldo renginių dalyvių lauks ir saldžios pramogos. Renginiai yra skirti visuomenei, siekiant ją supažindinti su kultūros paveldu, parodyti tai, kas paprasta visuomenei neprieinama, aktualizuojant vienokią ar kitokią kultūros paveldo sritį. Labiausiai tikimasi sudominti moksleivius ir paskatinti juos domėtis tiek savo šalies kultūra, istorija, tiek ir kitų Europos šalių kultūros paveldu.

Orientavimosi žaidimas „101 Lietuvai“ – labiausiai laukiamas renginys
Europos paveldo dienų Šiauliuose koordinatorius, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Urbanistrinės plėtros ir ūkio departamento Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus vyr. specialistas Mantas Antanavičius teigė, jog Europos paveldo dienos yra vienos įdomiausių tarptautinių renginių, kurie Šiauliuose tampa tradiciniu renginiu.

„Nuo 1991 m. Europos Taryba inicijavo šį projektą, kad renginiai vieningai galėtų vykti visoje Europoje, jog visuomenė galėtų susipažinti su kultūros paveldo objektais, aplankytų tuos objektus, kurie jiems įprastai yra neprieinami, labiau pajaustų tų objektų savitumą, išskirtinumą. Lietuvoje nuo 1994 m. yra organizuojamos Europos paveldo dienos. Jos Šiauliuose organizuojamos taip pat kasmet.

Šie rugsėjo mėnesio gražūs rudeniniai renginiai vyksta nemokamai, o formos yra labai įvairios: tiek ekskursijos, tiek orientaciniai žaidimai, tiek parodos. Šiuo atveju kiekvienas dalyvis galės pasirinkti tinkamą sau formatą, kad susipažintų su kultūros paveldo objektais. Šie metai yra išskirtiniai dar ir tuo, kad sulaukėme pagalbos tiek iš Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos, tiek iš Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios bibliotekos. Prisijungė „Spindulio“ ir Rėkyvos filialai, kurie organizavo gražius renginius“, – pasakojo Europos paveldo dienų Šiauliuose koordinatorius M. Antanavičius.

Labiausiai sudominti turėtų istorinių faktų ir objektų pripildytas turistinis fotoorientacinis žaidimas „101 Lietuvai“. Istorikas Giedrius Gaidamavičius ir Lietuvos skautijos Šiaulių krašto Šiaulių tunto tuntininkas, Šiaulių Lieporių gimnazijos fizikos, IT, inžinerijos mokytojas Remigijus Pozniakovas kūrybingai sudėliojo istorinius klausimus ir užduotis: dalyviams reiks pasukti galvas ir pamiklinti kojas norint greitai atsakyti į sudėliotus klausimus ir prie finišo linijos atsidurti pirmiems.

Žaidimui bus naudojama programėlė „Action Bound“, kurią reikėtų įsidiegti telefone. Pirmos trys komandos, per trumpiausią laiką suradusios visus reikiamus Šiaulių miesto kultūros paveldo objektus, bus pakviestos dalyvauti Šokolado muziejaus, kuris yra įsikūręs kultūros paveldo objekte, saldainių fabriko „Rūta“ gamybiniame pastate, edukacinėje programoje „Saldžioji laboratorija“.
          
Europos paveldo dienose Šiauliuose – ir pažinsime, ir pramogausime
Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė teigė, jog paveldas yra visų ir visi tą paveldą norime pažinti atraktyviai.

„Mums, kaip Šiaulių turizmo informacijos centrui, labai smagu, kad šių metų šūkis atskleidžia žmogaus prigimtį – „Pažink ir pramogauk“. Todėl visų mūsų bendrai siūlomos veiklos, atrakcijos ir yra pažintis su turiningu pramogavimu: nuo ekskursijų-žygių, nuo orientavimosi žaidimų iki visokiausių „Facebook“ aktyvumų. Paveldą ir virtualiai, ir tiesiogiai kviečiame Šiaulių mieste pažinti. Laukiame ne tik miestiečių, bet ir miesto svečių“, – pasakojo R. Stankuvienė.

Šiaulių turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Kristina Šapytė teigė, jog jau nuo pat pirmadienio ne tik bus pradedami Europos paveldo dienų renginiai Šiauliuose, bet ir prasidės

interaktyvus žaidimas „Atrask, pažink ir pramogauk“ socialiniame tinkle „Facebook“. Kiekvieną dieną Šiaulių turizmo informacijos centro socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje bus paskelbtos grafinės užuominos apie kultūros paveldo objektus, pagal kurias socialinio tinklo „Facebook“  vartotojai turės atspėti ir rasti Šiaulių miesto kultūros paveldo objektą. Komentaruose reikės parašyti ne tik teisingą atsakymą, bet ir įkelti asmenukę prie to objekto. Išradingumu pasižymėję atsakymų autoriai bus apdovanojami šokoladiniais prizais.

Rugsėjo 9–30 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Spindulio“ filiale bus galima  susipažinti su literatūra, kurioje aprašomi įvairūs Šiaulių miesto kultūros paveldo objektai. Eksponuojami leidiniai leis pažinti kultūros paveldą Šiauliuose, jo istoriją, svarbą įamžintą knygose.

Rugsėjo 20 d. Šiaulių apskrities P. Višinskio viešoji biblioteka organizuos interaktyvų edukacinį užsiėmimą „Epaveldas: mokslui, darbui ir laisvalaikiui“. Bus ne tik supažindinama su virtualia kultūros paveldo svetaine www.epaveldas.lt, bet ir vyks interaktyvus komandinis žaidimas naudojant išmaniąsias technologijas.

Tą pačią dieną Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios bibliotekos Rėkyvos filialas organizuos  interaktyvią ekskursiją „Rėkyvos lobių paieška“. Tai bus interaktyvus žaidimas, kurio metu naudojantis planšetėmis ir GPS koordinatėmis dalyviai bus kviečiami ieškoti Rėkyvos seniūnijos „lobių“ – įžymių ir kultūriniu požiūriu vertingų vietų. Paspaudus ant norimo objekto programėlė nurodys atstumą iki jo bei informaciją apie tą vietovę. Priėjus nurodytą vietą, žaidimo vadovas pateiks klausimus apie šią vietovę (objektą). Teisingai atsakiusieji laimės prizus.

Šeštadienį visi bus kviečiami į pasivaikščiojimą su istoriku dr. Dangiru Mačiuliu, kuris pristatys „Šiauliai prieš 100 metų“.

„Manome, kad šis senas istorikas, bet jaunas gidas įdomiai pristatys miestą, todėl miestiečiai ir miesto svečiai galės geriau susipažinti su miesto istorija, atrasti nežinotus istorinius faktus apie mūsų Saulės miestą“, – teigė K. Šapytė.

Sekmadienį istorijos mylėtojai kviečiami į ypatingą istorinę vertę turinčią ekskursiją-žaidimą „Istorijos kodas: 1500x150x1,5“. Jos autorius gidas Gintautas Tumulis parengė 1,5 valandos trunkantį pasivaikščiojimą, kuriuo pristatomi 150 Lietuvos istorijos metų ir nueinama 1500 metrų. Todėl ir ekskursijos pavadinimas tarsi kodas: 1500x150x1,5.

2019 09 14 4

Šiaulių turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė K. Šapytė teigė, jog istorikas dr. D.  Mačiulis įdomiai pristatys Šiaulių miestą, todėl miestiečiai ir miesto svečiai galės geriau susipažinti su miesto istorija ir atrasti nežinotus istorinius faktus apie mūsų Saulės miestą.
Autorės nuotr.

Į viršų