Keičiantis oro sąlygoms, eismo dalyviams tenka patirti įvairių nepatogumų. Čiuožyklomis virtę šaligatviai, patižusio ar gausaus sniego sluoksniai – bando ne vieno šiauliečio kantrybę. Atsakingi už viešųjų teritorijų priežiūrą teigia, kad dirba pasitelkę visus pajėgumus, ir prašo gyventojų supratingumo.

Užfiksavo kelis pažeidimus
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Gintautas Sitnikas vakar vykusioje spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį, kad nesklandumai prasidėjo praėjusio ketvirtadienio rytą, kai snieguotą ir šaltą etapą pakeitė atlydys. Ne ką mažesniu išbandymu tapo ir penktadienio rytas, kai gatves iš šaligatvius padengė storas sniego sluoksnis.

„Pastebėjome šiek tiek pažeidimų. Tilžės g., Dubijos g. buvo sniego ir slidu. Perspėjome už tai atsakingą bendrovę „Ecoservice projektai“. Stebėsime, kaip ateityje bus vykdomi sutartiniai įsipareigojimai. Jeigu situacija kartosis – skirsime baudą“, – sakė G. Sitnikas.

Savivaldybė minėtos bendrovės darbu patenkinta dalinai, tačiau administracijos atstovas tikino suprantantis, kad prieš gamtą nepakovosi: „Turime suprasti, kad gamta yra gamta ir ne viską gali žmogus padaryti taip greitai, kaip mes norėtumėme. Reikia būti pakantesniems ir matant situaciją, dieną pradėti šiek tiek anksčiau.“

Kovoja su sniegu ir ledu
Bendrovės „Ecoservice projektai“ generalinis direktorius Artūras Prokarenka patikino, kad daroma viskas, jog eismo dalyviai keliuose būtų saugūs: „Per pastarąjį mėnesį žmonės dirba kiekvieną dieną ir naktį be pertraukos.“

Vadovo teigimu, šiais metais jau yra išberta 2 tūkst. tonų druskos mišinių, o tai yra daugiau nei per visą praėjusį sezoną.

„Barstymas ypač svarbus, kad mieste nesusidarytų slidi danga. Šiais metais iš esmės mums pavyko to išvengti. Mieste slidžių kelių, padengtų sniegu, nebuvo“, – teigė A. Prokarenka.

Daugiausiai problemų bendrovei kilo penktadienį, kai iškrito apie 25 cm sniego. Kadangi snigti liovėsi tik apie 8 val. ryto, sniego valymo darbai buvo pradėti po valandos. Kaip paaiškino bendrovės atstovas, valyti kelius, kai dar sninga, yra neprasminga: „Kol sninga, kelių nevalome, nes vien nuvalyti sniegą neužtenka, dar reikia pabarstyti. Vargu ar atsirastų patenkintų, jeigu į sniegą bertumėme tūkstančius eurų. Mums vienas pabarstymas ir nuvalymas kainuoja apie 7 tūkst. eurų.“

Vargsta su šaligatviais
Kiek sudėtingiau būna su šaligatvių priežiūra. Šaligatvių priežiūrai naudojamos aštuonios transporto priemonės. Priklausomai nuo oro sąlygų, rankiniu būdu šaligatvius valo ir barsto apie 40-50 žmonių. Deja, kartais ir pabarstytos gatvės būna slidžios. Pasirodo, tai priklauso nuo to, kiek žmonių ten praeina.

„Šaligatviai yra barstomi slydimą mažinančiomis priemonėmis. Keliuose, kur eismas yra intensyvesnis ir pravažiuoja daugiau sunkesnių transporto priemonių, pabarsčius druskos mišinio, ledas greitai ištirpsta. Šaligatviuose, kur eismas ne toks intensyvus, ledo neišeina taip greitai pašalinti“, – paaiškino A. Prokarenka.

Nepaisant to, šaligatviai būna nuvalomi ir pabarstomi iki 7 val. ryto, kad žmonės, kiek įmanoma saugiau, pasiektų savo kelionės tikslą.

Nepamiršta ir kiemų
UAB „Mano būsto valdymas“ Šiaulių regiono vadovė Roma Janušonienė sako, kad panašių bėdų kyla ir tvarkant daugiabučių kiemus. Ir ten reikia pašalinti ledą, nukasti sniegą, pabarstyti druskos mišiniu.

„Paprastai valome kas dvi savaites, bet susidarius neįprastai situacijai, grafiko nesilaikome. Penktadienį, kai iškrito daug sniego, dirbo 30 žmonių. Tą dieną kelių objektų nesuvaldėme, tai žmonės dirbo ir šeštadienį“, – informavo R. Janušonienė.

Anot jos, daroma viskas, kad žmonės išėję iš savo daugiabučio laiptinės, nepaslystų. Vadovė pasidžiaugė, kad kartais prie to prisideda ir patys gyventojai. Iš viso bendrovė atsakinga už 200 kiemų priežiūrą.

Daugiabučių gyventojai, pastebėję, kad jų kiemai, šaligatviai netvarkingi, raginami kreiptis į savo būsto administratorių ar bendrijos pirmininką.

Į viršų