Praėjusį ketvirtadienį Šiaulių miesto savivaldybės Taryba entuziastingai priėmė sprendimą dėl Šiaulių arenos koncesijos sutarties pakeitimo. Šis miesto valdžios sprendimas buvo pristatomas, kaip miestui naudingas taikos pasiekimas ginče su Šiaulių areną valdančia VšĮ „Pramogų sala“. Tačiau, pasirodo, yra ir nepritariančių šiam sprendimui.

„Priimtas susitarimas duoda ne ekonominį pliusą“
Advokatas Egidijus Morkūnas save laiko neabejingu šiauliečiu, kuriam ne tas pats, kas dedasi Šiaulių mieste. Bendradarbiaudamas su dar kitais, anot jo, bičiuliais, apie pusę metų įnirtingai domėjosi Šiaulių arenos koncesijos sutarties problema.

Priimtu koncesijos sutarties pakeitimu Šiaulių miesto savivaldybė įsipareigojo nutraukti civilinę bylą Vilniaus komerciniame arbitraže dėl 215 tūkst. Eur nepagrįstai sumokėto koncesijos mokesčio už 2016 metus bei mokėti koncesininkui VšĮ „Pramogų sala“ koncesijos mokestį nebepriklausomai nuo arenos veiklos finansinių rezultatų. Nors miesto vadovai teigė, kad pasiektas susitarimas miestui duos apie 200 tūkst. Eur naudos, tačiau pagal E. Morkūno atliktą tyrimą – miestas esą gali netekti daugiau nei 600 tūkst. Eur. Tyrimo metu taip pat esą pavyko nustatyti, kurie Savivaldybės tarnautojai ir kuo prisidėjo prie miestui „naudingo“ taikaus susitarimo.

„Rugsėjo pabaigoje sužinojome, kad situacija stipriai pasikeitė. Miesto valdžia pradėjo „stumti“  susitarimą, kuriuo ne tik buvo nebenorima susigrąžinti 215 tūkst. Eur, miestas įsipareigojo sumokėti už 2019–2021 m. po 160 tūkst. Eur, o 2022 m. įsipareigojo sumokėti 195 tūkst. Eur. Taip pat buvo garsiai pareikšta, kad derybininkai iš miesto Savivaldybės išsiderėjo 107 tūkst. Eur. Susipažinus su Tarybai pateiktais dokumentais paaiškėjo, kad jokio įsipareigojimo VšĮ „Pramogų sala“ sumokėti 107 tūkst. Eur Savivaldybei nebeliko. Vietoj to atsirado miesto pareiga mokėti koncesijos mokestį nebe tada, kai Šiaulių arena dirba nuostolingai, o bet kuriuo atveju. Pasiskaičiavome, kad minėtas susitarimas duoda ne ekonominį pliusą, kaip teigia miesto valdžia, bet daugiau nei 50 tūkst. Eur  nuotolio. Taip pat išnyko bet koks miesto valdžios noras kalbėti apie 584 tūkst. Eur, kuriuos savo nutartyje nurodė teismas. Šiuo sprendimu miestui yra daroma žala, kurios vertė daugiau nei 635 tūkst. Eur. Tai yra didžiuliai pinigai. Labiausiai apmaudu, kad visa tai yra daroma deklaruojant, kad yra ginamas viešas interesas“, – teigė advokatas E. Morkūnas.

Nebuvo atlikta antikorupcinio vertinimo procedūra
2018 m. rugsėjo 6 d. Šiaulių miesto savivaldybės taryba savo sprendimu patvirtino naują komisijos sudėtį, kuri vykdo koncesijos sutarties priežiūrą, į ją įtraukdama Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Marijų Veličką. Jis, susipažinęs su dokumentais ir derybine pozicija, nusprendė tokio susitarimo nepatvirtinti.

„Sužinoję, kad tas sprendimas bet kuriuo atveju vis tiek bus teikiamas Tarybai, nusprendėme imtis to, ko gali imtis paprastas miestietis. Parašėme kreipimąsi, kurį pagarsinome Tarybos posėdyje, tačiau sprendimas vis tiek buvo priimtas. Miesto valdžia neatliko antikorupcinio tarybos sprendimo projekto vertinimo. Pagal įstatymus ir pagal Savivaldybėje patvirtintą metodiką šis sprendimas turėjo praeiti antikorupcinio vertinimo procedūrą. Antikorupcinis vertinimas, mano nuomone, nebuvo padarytas dėl to, kad nė vienas protingas žmogus po teigiamo vertinimo išvada nebūtų pasirašęs. Todėl ant Tarybos sprendimo projekto rengėjo nerasime nė vieno Savivaldybės darbuotojo parašo. Šį sprendimo projektą parengė ir tarybai pateikė pats Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis. Direktorius tarybos nariams nepasakė, kad byla Vilniaus komerciniame arbitraže yra perspektyvi. Taip pat neinformavo, kad šiam spendimo projektui nepritaria Savivaldybės juridinis skyrius, ir kad viešųjų pirkimų tarnyba yra užsiprašiusi iš Šiaulių miesto savivaldybės pateikti koncesijos sutarties pakeitimo dokumentus. Tokiu būdu siekiant naudos VšĮ „Pramogų salai“ buvo padaryti įstatymo pažeidimai, kurie yra tikrai netoleruotini. Todėl ir pradėjome tokią akciją, nes mums nepatinka, kad miestiečiams ant ausų yra kabinami makaronai“, – teigė advokatas E. Morkūnas.

Liberalų frakcija sieks įvykdyti teisingumą
Vakar Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos liberalų frakcija užregistravo kreipimąsi miesto merui dėl neeilinio tarybos posėdžio sušaukimo ir nepasitikėjimo inicijavimo administracijos direktoriui. Anot jų, buvo pažeistos sprendimo rengimo procedūros ir neatliktas privalomasis antikorupcinis vertinimas. Šiaulių miesto savivaldybės tarybos Lietuvos Respublikos Liberalų frakcija balsavo prieš šį sprendimo projektą ir tarybos posėdyje. Ši frakcija sieks, kad kalti asmenys prisiimtų atsakomybę ir miestiečių interesai liktų nepažeisti.

„Tarybos sprendimo projektu dėl pritarimo pakeisti Šiaulių miesto savivaldybės administracijos ir viešosios įstaigos ,,Pramogų sala“ Aukštabalio multifunkcinio komplekso eksploatavimo koncesijos suteikimo 2006 m. birželio 8 d. sutartį Nr. SŽ-988 reguliuojami santykiai, susiję su koncesijos suteikimu, todėl Tarybos sprendimo projektas privalėjo praeiti antikorupcinio vertinimo procedūrą ir tik po to galėjo būti teikiamas Tarybai. Pažeidęs privalomas Tarybos sprendimų teikimo procedūras Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis ne tik suklaidino Tarybos narius, bet ir miesto gyventojams sukėlė abejonių, kad Tarybos sprendimai priiminėjami neskaidriai. Manome, kad po tokio grubaus įstatymo pažeidimo A. Bartulis nebegali toliau eiti savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų. Dėl to prašome Jūsų skubiai inicijuoti Taryboje nepasitikėjimo administracijos direktoriumi procedūrą ir sušaukti neeilinį Tarybos posėdį“, – buvo rašoma liberalų frakcijos rašte Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui.

Šiaulių miesto meras A. Visockas savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė: „Štai tau ir  Šiaulių liberalai. Jų nedomina nei konkurencija, nei rinka. Juos domina nuversti administracijos direktorių? Arenos sutarties pakeitimo esmė yra tai, jog sutarties pabaigoje nebus jokių pratęsimų, pirmenybių. Tikslas – turėti laisvas rankas ją nuomoti, parduoti. Tai  liberališka. Liberalai už tai net nebalsavo. Kiti Tarybos nariai balsavo už ženkliai geresnę sutartį. Ir suprask tuos žmones. Kas darosi jų galvose? Kur elementari logika?“

Taip pat advokatas E. Morkūnas pateikė prašymą  Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nariams. Anot jo, teisiškai vertinant tarybos narių elgesį jie padarė nusikalstamą veiką. E. Morkūnas paprašė pataupyti jo laiką ir gretai ištaisyti tai, ką neteisiškai padarė.

Į viršų