Tapo problemiška, kad privačių sklypų savininkai ignoruoja miesto valdžios nustatytą tvarką ir savo žaliųjų sklypų nešienauja. Nuo šito kenčia miesto estetinis vaizdas, žolynuose plinta erkės bei Sosnovskio barščiai, tapę ne tik Šiaulių, bet ir visos šalies problema.

„Tad šie motyvai mus paskatino reaguoti. Kaip pernai, taip ir šiemet yra nustatyta tvarka, kad nuo gegužės vidurio Savivaldybės darbuotojai stebi situaciją ir reikalauja sklypų savininkų imtis priemonių, pateikti informaciją Civilinės saugos, viešosios tvarkos ir sanitarijos skyriui apie priimtas priemones. Nesitvarkantieji buvo perspėti, jiems nurodyta raštu pateikti informaciją apie nušienavimą. Surinkus informaciją, paaiškėjo, kad iš viso buvo 123 privatūs nešienauti sklypai miesto teritorijoje. Per savaitgalį liko 92 tokie sklypai“, – informavo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Jei savininkai savo sklypų taip ir nenušienaus ir apie tai nepraneš iki rugpjūčio 25 d., tuomet jie bus apmokestinti įtraukus juos į Nenaudojamų privačios nuosavybės teise valdomų žemės sklypų ar Nenaudojamų iš valstybės nuomojamų ir naudojamų žemės sklypų sąrašus. Žemės sklypų savininkams už nenaudojamus privačios nuosavybės teise valdomus sklypus bus taikomas padidintas 4 procentų žemės mokesčio tarifas nuo žemės mokestinės vertės, už nenaudojamus iš valstybės nuomojamus žemės sklypus – 4 procentų žemės vertės nuomos mokesčio už valstybinę žemę tarifas.

„Mes suteikiame galimybę sklypų savininkams iki rugpjūčio 25 dienos susitvarkyti ir informuoti komisiją pateikiant įrodančius dokumentus, nuotraukas, kad savo sklypą sutvarkė. Komisijos sprendimu, sklypas gali būti iš to sąrašo išbraukiamas. Jei komisija bus neinformuota, visa informacija keliaus į Mokesčių inspekciją“, – sako A. Bartulis.
Visgi Savivaldybės administracija nusprendė organizuoti apleistų teritorijų, kurių savininkai dėl svarbių priežasčių netvarko arba piktybiškai vengia tvarkyti, priežiūrą.

Tik tada teritorijų tvarkymo išlaidas Savivaldybės administracijai privalės atlyginti tvarkytojai, kuriems priklauso teritorija. Už atliktus darbus yra nustatyti įkainiai. Pavyzdžiui, už arą nupjautos, surinktos ir sugrėbtos žolės bendro naudojimo vietose, kai šienaujama vieną kartą per sezoną, reikės sumokėti 2,5 euro. „Tai nėra didelė suma, tačiau gindami viešą interesą skaičiuosime išlaidas ir pateiksime sąskaitas. Jeigu teks tvarkyti Sosnovskio barsčius, tai už arą – 5,06 euro. Šių invazinių augalų naikinimas naudojant herbicidus – 10,51 euro, naikinimas naudojant gilųjį arimą – 8,40 už arą. Ir už išvežimą teks mokėti. Gali būti, kad kiti savininkai neturi priemonių ir galimybių tvarkyti sklypus ar dėl kitų priežasčių, tad galbūt be jokių problemų jie sumokėtų už dešimt arų 25 eurus. Mes apginsime viešą interesą, o ir savininkui bus ramu, kad jo sklypas nebus apmokestintas 4 proc. mokesčiu“, – teigia A. Bartulis.

Į viršų