Dažnai girdime teiginių, kad per mėnulio pilnatį daugiau įvyksta nelaimių, buitinių konfliktų, prasčiau jaučiasi lėtinėmis ligomis sergantieji, dažnam sunkiau užmigti. Kai kurie žmonių įsitikinimai yra tokie stiprūs, kad pilnačiai suverčiama kaltė beveik dėl visko: žmogžudysčių, savižudybių, smurto šeimoje, nelaimių kelyje, žemės drebėjimo, traumų, mėgstamos krepšinio komandos pralaimėjimo, nevykusio pasimatymo ir pan.

Ar iš tiesų pilnatis taip stipriai veikia mūsų elgesį ir būsenas? O gal tai naivus įtikėjimas arba noras pateisinti savo ydas, klaidas, kartais – net nusikalstamą elgesį?

Savo pojūčius stebėti – verta
Internete ir populiarioje literatūroje yra daugybė straipsnių, kuriuose mėnulio fazių poveikis aptariamas įvairiais aspektais. Šiaulietė būrėja Marija įsitikinusi, kad mėnulio poveikis augalų derliui nenuginčijamas, o mūsų protėviai išmintingai laikėsi Mėnulio kalendoriaus ir žinojo, kada sėti, kada genėti medžius, kada derlių nuimti.

Vadinamoji ragana remdamasi patirtimi teigia, kad žmones mėnulio fazės veikia taip pat, nes esame gamtos dalis. Tik ji nelinkusi akcentuoti vien tik pilnaties. Pavyzdžiui, esant jaunam mėnuliui reikia pasisaugoti, nepervargti. Tai pasilepinimo, poilsio ir svajonių laikas.

Priešpilnio metu žmonės energingesni, sėkmingiau atliks nemalonius darbus. Šiuo metu tinka naujos veiklos imtis.

Nuo seno gyvas prietaras, kad per pilnatį migdant kūdikį reikia saugoti, jog nekristų ant lovelės mėnulio šviesa. Anksčiau sakydavo, kad lunatiku gali pavirsti. Vis dėlto lunatizmo, kaip ir kitų negalių, pasak Marijos, per pilnatį padaugėja. Šiuo laikotarpiu gali sustiprėti irzlumas, agresyvumas. Gal dėl nervingumo žmonės linkę daugiau valgyti, dėl to išsibalansuoja organizmas, sutrinka ne tik virškinimas, bet ir širdies darbas, neretai pakyla kraujospūdis.

Jautresnius kamuoja nemiga, pastebimas net stipresnis alkoholio poveikis. Tokios pat dvi taurelės pilnaties metu gali suveikti žymiai stipriau. Tikėtina, kad gali sustiprėti ir šalutinis vaistų poveikis. Gera žinia, kad pildosi sapnai, sustiprėja menininkų kūrybiniai impulsai.

Būrėja primena, kad vandens ženklo žmones (Skorpionus, Vėžius, Žuvis) stipriausiai veikia delčia.  Delčios pradžioje pati stiprybė, geras laikas anksčiau suplanuotus darbus pabaigti. „Jeigu norite pataupyti, kirpkite plaukus per delčią – jie ataugs labai lėtai, – pajuokauja moteris. – O kas gražios šukuosenos nori, vešliai ataugančių plaukų, turėtų per priešpilnį ar pilnatį pas kirpėją apsilankyti.“

Marija rekomenduotų kiekvienam save mylėti, į savo organizmą įsiklausyti, nes visiems vienodo recepto kaip gyventi nėra. Ne bijoti pilnaties reikia, o stebėti, kas man tuo laikotarpiu labiau sekasi. Pozityvus požiūris, gera nuotaika neša sveikatą ir sėkmę.

Tendencija pastebima
Mokslininkai vis dar nepripažįsta tiesioginio ryšio tarp mėnulio fazių ir žmogaus sveikatos. Tačiau medikai kai kurių tendencijų neneigia.

Silvija Gauronskytė, Respublikinės Šiaulių ligoninės Vaikų ir paauglių psichiatrijos centro vedėja, gydytoja psichiatrė, pripažįsta, kad pilnaties metu padaugėja naujai atvykstančių ligonių. Per priešpilnį ir pilnatį ligos paūmėja. Dažnesni vaikų suicidiniai bandymai, sustiprėja depresijos požymiai, nerimas. Aiškiau pastebimi miego sutrikimai.

Suaugę žmonės iš dalies gali įsikalbėti, „užsiprogramuoti“ blogai savijautai, bet vaikai elgiasi natūraliai, jiems iš tikrųjų sunku suvaldyti savo emocijas, baimes, naktinius košmarus. Žmogus nėra pažinus iki galo, tad manyti, kad žinai vieną teisingą atsakymą, kas ir kaip kiekvieną iš mūsų veikia ar neveikia, pasak vaikų ir paauglių psichiatrės, būtų per drąsu.  

Arūnas Rimkus, Šiaulių psichiatrijos klinikos Gerontopsichiatrijos skyriaus vedėjas, gydytojas psichiatras, sako, kad niekada nestebėjo, netyrinėjo mėnulio poveikio ligonių sveikatai, tačiau girdėjo iš slaugytojų, kad jos pastebi, jog mėnulis veikia pacientų savijautą, nuotaiką, elgseną.

Labiausiai veikia kaita
„Keičiantis mėnulio fazėms, keičiasi bangavimas vandenynuose, o žmogaus kūne taip pat 80 proc. vandens. Gali būti, kad tuo metu sutrikdomos vandens molekulės nervų sistemoje ir dėl to sutrinka  nervų sistemos veikla“, – svarsto daug metų psichinėmis ligomis sergančiųjų slaugytoja dirbanti Irmina.

Apie tai rašoma ir 1978 metais Arnoldo Lyberio išleistoje knygoje „Kaip pilnatis veikia tave“. Autorius buvo kritikuojamas, kad savo įžvalgų neparėmė moksliniais faktais, tačiau skaitytojai ją tiesiog grobstė. Slaugytoja neabejoja, kad pilnaties metu žmonės užmiega sunkiau ir miegas nėra toks gilus, atsikelia nepailsėję. Jeigu tai būtų tik šviesos poveikis, užtektų atsigulti patalpoje be langų, deja, miego kokybė nepagerėja aklinai uždangsčius langus.

Kažkodėl paplitusi nuomonė tik apie pilnaties neigiamą poveikį. Bet jaunatis taip pat stipriai veikia, ypač nusilpusio imuniteto asmenis. Dažnai girdime: viskas krenta iš rankų, bet retai atkreipiame dėmesį, koks mėnulis, jeigu tai nėra pilnatis. Medikė yra pastebėjusi, kad ligoniai aktyvesni, irzlesni, smalsesni būna ne per pačią pilnatį, o 2 dienos iki pilnaties. Gali būti, kad žmones labiau veikia ne kokia nors konkreti mėnulio fazė, o jų kaita. Juk apskritai visi esme jautrūs pokyčiams, o emociškai pažeidžiami, impulsyvūs žmonės į viską reaguoja stipriau.

Pasak slaugytojos, intuityviai Mėnulio ciklams, jų kaitai jautresni yra pervargę, stresuojantys, išbalansuoti, žmonės. Jie nesuvaldo emocijų, sunkiai kontroliuoja elgesį. Gamtiškesnė, jautresnių biolaukų psichika įsišėlsta kaip vandenynas potvynio metu.

Su patirtimi stiprėja intuicija ir vyresnio amžiaus žmonės dažniau pastebi permainas organizme. Nereiktų jų neigti, badyti akis nuogais statistikos faktais. Turėtume mokytis su gamta sutarti, kaip moko senolių išmintis.

Pilnaties psichozė: tikra ar išgalvota?
Graikų filosofas Aristotelis ir Romos mokslininkas, karo vadas Plinijus Vyresnysis pastebėjo, kad, šviečiant pilnačiai, naktis būna labai drėgna. Toji drėgmė, anot jo, prasiskverbia į žmogaus smegenis ir sukelia epilepsijos priepuolius, psichozes, nepaaiškinamą elgesį.

Tikėjimas pilnaties sukeltu pamišimu aktualus buvo ir viduramžių Europoje. Žmonės baiminosi per pilnatį siautėjančių vilkolakių ir vampyrų. Buvo tikima, kad kai kas linkę per pilnatį laikinai išsikraustyti iš proto ir įvykdyti žiaurių nusikaltimų. Britanijoje 1842 metais net sukurtas „Pamišimo aktas“, kuriuo remiantis nusikaltusius per pilnatį buvę galima laikyti nepakaltinamais. Tikėjimą paslaptinga mėnulio galia sustiprino fantastinė literatūra ir filmai, kuriuose nusikaltimų vaizdai siejami su ryškia mėnulio šviesa.

Psichiatrai linkę aiškinti, kad tokią nuomonę suformavo senųjų laikų žmogaus gyvenimo būdas. Kai dar nebuvo elektros ir dirbtinio apšvietimo, per pilnatį buvo atliekama įvairių ritualų, vyko bendravimas. Kur susibūrimas, didesnė tikimybė įvykti nelaimei. Antra vertus, iš namų išeidavo pasivaikščioti žmonės, negalintys užmigti, o nemiga kamuoja prislėgtus, sergančius depresija, todėl pilnatis buvo siejama su pamišimu.

O kodėl panašiais dalykais tikima iki šiol? Mokslininkų nuomone, net išprusę, išsilavinę žmonės kartais tiki tuo, kuo nori tikėti. Tai jiems palengvina kasdienybę, neapsunkina minčių. Ignoruojami įrodymai ir moksliniai faktai, tikima priežastiniu ryšiu, kuris neegzistuoja. Kaip argumentą jie pateikia pavyzdį: daugelis yra įsitikinę, kad sąnarių skausmas paūmėja esant oro permainoms, nors iki šiol jokio ryšio tarp oro sąlygų ir sąnarių skausmo nėra nustatyta. Nustatyta nėra, o ar nejaučiame?

Ir vis dėlto… visiškai nepriklausomi nuo mėnulio fazių nesame. Tik gal kiek kitokiu aspektu, nei padidėjęs nusikalstamumas ar traumos. Kiekvienas galime domėtis, stebėti, išbandyti ir rinktis, kuo patys norime tikėti.

Į viršų