Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus mokytojų delegacija lankėsi Ukrainoje, Vakarų Dniepro profesinio rengimo centre, kuris šiemet šventė 140 metų jubiliejų. Taip pat dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje, susitiko su Dniepro Švietimo ir mokslo departamento direktoriumi Oleksejumi Poltorackij ir su Dniepro regioninės valstybinės administracijos vadovo pavaduotoju Olegu Kužman. Turėjo galimybę susipažinti su neformalaus ugdymo įstaigos „Mažoji mokslo akademija“ veikla, sporto mokykla.

Turėtume labiau bendradarbiauti
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus mokytojai pirmą kartą dalyvavo tokioje Ukrainoje vykusioje šventėje.

„Labai jaučiasi skirtumas, kaip yra švenčiama tokia šventė Lietuvoje ir ten. Labiausiai įstrigo tai, kad tik viena mokykla iš Kijevo apskrities jubiliatams padovanojo paveikslą. O kitų mokyklų direktoriai sakė tik kalbas, kurios trukdavo net po 20 minučių. Taigi, mes buvome vieninteliai, kurie padovanojo esminę dovaną – nešiojamąjį kompiuterį. Žinoma, to nepadarėme be savo socialinių partnerių pagalbos. Pas juos turbūt nėra tokios tradicijos, kad reikia kažką dovanoti“, – teigė Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus vedėjadr. Renata Veršinskienė.

Pagrindinis šio apsilankymo tikslas buvo parodyti Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus, kaip institucijos, dėmesį tiems žmonėms, kurie yra draugai, socialiniai partneriai.

„Mes, lietuviai, ten jautėmės puikiai. Tokios pagarbos ir pripažinimo retai kada sulauksi. Tai, ką mes darome, kuo galime pasidalyti su jais, ir mums, ir jiems svarbu. Kad kultūrinis skirtumas būtų mažiau matomas, mes turėtume labiau bendradarbiauti. Ukrainoje švietimui skiriamas labai didelis dėmesys. Yra mokomasi iš kitų, dėmesys yra ir užsienio kalboms“, – teigė R. Veršinskienė.

Šiaulių pedagogai dalyvavo Zaporožės profesinio rengimo centre vykusioje apskritojo stalo diskusijoje „Profesinio ugdymo įstaigų socialinė partnerystė: Ukraina – Lietuva“.

„Ukrainiečiams nauja yra modulinės mokymo programos, kurios pas mus jau įdiegtos. Tad jie į jas deda daug vilčių. Buvo diskusija apie tai, ką būtų galima patobulinti, kalbėta apie projektų galimybes. Taip pat naujiena jiems videopamokos, kaip jas organizuoti, kaip archyvuoti, kaip išnaudoti nuotolines sistemas. Tad mūsų bendri planai – virtuali pamoka“, – teigė dr. R. Veršinskienė.

Taip pat ji pasakojo, kad Ukrainoje yra „Mažosios mokslo akademija“, kuriai valstybė suteikia visišką finansavimą ir kurioje papildomai mokosi talentingi vaikai. Tas mokymasis netradicinis, nes mokomasi per praktiką. Lietuvoje  daugiau akcentuojamas užimtumas, o šioje „Mažojoje mokslo akademijoje“ – kokie svarbūs mokinių pasiekimai.

Akcentuojama meilė tėvynei ir šalies laisvė
Prekybos ir verslo skyriaus pedagogas Česlovas Abromaitis akcentavo kitus dalykus – skaudžius įvykius, kurie vyko ir tebevyksta Ukrainoje.

„Kada nuėjome į muziejų vadinamą „Ato“, pamatėme skausmą, kurį ukrainiečiai tikrai kenčia. Buvome Zaporožėje – už 160 km nuo karo veiksmų vietos. Ir ten gyvenimas verda. Tai mums buvo keista, nes karo veiksmai tebevyksta, kiekvieną dieną žūsta žmonės. Ukrainiečiai tai mums paaiškino taip: negalima parodyti, jog yra suirutė, kad kažko laukiama. Visi mūsų sutikti ukrainiečiai – nuoširdūs patriotai, labai pilietiški. Daug ko reikėtų mums iš jų pasimokyti.“, – pasakojo Č. Abromaitis.

Jis sakė, kad visur akcentuojama meilė tėvynei, šalies laisvė. Labai domimasi savo šalies istorija, bet kurio paklausus – atsakys. Net koncerte jubiliejaus proga visi vaikai buvo apsirengę tautiniais kostiumais, kaip ir mokyklų direktoriai.

Iš šiauliečių išmoko organizuoti rekordus
Įdomi buvo ekskursija į saldainių fabriką „AVK“. Tai yra didžiulis saldainių fabrikas, bet saldainiai nėra rankų darbo, viskas yra automatizuota. R. Veršinskienė teigė, kad reikėtų patobulinti degustacijas, joms trūksta estetiškumo.

Šiam saldainių fabrikui Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyrius pristatė, ką yra parengęs su saldainių fabriku „Rūta“: mokomąją ir elektroninę parduotuves.

„Jiems tai buvo labai įdomi naujiena. Jau kitą rytą sudarytas konkretus Profesinio mokymo departamento ir saldainių fabriko bendradarbiavimo sutarties projektas  pagal mūsų pavyzdį“, –  pastebėjo dr. R. Veršinskienė.

Prekybos ir verslo skyriaus atstovams labai patiko ukrainiečių virtuvė. Išbandė ir nacionalinių patiekalų, kurie būdingi tam kraštui. Pavyzdžiui, raugintą arbūzą, įvairius virtinukus. O R. Veršinskienė lietuvius jau ragina pamėgti desertinius virtinukus su chalva, kuriuos  reikia valgyti dar karštus.   

Ir dar: ukrainiečiai išmoko iš šiauliečių daryti rekordus: organizavo didžiausio šnicelio, didžiausios ližės, mažiausio blyno, vėliavos iš sausainių rekordus.

Į viršų