Septynerius metus bandytas įgyvendinti Šiaulių menų fabriko įkūrimo projektas dar prieš porą metų sužlugo nė neužbaigtas. Rezultatas – 400 tūkst. Eur grąžintos Europos Sąjungos paramos, žiojėjantis kiauras apgriuvęs pastatas ir teismai su rangovu. Savivaldybėje grįžta viltis šį „unikalų“ kultūros paveldo pastatą vėl padaryti kultūros objektu – ir vėl už šimtus tūkstančių eurų.

Muziejininkai siūlo įkurti ugniagesių technikos ekspoziciją
Šiaulių miesto savivaldybės tinklalapyje pasirodė informacija, kad svarstoma galimybė visuomenės reikmėms pritaikyti vieną iš buvusio Chaimo Frenkelio (vėliau ,,Elnio“) odų fabriko komplekso pastatų, esantį Elnio g. 25, ir analizuoja galimybes įgyvendinti projektą bendrai finansuojant su Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Kaip paaiškino Projektų valdymo skyriaus vedėja Ieva Džiaugienė, yra paskelbtas kvietimas teikti paraiškas projektų finansavimui pagal priemonę, skirtą kultūros paveldo objektams tvarkyti.

Savivaldybė gavo „Aušros“ muziejaus direktoriaus pasiūlymą bendradarbiauti ir kartu įgyvendinti projektą, kurio metu kultūros paveldo objekte (Savivaldybės valdomame nuosavybės teise) būtų įkurtas Ugniagesių ir technikos muziejus. Anot vedėjos, muziejus neturi galimybių prisidėti prie pastato atstatymo darbų, tačiau galėtų jau įrengtas patalpas išlaikyti ir vykdyti jame veiklas, būti projekto partneriu.

Vedėja papasakojo, kad pristačius šią idėją politikams buvo pasiūlyta administracijai pakviesti įstaigas ir organizacijas teikti savo pasiūlymus dėl neįkurto Menų inkubatoriaus pastato įveiklinimo ir naujai sukurtos paslaugos administravimo po projekto įgyvendinimo. Savivaldybėje kilo klausimas, ar neatsirastų ir geresnių sumanymų, nei įkurti muziejaus filialą. Savivaldybė tokių idėjų laukia iki birželio 2 d.

Projekto finansavimui paraiškas teikti galima iki kitų metų vasario. I. Džiaugienė informavo, kad projektui įgyvendinti iš ES struktūrinių fondų Savivaldybė galėtų gauti iki 700 tūkst. Eur, bet jie galėtų būti panaudoti tik kultūros paveldo objekto (pastato) tvarkybai. Vedėja patvirtino, kad šių pinigų projektui įgyvendinti nepakaks. Kadangi skelbiamas paraiškų konkursas, norėdama gauti konkursinių balų Savivaldybė prie projekto turėtų prisidėti ne mažiau kaip 363 tūkst. Eur. Dar 200 – 300 tūkst. Eur iš miesto biudžeto galėtų prireikti kitiems darbams – tokiems, kaip teritorijos apie pastatą sutvarkymas ir pan.

I. Džiaugienė neneigė, kad ugniagesių technikai surikiuoti skirtam pastatui suremontuoti nereikėtų tiek daug lėšų, kaip buvo planuojama Menų inkubatoriui, tačiau reikėtų sutvarkyti elektrą, vandentiekį, nuotekas, kitą inžinerinę dalį, o tai nemažai kainuoja.

Nugriauti negalima – atstatyti brangu
Primename, kad dar 2015 m., tik darbą pradėjus šios kadencijos vadžiai, buvo skelbiamas kvietimas miesto verslininkams šio pastato griuvėsius išsinuomoti iš Savivaldybės už simbolinę kainą, atstatyti juos ir vykdyti veiklą. Norinčiųjų neatsirado.

Kaip pripažino vicemeras Domas Griškevičius, Savivaldybė yra tapusi šio pastato tarsi įkaite. Jo nugriauti negali, nes pastatas turi kultūros paveldo statusą. Jį privalu saugoti, ir minėto pastato apsaugai Savivaldybė kasmet išleidžia beveik 7 tūkstančius Eur. Jo užkonservavimas pareikalautų dar šimtų tūkst. Eur.

Reikėtų priminti, kad už apleistą buvusio „Elnio“ fabriko pastatą Menų inkubatoriui įrengti Šiaulių miesto savivaldybė privačiam asmeniui sumokėjo beveik 100 tūkst. Eur. Projekto įgyvendinimas strigo, buvo skundžiamas įvairioms kontroliuojančioms institucijoms. Vienas iš skundų autorių buvo ir dabartinis meras, tuometinis miesto Tarybos narys, Artūras Visockas.

Nors esminių pažeidimų rasta nebuvo, laikas ėjo veltui, darbai nevyko. Įvykus rangos konkursui pagal jungtinės veiklos sutartį prie Menų inkubatoriaus turėjo dirbti Šiaulių įmonė „Meba“ ir Klaipėdos įmonė „Konsolė“. Klaipėdiečiai turėjo atlikti 40 proc. darbų, bet taip Šiauliuose ir nepasirodė. „Meba“ nepajėgė laiku atlikti darbų, darėsi akivaizdu, kad projektas vėluoja, jam įgyvendinti pritrūko laiko.

2015 m. miesto Taryba nusprendė projektą nutraukti ir grąžinti apie 400 tūkst. Eur paramos lėšų, kurios jau buvo panaudotos pastato remontui. Į teismą dėl neapmokėtų darbų Savivaldybę padavė ir „Meba“, teismo procesas dar nepasibaigęs – sprendimas bus skelbiamas birželio pradžioje.

Tuo metu kilo ir dar vienas skandalas – paaiškėjo, kad tyrimai parodė, jog buvusi „Elnio“ teritorija yra tikra odų pramonėje naudotų sunkiųjų metalų ir chemikalų bomba. Dabar apie šį faktą tylima.

Savivaldybė klaidžioja tarp kultūros projektų
Mero pavaduotojas D. Griškevičius pranešė, kad su Tarybos frakcijų seniūnais sutarė, kad po kitą savaitę įvyksiančio Tarybos posėdžio su politikais bus diskutuojama, ar verta dalyvauti minėtame projekte, kartu aptariant ir kitų kultūros objektų – Kultūros centro ir koncertinės įstaigos „Saulė“ renovacijos projektų įgyvendinimą.

„Iš vienos pusės, tarsi gerai būtų sutvarkyti tą buvusį Menų inkubatoriaus pastatą, nors jis kelia įvairių asociacijų, turi daug sudedamųjų dalių. Iš kitos pusės, tų pačių miesto pinigų jau dešimtmečiais laukia „Saulė“ – ir Kultūros centras. Reikia apsispręsti kur mūsų prioritetai“, – sakė vicemeras.

Konservatorių frakcijos seniūnas Jonas Bartkus pastato Elnio g. 25 sutvarkymo projektą vertina skeptiškai, primindamas, kad Savivaldybė ir taip klaidžioja tarp Kultūros centro ir „Saulės“. Nebent jei būtų didelė iniciatyva iš „Aušros“ muziejaus.

Frakcijos „Darbas“ seniūnė, praėjusios kadencijos Vyriausybėje dirbusi kultūros ministro patarėja, Danguolė Martinkienė stebėjosi, kad Šiauliai nesugeba pasinaudoti Europos Sąjungos lėšomis kultūros paveldo objektams tvarkyti, kai kiti miestai tai daro labai sėkmingai. Mieste vienintelis Gerardo Bagdonavičiaus namas yra remontuojamas iš tokios paramos lėšų.

Politikė mano, kad įgyvendinti „Aušros“ siūlomą projektą būtų naudingiau, nei kišti pinigus į tuščius griuvėsius. Ji prisiminė, kad Kaune esantys senų automobilių ir technikos muziejai sulaukia itin didelio lankytojų skaičiaus, tad ugniagesių ir technikos muziejus taip pat galėtų tapti traukos centru.

Nors jai didelį nerimą kelia ir Savivaldybės nesugebėjimas pradėti Kultūros centro remonto ir koncertinės įstaigos „Saulė“ rekonstrukcijos projektų.

Į viršų