Vakar Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštėje vyko renginys, skirtas Pasaulinei Žemės dienai. Miestiečių ir renginio dalyvių dėmesį traukė šiukšlinimo sukeliamą žalą atskleidžiantis performansas, mokomoji pamokėlė apie rūšiavimo svarbą, išskirtinė akcija „Ateitis mūsų rankose“ ir iškilminga Žemės vėliavos pakėlimo ceremonija. Renginio organizatoriai kvietė švęsti Pasaulinę Žemės dieną, rūpintis savo aplinka, kurioje gyvename ir gyvensime ateityje.

Turėtume galvoti apie mūsų planetos problemas
Šiaulių miesto kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė Edita Smindriūnaitė teigė, jog švęsdami Pasaulinę Žemės dieną atkreipiame dėmesį į ekologines problemas ir į tai, kad Žemėje vyksta ne patys gražiausi procesai.

„Šiais metais pagalvojome, kad norime parodyti, jog kiekviena neatsakingai numesta šiukšlė gali  apšiukšlinti visą pasaulį. Jei nesiimsime veiksmų, tikrai niekas nepasikeis. Bandysime ir tikimės, kad mums su visais čia susirinkusiems žmonėms pavyks būti atsakingiems ir parodyti, jog galime turėti gražesnę ateitį, švaresnę planetą, juk ateitis yra mūsų rankose“, – sakė E. Smindriūnaitė.

Šventinę dieną būriai mažųjų šiauliečių traukė į Prisikėlimo aikštę, kurioje vyko Pasaulinei Žemės dienai paminėti skirtas renginys. Stasio Šalkauskio gimnazijos teatro studija „Antraip“, vadovaujama Eglės Naimavičienės, atliko performansą „neTVARKA“, kuriuo pademonstravo, kaip viena neatsakingai numesta šiukšlė gali pakenkti planetai ir mūsų aplinkai. Pasaulinės Žemės dieną kiekvienas turėtume pagalvoti apie mūsų planetos problemas.

Renginio organizatoriai teigė, jog kiekvienas iš mūsų prisidedame prie švarios aplinkos kūrimo, ateitis juk yra mūsų rankose. Tai ne tik skambūs žodžiai, bet ir akcija, kuri vyksta nuo kovo 11 d. Jos pagrindinė mintis yra tęsti globališkumo idėją: globaliau pažvelgti į save, pradėti keisti savo aplinką, Šiaulius, Lietuvą ir visą pasaulį. Akcijoje dalyvavę miesto pradinių mokyklų, progimnazijų, gimnazijų moksleiviai fotografavosi su akciją žyminčiomis raidėmis ir kėlė savo rankas į viršų teikdami, kad ateitis jų rankose.

Iškilminga Žemės vėliavos kėlimo ceremonija buvo patikėta Juliaus Janonio gimnazijos trečiosios klasės mokiniui, Šiaulių miesto geografijos olimpiados II vietos nugalėtojui bei gimnazijos klubo „Žemės draugai“ prezidentui Edgarui Sviščiovui.

Šventinę nuotaiką sukūrė ir pajudėti kvietė Šiaulių moksleivių namų muzikos studijos „En-den-du“ vaikinų grupė „Kieno miške kankorėžiai“. Šventės dalyviai galėjo vaišintis saldžiais keksiukais, arbata ir pasipuošti akcijos „Ateitis mūsų rankose“ ženkliukais.

Rūšiuodami šiukšles saugome aplinką ir išteklius
Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro ryšių su visuomene atstovė Sigita Inčiūrienė patiems mažiausiems dalyviams pravedė trumpą pamokėlę apie rūšiavimo svarbą ir reikšmę.

„Lietuvoje šiukšles rūšiuoja beveik pusę gyventojų. Mano manymu, Šiauliuose tai daro didesnė dalis žmonių. Rūšiuoti reikia, rūšiuodami saugome aplinką, išteklius, nes žaliavos ir ištekliai senka. Iš išrūšiuotų pakuočių atliekų galima pagaminti naujų daiktų ir išsaugoti labai daug išteklių. Taip pat rūšiuodami švariname aplinką, ji tampa estetiškesnė, oras tampa geresnis. Rūšiuoti verta, naudinga ir yra labai svarbu“, – sakė S. Inčiūrienė.

Mažiausieji šiauliečiai buvo supažindinami su pagrindine šiukšlių rūšiavimo taisykle: rūšiuojame stiklą, plastiką, popierių ir metalą. Stiklą dedame į žalios spalvos konteinerį. Kai rūšiuojame stiklą, galime mesti tik butelius, stiklainius, stiklinius indus, bet ne langų stiklus ar porcelianinius indus.   Popierius metamas į mėlynos spalvos konteinerį, bet metame tik švarų popierių ir kartoną, negalima mesti nešvarų, riebalais suteptą ar plastiku padengtą popierių. Jei metame kartotines dėžutes, jas reikia išlankstyti. Plastiko ir metalo pakuotės yra metamos į geltonos spalvos konteinerius: plastikiniai indeliai, pakuotės, plėvelės, maišeliai, metaliniai dangteliai nuo stiklainių. Negalima mesti pavojingų cheminių medžiagų tarą. Pavyzdžiui, tara nuo dažų, švirkštai, aerozolio balionėliai.

S. Inčiūrienė priminė, jog stiklą ir popierių atskiria visi, tačiau kyla problemų su plastiku. Ji patarė, kad jei kyla klausimas ir nežinome, kur reikia dėti, tai geriausia mesti į geltoną atliekų konteinerį. Taip pat ragino visus pradėti rūšiuoti nuo šiandien, jei dar to nepadarė.

Po S. Inčiūrienės instruktažo vaikai pasižadėjo nemesti šiukšlių, jas rūšiuoti ir sudrausminti tą, kuris šiukšlina.

2018 03 20 10

Šventinę nuotaiką sukūrė ir pajudėti kvietė Moksleivių namų muzikos studijos „En-den-du“ vaikinų grupė „Kieno miške kankorėžiai“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 03 20 12

S. Šalkauskio gimnazijos teatro studija „Antraip“, vadovaujama Eglės Naimavičienės, atliko performansą „neTVARKA“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų