Miesto gyventojų išrinktų Šiaulių miesto tarybos narių pareigos – visuomeninės. Nežiūrint to, įstatymai jiems leidžia gauti įvairių išmokų. Tik vienų politikų tarnystė savo rinkėjams miesto biudžetui nekainuoja nieko, kitų – tūkstančius eurų. Miestiečiai, sunešę savo mokesčius į miesto iždą, apmoka išrinktųjų keliones, telefoninius pokalbius, automobilių išlaikymą, internetinį ryšį ir kita. Politikai aiškina, kad šių pinigų jiems reikia darbui su rinkėjais, nors dažniausiai šiuos pinigus tiesiog pravažinėja.

Nepigios kanceliarinės išlaidos
Reikėtų priminti, kad kiekvienas išrinktas į Tarybą politikas gali siekti, kad jam būtų kompensuojamos kanceliarinės, pašto, ryšio, transporto išlaidos. Apmokama tiek Tarybos nario veikloje patirtų išlaidų, kiek paslaugų nesuteikia arba neapmoka Savivaldybės administracija, bet ne daugiau nei 0,25 šalies vidutinio darbo užmokesčio per mėnesį. Kadangi vidutinis darbo užmokestis šalyje auga, tai ir išmokos didėja. Kartą per tris mėnesius Tarybos nariai Apskaitos skyriui pateikia dokumentus apie išleistus biudžeto pinigus.

Paanalizavus išmokų suvestinę, kiek vadinamųjų kanceliarinių išmokų gavo Tarybos nariai nuo pat kadencijos pradžios – 2015 m. balandžio iki šių metų vidurio. Bendra suma siekia apie 100 tūkst. Eur. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį 31 Tarybos nario išlaidos miesto biudžetui atsiėjo per 23 tūkst. Eur. Įdomu yra tai, kad šia galimybe pasinaudoja ne visi politikai, o ir kompensacijų dydžiai labai skiriasi.

„Čempionu“ galima būtų skelbti su visuomeniniu rinkimų komitetu „A. Visocko nepartinis sąrašas“ į miesto Tarybą išrinktą Gediminą Beržinį-Beržinską. Jam per minėtą laikotarpį išmokėta per 5 tūkst. Eur. Tik keliomis dešimtimis eurų mažesnes išmokas gavo „darbietė“ Angelė Kavaliauskienė. Trečioji vieta ( vos keliais eurais mažesnė nei kolegės išmoka) atiteko frakcijos „Už Šiaulius“ seniūnui Deniui Michalenko.

Išmokas „supila“ į baką
G. Beržinis-Beržinskas absoliučiai didžiąją dalį išmokų „supila“ į asmeninio automobilio baką. Dar pernai po keliolika eurų per ketvirtį išleisdavo ir kanceliarinėms išlaidoms, o pirmą šių metų pusmetį už daugiau nei 1200 Eur prisipylė kuro. Sako, automobilis daug degalų ima. Beje, pernai iš šių pinigų dar automobilį draudė ir remontavo.

Per miesto Tarybos posėdžio pertrauką pasiteiravus politiko apie panaudojamas biudžeto išmokas, jis atsakė klausimu: „Ar aš pažeidžiau kokį įstatymą? Nenoriu komentuoti, nieko nepažeidžiau.“

– Jei daugiausiai gaunate išmokų, tai, matyt, daugiau už kitus dirbate. Pakomentuokite, kokių esate komitetų, komisijų narys.
– Viskas yra surašyta interneto svetainėje.

– O pakomentuoti savo rinkėjams nenorite?
– Nenoriu. Aš su jais bendrauju tiesiogiai. Todėl kuro daug išeina. Tiesiog dirbu su žmonėmis normaliai, nuosekliai, visi žino, kada ir kur kreiptis.

– Kodėl kitiems politikams tų išmokų reikia mažiau?
– Kiti gal žaidžia žaidimus. Tarybos salėje daug kalbesių. Praktiškai visi sprendimai būna jau priimti komitetuose. Nesuvokiu, kodėl reikia kalbėti viešai, erdviai. Galėtume sėdėti be pozicijos bei opozicijos ir spręsti klausimus kartu. Yra dalykų, kurių aš iki šiol nesuvokiu.

Kompensuojama ne viskas
Neseniai Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininke išrinkta Angelė Kavaliauskienė pasakoja daug dirbanti įvairiose komisijose, darbo grupėse: buvo Antikorupcijos komisijos pirmininkė, dabar yra pavaduotoja, Švietimo tarybos narė, turi daug kitų veiklų. Politikė sako, kad „tie dalykai nėra taip, kad kiek moka, tiek dirbi; dirbame nuoširdžiai ir atsakingai“.

Tarybos narės pagrindinės išlaidos – kuras, asmeninio automobilio draudimas, remontas, ryšio ir interneto paslaugos. A. Kavaliauskienė pastebi, kad yra išlaidų, kurių Savivaldybė nekompensuoja, pavyzdžiui, reprezentaciniai dalykai, dovanėlės, tai tenka pirkti iš savo lėšų.

Denis Michalenko aiškina, kad būdamas frakcijos seniūnu turi daugiau darbo, pasitarimų, posėdžių. Vasarą į Tarybos posėdžius teko sugrįžti ir iš kitų miestų, todėl išmokas dažniausiai naudoja kurui, automobilio priežiūrai, ryšio ir kanceliarinėms išlaidoms. Visas išlaidas pagrindė pateikdamas pirkimo čekius.

„Kur jie tas kanceliarines išlaidas deda...“
Bendroje išmokų lentelėje prie keturių miestiečių pavardžių puikuojasi nuliai. Patys savo kanceliarines, transporto, ryšio išlaidas apsimoka Gintaras Karalevičius, Andrius Šedžius, Alfredas Lankauskas ir Domas Griškevičius.

Šiaulių universitete dėstytoju dirbantis A. Lankauskas nesupranta tokių išmokų principo.

„Kai man kas nors paaiškins, kur jie tas kanceliarines išlaidas deda, tada ir aš pradėsiu imti.

Popieriaus man nereikia, aš viską matau kompiuterio ekrane. Prireikus ką nors atsispausdinti, tai padaro Savivaldybės darbuotojai. Nemanau, kad nors vienas Tarybos narys sąžiningai sėda į automobilį tam, kad važiuotų į Tarybos ar kitokius posėdžius. Visi važiuoja į darbą. Manau, kad tiek aš, tiek ir visi kiti politikai 95 proc. laiko savo automobilį naudoja asmeniniais tikslais. Aš visada protestavau prieš tokį apmokėjimo principą“, – sakė A. Lankauskas.

Anksčiau pagal susitarimą tokių išmokų neimdavo meras ir vicemerai, nes jie iš Savivaldybės gauna tiek valdišką transportą, tiek visą kitą aptarnavimą. Šioje kadencijoje tik D. Griškevičius į jas numojo ranka. Net meras Artūras Visockas keletą kartų savo automobilio baką pripildė kuru už gautas išmokas. Dar mažiau kuklinosi buvęs mero pavaduotojas, dabar Seimo narys Stasys Tumėnas.

„Išlaidų patiri savaitgalį važiuodamas į susitikimus po darbo. Išsitenku iš to, kiek gaunu atlyginimo. Bet įstatymas numato galimybę tokią išmoką gauti. Aš būčiau šalininkas, kad Tarybos nariams būtų skiriamas fiksuotas atlyginimas, tada mažiau atsirastų spekuliacijų. Dabar kaip išskaičiuoti, kiek degalų užsipylei ir kiek kilometrų nuvažiavai dirbdamas Tarybos nariu... Vis tiek žmonės dirba savo darbą, vieni geriau, kiti blogiau, turėtų būti ir atlyginimas, žinote, kaip ten būna su tais nemokamais pietumis. O žmonės atsirinks, kurio darbas labiau tenkina“, – komentavo vicemeras D. Griškevičius.

Atlygio nori ne visi
Be kanceliarinių išlaidų Tarybos nariams dar galima apmokėti už darbo valandas, kurias jie atidirba Tarybos, komitetų, komisijų posėdžiuose pagal pateiktus posėdžių protokolus, jei tuo metu negauna darbo užmokesčio savo pagrindinėje darbovietėje. Išskyrus etatinius politikus – merą ir jo pavaduotojus.

Valandos įkainis priklauso nuo vidutinio darbo užmokesčio, šiuo metu jis siekia 5,01 Eur.

Aktyviausiai praėjusį mėnesį dirbusiam Tarybos nariui priskaičiuota atlyginimo 306 Eur. Nuo šių sumos dar atskaitomi mokesčiai. Kadangi čia apskaita sudėtingesnė, tokio apmokėjimo atsisakė daugiau politikų – 6.

Yra dar viena įdomi apmokėjimo už darbą rinkėjams dalis – kiekvienas miestiečių rinktas politikas gali kas mėnesį deklaruoti iki 40 valandų, kurias skyrė pasiruošimui posėdžiams. Va jau čia tai tikrai politikų sąžinės reikalas, kaip ir kiek deklaruoti.

2017 10 10 25

Daugiausiai išmokų gavo Tarybos nariai A. Kavaliauskienė, G. Beržinis-Beržinskas, D. Michalenko.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų