Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyrius tradiciškai sukūrė dar vieną rekordą – ilgiausio vėrinio iš prėskučių. Jei jis bus patvirtintas, tai būtų jau 19-asis Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenės organizuojamas rekordas. Jau nuo praėjusios savaitės pradžios Prekybos ir verslo skyriaus konditeriai, virėjai ir visi kiti bendruomenės nariai prisidėjo prie gamybinio proceso, o vakar vėrinys iš prėskučių buvo išvyniotas per keturis skyriaus pastato aukštus. Rekordo vertinimo komisija užfiksavo 460 m 20 cm ilgio vėrinį, kuriam panaudota net 13 800 prėskučių.

„Rekordo idėja – mūsų bendruomenės“
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus vedėja dr. Renata Veršinskienė pasakojo, kad šį rekordą organizuoja dėl to, jog norėjosi šventinio įspūdžio. Praėjusiais metais buvo daromas kalėdinių žaisliukų rekordas, o šiais metais nuspręsta panaudoti prėskučius.

„Iš pradžių galvojome, kad rekordą pavadinsime ilgiausias vėrinys iš kūčiukų, tačiau tikslingiau vietoj „kūčiukų“ yra sakyti „prėskučiai“. To pageidavo ir „Factum“ agentūros vadovas Vytautas Navaitis. Jis teigė, jog Dabartinės lietuvių kalbos žodyne nėra žodžio kūčiukai, o tik Kūčia. Todėl buvo pasirinktas dzūkiškas žodis prėskutis. Taip rekordo pavadinimas ir tapo ilgiausias vėrinys iš prėskučių.

Iš V. Navaičio taip pat gavome ir reikalavimus, kurių turėjome laikytis. Vėrinys susijęs dar ir su makaronais – nuo vieno prėskučio iki kito turėjo būti pusės prėskučio dydžio tarpas. Buvome atradę tuščiavidurių makaronų, kuriuos irgi bus galima panaudoti po vėrinio dalybų.

Prėskučių vėrinį pagaminome per 5 darbo dienas, dirbo net dvi konditerių ir virėjų grupės, taip pat prisidėjo ir visa mūsų bendruomenė – apie 60 žmonių. Sunaudojome daugiau kaip 50 kg miltų, 6 kg aguonų, 3 kg mielių, 15 kg aliejaus, 40 kg makaronų, druskos pagal skonį ir vandens. Pats juodžiausias darbas buvo suverti prėskučius ir makaronus, tam naudojome maistinę adatą.

Tokio vėrinio niekas dar nebuvo daręs, tai buvo mūsų bendruomenės idėja. Nusprendėme daryti tokio ilgio vėrinį, kad mūsų niekas neaplenktų ir nepagerintų šio rekordo.

Šis vėrinys iš prėskučių turi ir simbolinę prasmę. Galiu pasidžiaugti, kad Prekybos ir verslo skyriaus komanda yra kaip vienas kumštis. Šiuo rekordu gerinome ir mūsų mokinių bendruosius, komunikacinius, socialinės atsakomybės ir matematinius gebėjimus.

Rekordus tradiciškai organizuojame prieš šventes, todėl draugystės vėriniu galėsime pasidalyti ne tik su savo draugais, bet ir su tais, kam reikia pagalbos“, – pasakojo Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus vedėja dr. R. Veršinskienė.

Šis prėskučių vėrinys bus išdalytas „Maltiečių“ organizacijai, labdaros valgyklai, nakvynės namų gyventojams, Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centrui ir Šaukėnų senelių namams.

Vėrinys siekė 460 m 20 cm
Rekordo vertinimo komisiją sudarė Šiaulių verslo inkubatoriaus direktorius Alius Valys, dizaineris Vilius Puronas ir virtuvės šefas Kęstutis Bartkus. Vienas iš komisijos narių dizaineris V. Puronas teigė, jog tokio rekordo pasaulyje dar nebuvo. „Todėl kad ir kaip beskaičiuotume, mano nosis kyla į viršų. Kitoms tautoms Dievas tokios idėjos neatsiuntė, o idėjos visada yra iš Dievo, todėl labai džiaugiuosi, kad šia idėja pasinaudojo Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenė. Taip pat reikia pasakyti, kad visi žino, kad sėdžiu visiems gerai žinomoje kavinėje, o priešais ją yra kepyklėlė, todėl negaliu sakyti, kad šis vėrinys yra iš prėskučių, nes tokiu atveju pažeisčiau viešuosius ir privačiuosius interesus. Todėl sakysiu: vėrinys iš kūčiukų.  Aš esu korumpuotas žmogus, todėl esu numatęs, kad du ar tris kūčiukus „nusuksiu“, bet tai priklausys ir nuo supančios atmosferos“, – juokaudamas pasakojo dizaineris V. Puronas.

Šiaulių verslo inkubatoriaus direktorius A. Valys džiaugėsi, kad Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenė siekia naujų rekordų. Taip pat pristatė ir galutinius rezultatus. Vėrinys iš prėskučių siekė 460 m 20 cm, o vėriniui sunaudota buvo apie 13 800 prėskučių.  Taip pat vėrinio iš prėskučių rekordo ceremonijoje dalyvavo Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas Saulius Paliūnas, kuris ne tik pasidžiaugė nauju rekordu, bet ir palaimino vėrinį iš prėskučių.  „Labai džiugu matyti jus visus, kad siekiate 19-ojo rekordo. Man labai patinka žmonės, kurie yra veiklūs, išmanūs. Jūs primenate man tris išminčius, kurie žygiuoja, ieško, atranda ir nestovi vietoje.  Dabar lauksime naujo jūsų rekordo“, – teigė klebonas S. Paliūnas.

Į viršų