Vakar komisija, stebint žiniasklaidos ir Šiaulių miesto savivaldybės atstovams, išmatavo Viliaus Purono iniciatyva sukurtą meninį akcentą, skirtą Viktoro D. Brennerio, JAV 1 cento monetos autoriaus, atminimui. „1 JAV centas“ – tai bronzinė monetos kopija su prezidento Abraomo Linkolno atvaizdu bei 1909 metų numizmatine specifika, įkomponuota nerūdijančio plieno dekoratyvinėje „C“ raidėje.

Tokio įspūdingo dydžio 1 cento moneta yra vienintelė pasaulyje.

Idėjos autorius
Dizaineris Vilius Puronas, gerai žinomas Šiaurės Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjas, kraštotyrininkas, rašytojas, lektorius. Ne visiems jo kūriniams atsirado vietos Šiaulių mieste, bet Šiaulių centro nebeįsivaizduojame be „Gaidžio“, Talkšos pakrantėje prigijo „Geležinė lapė“, įvairiose miesto erdvėse stovi  dizainerio iniciatyva pagaminti Tūkstantmečio suoliukai, kt. projektai. V. Puronas kūrė ir žemaitiškus litus, kurie buvo apyvartoje tik 1 dieną ir tik Šiauliuose. Humoro jausmo ir išradingumo nestokojančiam dizaineriui nuolat į galvą ateina naujų idėjų, kaip pats juokauja, „idėja –  nuo Dievo“.

1 JAV cento kūrėjas atmenamas ir Amerikoje, ir Lietuvoje  
Pasaulyje Victoras Davidas Brenneris žinomas kaip JAV dolerio – vieno JAV cento, vadinamojo Linkolno cento  monetos, ant kurio yra mažytės raidelės V. D. B., autorius. Garsioji moneta sukurta minint JAV prezidento A. Linkolno 100-ąsias gimimo metines ir tebetiražuojama iki šiol. Vienas jos egzempliorius nuo 2012 m. yra Marse, JAV marsaeigyje „Curiosity“.

Skulptorius Viktoras Davidas Brenneris augo litvako juvelyro ir antspaudų gamintojo šeimoje. Sulaukęs 16 metų tapo kvalifikuotu graveriu, tėvo padedamas, įsteigė dirbtuves Šiauliuose, vėliau  išsikėlė į Kauną. 1890 m. emigravo į JAV.

Per savo karjerą skulptorius V. D. Brenneris sukūrė daugiau nei 125 medalius, plaketes, įvairius portretus ir biustus. V. D. Brennerio kūriniai saugomi Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Numizmatikos skyriuje. Šiauliuose jos pagrindu išleistas išsamus iliustruotas V. D. Brennerio kūrybos katalogas.

JAV lietuviai, sužinoję apie Šiauliuose kuriamą „1 JAV cento“ skulptūrinį akcentą surinko 1 JAV cento monetų kolekciją ir padovanojo mūsų kraštui. Kolekcija saugoma Šiaulių apskrities PoviloVišinskio viešojoje bibliotekoje.

1 JAV centas mažai kito, visose puikuojasi V. D. Brennerio sukurtas A. Linkolno atvaizdas. Keitėsi tik monetos  reversas: su kviečių varpomis (Wheat cent), su A. Linkolno memorialu (Lincoln Memorial cent), 200 Linkolno metinėms – Lincoln Bicentennial cent ir nuo 2010 metų – su Sąjungos skydu (Union shield cent). Dalis tų monetų eksponuojama po kelias, nes jas kaldino skirtingos kalyklos. Parodoje yra ir monetų, sukurtų iki V. D. Brennerio, pavyzdžių. Pasak V. Purono, tokios kolekcijos yra tik Čikagoje ir Šiauliuose.

Meninio akcento „1 JAV centas“ gabaritai – rekordiniai
Komisija išmatavo paties cento skersmenį, storį, jį laikančios C raidės ir kitų konstrukcijų dydžius. Pateikiame svarbiausius skaičius, kurie leidžia manyti, kad kūrinys bus įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą: 1 cento monetos skersmuo – 145 cm, storis – 8,5 cm. Bendras viso kūrinio aukštis – 300 cm, plotis – 323 cm. Dar įspūdingiau atrodo, kad yra galimybė palyginti: kūrinio apačioje įmontuota tikra moneta atrodo visai miniatiūrinė.

Matavimus atliko trijų asmenų komisija: komisijos pirmininkas Antanas Jasudavičius, Šiaulių nevyriausybinių organizacijų asociacijos prezidentas, nariai Ramūnas Snarskis, vaikų ir jaunimo klubo „Tarp savų“ vadovas, ir Mindaugas Bartkus, Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus mokytojas. Duomenis užfiksavo komisijos sekretorė Jurgita Jasnauskaitė, ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytoja.

Kur stovės „1 JAV centas“?
Nesinorėtų, kad šis gražuolis atsidurtų tyliame užkampyje. Jau gana prisibuvo „Elgos“ kieme nuo lankytojų akių paslėptas, klaidžiojo po įvairias Šiaulių vietas.  

„Čia ne mano vieno nuopelnas, be Šiaulių pramonininkų, nevyriausybininkų pagalbos sunkiai tokie kūriniai atsirastų. Išgarsėjome pasaulinio lygio lietuviškų centų kambariu. Dabar atėjo laikas išgarsėti pasaulyje ir „1 JAV centu“,  pagerbiančiu iš Lietuvos, iš Šiaulių krašto, kilusį kūrėją. Būtų puiku, kad į visumą susijungtų visa 1 JAV cento istorija: atitinkamo dizaino patalpoje – centukų kolekcija, o lauke šis gigantiškas centas. Gal šį daiktą reikėtų vertinti ne tiek kaip meno kūrinį, kiek turistų traukos objektą. Centas gali suktis apie savo ašį, prie jo smagu fotografuotis. Mus prisimins ir amerikonas, ir iš Australijos atvykęs turistas, ir rusas, ir marsietis, – pokštauja V. Puronas. – Kokioje vietoje jam stovėti, turėtų nuspręsti šiauliečiai. Manau, kad tinkamiausia būtų senoji miesto dalis, kur galbūt vaikštinėjo Viktoras Brenneris.“

2018 03 15 22

Matuojamas vario monetos skersmuo: 145 cm.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

 

Į viršų