Šiaulių miesto tarybos posėdį beveik būtų galima pavadinti ramiu ir dalykišku, tačiau politikai nevengė pasismaigstyti sarkastiškomis frazėmis. Taryboje prisiekė tarnauti miestui ir miestiečiams jaunas politikos naujokas. Sveikindamas jį miesto meras Artūras Visockas perspėjo, kad į jį dabar nukreipti viso miesto jaunimo žvilgsniai. Paaiškėjo ilgai neigta tiesa – Pramoninis parkas buksuoja su investicijomis. Šiauliečiams eilinį kartą buvo priminta pakentėti dėl iškasinėto miesto, o meras A. Visockas netikėtai tapo jautrus Tarybos narių (opozicijos!) skundams dėl ignoravimo.

Priesaiką davė jaunas politikas
Šiaulių miesto tarybos posėdis pradėjo iškilminga naujo Tarybos nario priesaika. Mandatas buvo įteiktas 29 metų politikos naujokui Augtumui Adeikiui, dirbančiam UAB „Oksalis“. Jaunasis politikas pakeitė dvejus su puse metų Taryboje dirbusį Andrių Šedžių. Pastarasis prarado mandatą, nes deklaravo savo nuolatinę gyvenamąją vietą Vilniuje. Savivaldos rinkimuose abu politikai dalyvavo pagal Lietuvos liaudies partijos sąrašą. A. Adeikis keičia A. Šedžių Taryboje, tačiau ne Teisingumo frakcijoje, kurios nariu pastarasis buvo. Alfredas Lankauskas per posėdį paskelbė, kad frakcijai sumažėjus iki 2 narių ji nustojo egzistuoti. Kokią politinę frakciją papildys jaunasis Tarybos narys, paaiškės gruodžio pabaigoje vyksiančiame posėdyje.

Taryba jaunėja: prieš mėnesį į ją atėjo trisdešimtmetis orientacininkas Vilius Aleliūnas, pakeitęs buvusį krepšininką Mindaugą Žukauską.

Pramoniniame parke daugėja tuščių sklypų
Taryba sutiko nutraukti Šiaulių miesto savivaldybės ir uždarosios akcinės bendrovės „Kensa“ investicijų bei žemės nuomos sutartis. Dar 2014 m. pasirašytomis sutartimis įmonė išsinuomojo 1,055 ha žemės sklypą Šiaulių pramoniniame parke ir ketino ten investuoti beveik 1,560 mln. Eur. Sutartį abipusiu sutarimu nutraukti pasiūlė pati „Kensa“, nes per 3 metus neįvykdė sutartinių įsipareigojimų.

Baldų gamyba ir eksportu užsiimanti įmonė raštu informavo, kad investicijas nukreipė į kitą Šiaulių miesto vietą ir praėjusių metų liepą įsigijo V. Bielskio g. 14 esančius 10 500 kv. m pastatus (buvę „Šiaulių pieno“ pastatai). Rašte verslo atstovai aiškina, kad per 2016-2017 metus į pirktų pastatų remontą investavo 520 000 Eur, o į naujus įrengimus per 2014-2017 metus – dar  430 000 Eur. 2018 m. įmonė planuoja dar 700 000 Eur investicijas – statys priestatą.

Politikai patenkino verslo įmonės pageidavimą ir ją dar atleido nuo 1 127 Eur 2016 m. valstybinės žemės nuomos mokesčio ir nuo 1 255 Eur 2017 m. valstybinės žemės nuomos mokesčio.

Kaip informavo Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorė Vaida Kalasevičienė, tai jau trečia investicijų Pramoniniame parke sutartis, kurią Taryba nutraukia, nes verslininkai atsisako savo plėtros planų. Pagal pasirašytas sutartis, įmonės Pramoniniame parke gali kurtis trejus metus ir per šį laiką turi įvykdyti savo sutartinius įsipareigojimus. V. Kalasevičienė pranešė, kad  yra dar penkios pasirašytos investicijų sutartys, kur verslo objektai nevykdo jokios veiklos, bet trejų metų terminas dar nepasibaigęs.

Nors Savivaldybė jau ne vienerius metus giriasi, kaip sėkmingai verslo įmonių užpildytas Pramoninis parkas, paaiškėjo, kad šiuo metu yra laisvi 4 sklypai ir planuojama, jog dar 5 atsilaisvins.

Politikai stebėjosi investicijos sutartimis, kuriose nėra jokios vykdymo kontrolės. Įmonė gali trejus metus laikyti užimtą sklypą, užuot jį atidavusi verslui, kuriam tikrai sklypas reikalingas. Gintaras Karalevičius akcentavo, kad tokiose sutartyse turi būti numatytos netesybos, nes Savivaldybės darbuotojai rengia dokumentus, gaišta laiką, o verslininkai vėliau kaip niekur nieko savo planų atsisako.

Jam pritarė ir miesto meras A. Visockas. „Tos investicijų sutartys sudarytos prieš kelerius metus. Išlaikome solidumą, jų turime laikytis. Sutartys buvo neveiksnios, įmonės veiklos nevykdė, nešė ekonominę žalą. Dabar sutartys bus kitokios“, – žadėjo miesto vadovas.

Vieni kasinėja dykai, kitiems – reikės mokėti
Iškasinėto miesto fone Taryba patvirtino Vietinės rinkliavos už leidimo atlikti kasinėjimo darbus Savivaldybės viešojo naudojimo teritorijoje, atitverti ją ar jos dalį arba apriboti eismą joje išdavimo nuostatus ir rinkliavos tarifus. Juos pristatęs Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento direktorius Virgilijus Statkus paaiškino, kad nuo rinkliavos mokėjimo mokėtojai atleidžiami, kai darbų užsakovas yra valstybė, Savivaldybė, Savivaldybės kontroliuojamos įmonės. Tarifų dydžių konkrečiai pagrįsti departamento vadovas negalėjo, sakė, jog jos šiek tiek padidėjo lyginant su galiojusiomis nuo 2003 m.

Kai kuriuos politikus papiktino tokios nevienodos sąlygos. Privatūs asmenys, net ir pasamdę darbams atlikti Savivaldybės įmonę, rinkliavą turės mokėti, tuo tarpu tai pačiai įmonei užsakant darbus ji rinkliavos išvengs.

„Pusė miesto iškasinėta, matome rezultatą. Jei sąlygos nevienodos, tai ir kasinėja, neskuba. Darbai vyksta vangiai, nes tokios sąlygos sukurtos“, – sakė Gedeminas Vyšniauskas.

Departamento direktorius V. Statkus, kaip jau įprasta pastaruoju metu Savivaldybėje, siūlė pakentėti. Tarybos narė Angelė Kavaliauskienė sakė, kad žmonės yra pasiryžę pakentėti ir džiaugiasi gražėjančiu miestu. Vladas Artūras Balsys atkreipė politikų dėmesį, kad duobės nedaro miestą gražesnio.

Per pertrauką pakalbinome UAB „Šiaulių vandenys“ generalinį direktorių Joną Matkevičių, kada bus baigiama kasinėti bulvarą.

„Tik pradedame. Įmonės tinklalapyje yra surašyti visi etapai, kada darbai pradedami, kada baigiami, taip pat kiekvienos dienos darbai, visi miestiečiai gali susipažinti“, – paaiškino įmonės vadovas.

Jis neneigė, kad kai kurios iškastos duobės gali būti užlyginamos ir iškasamos iš naujo, nes dirba atskiri rangovai: vieni paviršinį vandentiekį tvarko, kiti – buitines nuotekas.

„Pas mus visi nusimano apie krepšinį ir statybas. Netrukdykime dirbti. Dirba labai stiprūs rangovai ir dirba gerai, nuo grafikų neatsilieka. Artimiausiu metu paleis eismą Vasario 16-osios, P. Višinskio gatvėse. Čia yra ne gatvės, o infrastruktūros projektai, todėl gatvėse bus atstatomos tik tos vietos, kurios kasamos. Bus lopų, tačiau šios gatvės bus kapitališkai remontuojamos URBAN programos vykdymo metu. Pirmiausia reikia požemį sutvarkyti. Ir taip taikomos netranšėjinės technologijos gerokai paspartina darbus“, – aiškino J. Matkevičius.

Merui tapo svarbu, kaip elgiamasi su Tarybos nariais
Panašu, kad merą A. Visocką posėdžio metu buvo apėmusi advento gerumo dvasia. Jau buvome rašę, kaip Tarybos nariai, norėdami parengti sprendimo projektus, nesulaukia darbinės pagalbos iš administracijos bei Tarybos ir mero sekretoriato.

Tarybos narys Aurimas Lankas paklausė departamento direktorės V. Kalasevičienės, kodėl ji ignoravo komiteto prašymą ir atsisakė parengti alternatyvų sprendimą dėl sutarties nutraukimo su Pramoninio parko investuotoju. Anot politiko, gaunanti iš miesto biudžeto atlyginimą valstybės tarnautoja pasiūlė politikams patiems atlikti minėtą darbą. Sekretoriato teisininkas Arnas Ilgauskas patvirtino, kad techninis sprendimo parengimas – administracijos darbas.

„Tvarka yra tokia: jei Tarybos narys paprašo pagalbos, jis tą pagalbą ir gaus, parengti Tarybos sprendimą padės. Labai prašau Sekretoriato, administracijos padėti politikams kiek tai įmanoma, nes kitaip aš neįsivaizduoju Tarybos darbo. Dar kartą prašau, jei koks nors Tarybos narys jaučia, kad su juo elgiamasi nepagarbiai, nesuteikiama pagalba, noriu tą informaciją žinoti iš karto. Man svarbūs šitie dalykai“, – netikėtai pareiškė meras, nustebindamas ir kai kuriuos politikus.

A. Lankauskas išreiškė viltį, kad mero žodis Tarybos narių ignoravimo metą užbaigs.

2017 12 07 13

Tarybos nario priesaiką davė 29 metų politikos naujokas A. Adeikis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų