Šį rudenį Šiaulių miesto gatvėse įsikūrė sunkioji technika. Rausiamos duobės, vyksta remonto darbai. Sudėtingos eismo sąlygos, purvas, nepatogumai tapo kasdieniniais miestiečių palydovais. Valdžia prašo gyventojų pakentėti ir žada, kad darbams pasibaigus mieste gyvensime geriau. Savivaldybės ir jos įmonių atstovai atviri – kantrybės reikės ne vienerius metus.

Šiemet žada gatvių remontą jau pabaigti
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis sako, kad šiais metais į įvairias miesto sritis Savivaldybė investuos apie 50 mln. Eur. Jei pastatų statyba ar remontas nesukelia didelių nepatogumų, tai infrastruktūriniai projektai gyventojams dažnai pateikia netikėtų problemų.

„Einame į laikotarpį, kai projektų įgyvendinimas ne tik duoda naudos, bet ir kelia nepatogumų. Gyventojai klausia, kada mieste baigsis purvynas. Tą nepatogumą reikia išgyventi. Kitais metais ir vėl turėsime per 50 mln. Eur, iš kurių 20 mln. Eur bus skirta iš miesto biudžeto. Infrastruktūrinių objektų apimtis bus didelė. Metais anksčiau nei pradedamos antžeminės statybos kitos miesto įmonės tose vietose atnaujina požemines komunikacijas. Dėl to rausiamos gatvės, pėsčiųjų takai“, – komentavo A. Bartulis.

Liepos-rugpjūčio mėnesiais pradėti gatvių remonto darbai, šiek tiek užtrukę dėl lietingo oro, eina į pabaigą. Apie tai pranešė Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė. Ji atkreipė dėmesį, kad Dainų gatvėje asfalto danga jau paklota, vyksta baigiamieji darbai. Tilžės gatvėje tik dabar prasidėję darbai užtruks mažiausiai dvi savaites. Pagrindinis eismo ribojimas dėl gatvės remonto bus būtent Tilžės gatvės atkarpoje nuo Pramonės iki Aukštabalio gatvės.

„Kitur gatvių remonto darbai vykti nebeturėtų. Tik dar bus atnaujinami pėsčiųjų takai, tiesiamas naujas pėsčiųjų takas nuo Šiaulių arenos iki Žaliūkių gatvės, tačiau tai eismo netrukdys. Prie daugiabučių kiemų dar vyks darbai. Individualių namų kvartaluose žmonės dar gali susidurti su nepatogumais, nes lapkritį ir gruodį planuojama asfaltuoti Rėžių, Veiverių, Strazdelio gatves, tačiau ten transporto srautai nedideli, nepatogumų kils tik ten gyvenantiems miestiečiams. Dar bus tvarkomos Lizdeikos, Traidenio ir Daumanto gatvelės. Atnaujinami šviesoforai J. Jablonskio-Architektų ir Pramonės-Serbentų gatvių sankryžose eismą ten padarys patogesnį“, – pasakojo vedėja.

Ji priminė, kad jau baigtas vienas didžiausių gatvių remonto projektas – Dubijos gatvės atnaujinimas. Tiesa, didžiausios lėšos buvo suplanuotos J. Basanavičiaus gatvės remontui, tačiau savivaldybininkai laiku susizgribo, kad ten savo darbus planuoja ir „Šiaulių vandenys“. Tad įmonė kitais metais atnaujins vamzdyną, o gatvės remonto darbai keliami į 2019 m.

E. Bružienė pasakojo, kad kitąmet Savivaldybė planuoja tęsti Tilžės gatvės nuo Gardino iki Aukštabalio gatvės remontą, projektuojamas didelis Bačiūnų gatvės nuo Pramonės gatvės iki miesto ribos atnaujinimo projektas. Sėkmingai jį parengus, planuojama pirmą dalį kitąmet įgyvendinti. Ketinama šioje gatvėje sutvarkyti dviračių, pėsčiųjų takus, stoteles, dalyje atkarpos teks tvarkyti ir gatvės konstrukciją.

Administracijos direktorius atskleidė, kad vyksta susitikimai su konsultantu, koks galėtų būti pasirinktas autobusų stotelių stoginių atnaujinimo variantas.

„Planuojame, kad apie 100 stoginių pastatys naujas koncesininkas. Jis padarytų investiciją, galėtų stogines eksploatuoti, turėti reklamos plotus ir mokėti Savivaldybei koncesijos mokestį. Bendras stoginių poreikis būtų dar šimtas, tačiau kitąmet galvojame apie pirmą etapą“, – aiškino A. Bartulis.

Darbai prasidėjo tik rudenį
Savivaldybės atstovai pripažino, kad didžiausi nepatogumai miestiečiams kyla dėl Savivaldybės bendrovės „Šiaulių vandenys“ vykdomų vandentiekio, nuotekų ir paviršinio lietaus surinkimo sistemos atnaujinimo darbų. Jie prasidėjo tik rugsėjo mėnesį, todėl rudenį miestas tapo purvynu. Įmonės projektų direktorius Aurimas Rutkauskas, paklaustas, kodėl darbai taip susivėlino, atsakė:
„Pas mus tai jau klasika. Labai daug laiko atima popieriniai dalykai, biurokratija. Paraiška projekto finansavimui gauti Regionų plėtros tarybai buvo pateikta dar 2015 m. pabaigoje. Paraiška, vertinimas, įtraukimas į regioninį projektų sąrašą ir kt. žingsniai vyko mėnesius. Finansavimo sutartį pasirašėme 2016 m. gruodį. Šiek tiek užtruko viešojo pirkimo procedūros, sutartį su rangovu pasirašėme 2017 m. balandį. Kadangi rangos darbai buvo perkami su projektavimu, iki rugsėjo mėnesio buvo rengiamas projektas. Jo darbai yra etapuoti, pirmieji statybos leidimai išduoti rugsėjį ir tada buvo pradėti darbai.“

„Šiaulių vandenų“ eksploatuojamų vandentiekio ir buitinių nuotekų bei paviršinių lietaus nuotekų tinklų remonto darbai prasidėjo Vilniaus gatvės bulvare nuo Tilžės gatvės iki Draugystės prospekto, P. Višinskio gatvėje darbai eina į pabaigą, bet pradedami Vasario 16-osios gatvės atkarpoje.

A. Rutkauskas komentavo, kad vamzdynas keičiamas visose gatvėse centrinėje miesto dalyje: Aušros alėjoje, bulvare, Vytauto, Trakų gatvėse, Draugystės prospekte ir toliau pietinio rajono link. Atnaujinimas apims apie 70 miesto gatvių atkarpų. Jei centre tinklai renovuojami, nes ten kitąmet bus pradėti viešųjų erdvių sutvarkymo projektai, tai toliau nuo centro atskiros dalys parinktos atsižvelgiant į ten vykstančių avarijų skaičių, tinklų būklę ir amžių.

Vandentiekio ir nuotekų vamzdynų atnaujinimui bus išleista 10,2 mln. Eur perpus sugeneruotų ES struktūrinių fondų ir pačios įmonės lėšų. Už juos bus pakeista apie 21 km vandentiekio vamzdyno, 28 km – nuotėkų. 12 km paviršinių lietaus nuotėkų sistemos bus atnaujinta už 5,4 mln. Eur iš ES struktūrinių fondų ir Savivaldybės biudžeto. A. Rutkauskas pasidžiaugė, kad Aplinkos ministerija papildomai skyrė 2 mln. Eur, už kuriuos bus galima atnaujinti dar 5 km trasų.

Gyventojams aktualu, kada trasų remontas mieste baigsis. Projektų direktorius žada, kad miesto centrinėje dalyje jau pradėti darbai bus baiginėjami kitų metų pavasarį, jei neužsitęs žiema. O visas projektas turi būti užbaigtas 2019 m. pavasarį.  

Šįmet dar žadama dirbti Aušros alėjoje nuo Varpo iki Dvaro gatvės, Rūdės gatvėje, Aušros take, Tilžės gatvėje nuo Vytauto gatvės link Šiaulių katedros, Draugystės prospekte, Trakų gatvėje.

„Nepatogumai gyventojus palies: tiek transporto eismo trukdžiai, tiek purvas, tiek kvapas, atvėrus nuotekų vamzdyną, bet to sunku išvengti. Turime stiprius rangovus – Panevėžio statybos trestą ir Danijos kompaniją. Pradžia yra gera. Stengiamės dirbti ir uždaru būdu, viršutinių gatvių dangų stengiamasi kuo daugiau išsaugoti, bet kur yra šuliniai, dangą atstatysime į buvusią padėtį. Net tose gatvėse, kur toliau vyks statybos darbai, asfalto danga bus atstatyta, tik gal plonesnė. Stengsimės išvengti visiško gatvės atkarpos uždarymo, nebent labai trumpam. Gyventojams nutraukti vandens tiekimą galime tik iki parai, tada pereiname į laikiną tiekimo sistemą. Gyventojus apie vandens atjungimą informuojame, geriamasis vanduo atvežamas cisternomis“, – aiškino „Šiaulių vandenų“ atstovas ir pridūrė, kad visą informaciją apie projekto eigą, terminus, taip pat dienos aktualiją galima rasti įmonės interneto svetainėje.

Naujos technologijos leidžia rausti ir žiemą
Kitos Savivaldybės bendrovės „Šiaulių energija“ darbų mastai šiek tiek mažesni. Šios įmonės Gamybos ir technikos skyriaus viršininkas Remigijus Šinkūnas informavo, kad šilumos trasų rekonstravimo darbus jau pabaigė iki spalio 1 d. Mieste už 1,5 mln. Eur iš ES struktūrinių fondų ir įmonės lėšų atnaujinta per 4 km vamzdynų.

„Keičiame ne tik magistralinius, bet ir daugiabučių namų įvadinius tinklus, todėl gyventojai patiria nepatogumų savo kiemuose, teritorijose apie pastatus“, – pripažįsta R. Šinkūnas.

Tačiau kitąmet šilumos trasų atnaujinimo darbai mieste gali būti dar labiau matomi. Įmonė rengiasi teikti paraišką gauti finansinę paramą 12 mln. Eur vertės šilumos tinklų atnaujinimo projektui.  Projekto darbų apimtys – net 5 kartus didesnės nei šįmet.

Apibendrindamas Savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis pastebėjo, kad rangovai dirba tol, kol leidžia oro sąlygos, išnyko kalendorinių metų formatas.

„Kartais mums priekaištauja, kad žiemą rausiame gatves. Pasikeitusios technologijos leidžia tai daryti. O ir ekonomika turi savo cikliškumą, dabar išgyvename pakilimo laikotarpį. Yra lėšų ir mes tą laikotarpį maksimaliai stengiamės išnaudoti“, – sakė administracijos vadovas.

2017 11 02 17

„Šiaulių vandenų“ projektų direktorius A. Rutkauskas pripažino, kad vandentiekio vamzdyno atnaujinimo darbai sukelia miesto gyventojams nepatogumų, tačiau tikino, jog to išvengti neįmanoma.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 11 02 19

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja E. Bružienė tvirtino, kad pagrindiniai miesto gatvių remonto darbai jau eina į pabaigą.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų