Ieškoma būdų, kaip reprezentuoti Šiaulius, kad į miestą atvyktų daugiau turistų ir atsirastų norinčių čia investuoti. Planuojama sukurti virtualų 360° nuotraukų turą „Skriejam per Šiaulius“ ir taip miestu sudominti užsieniečius. Tik kaip žinoti, kurie objektai ar žmonės verčiausi šio įamžinimo?

Naudosis naujausiomis technologijomis
Nacionalinė regionų plėtros agentūros Šiaulių filialas Šiaulių miesto savivaldybei pateikė projekto paraišką „Skriejam per Šiaulius“. Projekto idėja – sukurti kažką labai trumpo, vizualaus, emociškai stipraus ir atspindinčio Šiaulius.

Iš Savivaldybės gavus finansavimą projekto įgyvendinimui, nuspręsta sukurti kelių minučių trukmės virtualų nuotraukų turą apie Šiaulius, kurį būtų galima žiūrėti su specialiai tam skirtais akiniais.

Tik pasirodo, šią idėją ne taip paprasta įgyvendinti. Iš pradžių reikia gerai apgalvoti, kokius objektus verta įamžinti. Šiam tikslui organizuota diskusija, kurioje Šiauliuose gerai žinomi kultūros atstovai pasidalijo nuomonėmis.

„Norime su jumis padiskutuoti, kokios tai galėtų būti vietos ir kaip jas galėtumėme gražiai reprezentuoti mūsų trumpame virtualiame nuotraukų ture“, – diskusijos tikslą atskleidė Nacionalinės regionų plėtros agentūros direktorė Aida Adeikienė.

Diskusijos dalyviai perspėti, kad šį kartą norėtųsi Šiaulius vaizduoti kitaip nei įprasta, išvengiant „Auksinio berniuko“ ir „Gaidžio“ laikrodžio vaizdų. Norisi, kad miestą būtų galima parodyti tokį, kokį jį mato čia gyvenantys šiauliečiai.

Nacionalinės regionų plėtros agentūros atstovų siūlymu, būtų galima pavaizduoti kažkokią šiauliečiams gerai žinomą vietą, kurioje kažką veiktų miesto gyventojai. Pavyzdžiui, prie Žaliūkių malūno šoktų ansamblio „Šėltinis“ nariai. Ant Fotografijos muziejaus stogo dainuotų berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“. Prie Rėkyvos ežero sportininkai žaistų regbį. Šalia Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos muzikuotų vaikai ir pan.

Atspindės Šiaulių unikalumą
Tokia idėja sudomino ne visus diskusijos dalyvius. Šiaulių dailės galerijos kultūrinių renginių ir parodų kuratorės Ernestos Šimkienės nuomone, lietuviams ir užsieniečiams didesnį įspūdį paliktų įgarsintos Šiauliuose gyvenančių žmonių mintys.

„Norėtųsi, kad žmonės kalbėtų, būtų daugiau veiksmo. Jeigu vis dėlto pasirinksite statinę fotografiją, tokiu atveju galbūt būtų verta įamažinti tik objektus, nes per minutę žmonės tikrai nespės suprasti, kas yra „Šėltinis“, ir susidaryti gyvo miesto įspūdžio“, – savo nuomonę išsakė E. Šimkienė.

Agentūros direktorė paaiškino, kad videoturas kainuotų apie 5 tūkst. eurų, o projektui lėšų skirta tik 1 tūkst. 500 eurų, vadinasi, apie tai galima tik pasvajoti.

Tada pasigirdo mintis, kad galbūt verta įamžinti mieste vykstančius renginius. Tada matytųsi natūralios žmonių emocijos ir pan.

„Paieškokite natūralesnių situacijų. Įamžinkite natūraliai vykstančius veiksmus, tada išvengsite sintetinio dirbtinumo, kuris iš karto yra atpažįstamas“, – pasiūlė Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos skyriaus vedėja Vilija Ulinskytė-Balzienė. Anot jos, būtų galima fiksuoti akimirkas iš „Šiaulių dienų“, „Šiaulių naktų“, „Šiaulių Monmartro Respublikos“.

„Mes jau ir taip turime daug nuotraukų iš Šiauliuose vykusių renginių. Panašių vaizdų pilnas internetas. Galbūt būtų geriau, jeigu fotografijose atsispindėtų miesto vizija „Atviras, veržlus, saugus“, – su pateiktu pasiūlymu nesutiko „Laisvųjų piliečių“ narė Giedrė Brazlauskaitė.

Parodys šių metų rudenį
„Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza pasiūlė ieškoti labiau užkabinančių idėjų: „Vargu ar toks virtualus nuotraukų turas bus kažkam įdomus. Galbūt mes patys ir atpažinsime tuos objektus, bet žmogus ne iš Šiaulių kažin ar suvoks, ką mes čia rodome. Turime kažkaip žmogų suintriguoti, kad jis pats norėtų daugiau sužinoti apie Šiaulius.“
Išmaniųjų technologijų ekspertas Martynas Bujauskas atsakė, kad panorėjus iš tiesų galima įgyvendinti kur kas įdomesnes idėjas.

„Galbūt kam nors yra tekę važinėti su virtualiais akiniais amerikietiškais kalneliais? Kaip tik ruošiu virtualią pramogą, kai emocijoje važiuodamas amerikietiškais kalneliais matai besikeičiančius „Auksinio berniuko“, NATO naikintuvo ir kitus Šiaulių miesto objektų vaizdus. Manau, tokia pramoga visus tikrai sužavėtų“, – savo idėją atskleidė M. Bujauskas.

Diskusijos dalyviai iš karto sutiko, kad tai yra kaip tik tai, ko šiuo metu labiausiai reikėtų Šiauliams. Eksperto pasiteirauta, ar šis nesutiktų autorinių teisių parduoti Nacionalinės regionų plėtros agentūros Šiaulių filialui. Sulaukus teigiamo atsakymo, nuspręsta, kad virtualiai bus vaizduojami šie objektai: „Auksinis berniukas“, „Geležinė lapė“, Šiaulių katedra, „Gaidžio“ laikrodis, Pėsčiųjų bulvaras, graffiti ant sienų, Chaimo Frenkelio vilos parkas, Rėkyvos ežeras, Žaliūkių malūnas, NATO naikintuvas.

Kalbėta, kad tokia virtuali pramoga šiauliečiams galėtų būti pristatyta rudenį per „Šiaulių dienas“.

2018 06 22 20

A. Adeikienė ragino padiskutuoti apie žinomiausius Šiaulių objektus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų