Šiaulių vaikų namuose augančių auklėtinių skaičius mažėja. Šiaulių miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėta, kad gerų rezultatų mieste pavyko pasiekti pagerinus sąlygas vaikams įvaikinti ir perduoti globai į šeimas.

Situacija po truputį keičiasi
Spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Žakaris teigė, kad situacija vaikų namuose iš tiesų keičiasi. Jis kalbėjo, kad ruošiantis atidaryti naują globos namų kompleksą Šiauliuose būta nemažai nerimo. Tačiau priėmus atitinkamus sprendimus pasiekta neblogų rezultatų.

Skyriaus vedėjo teigimu, ankstesniu laikotarpiu dėl įvairių priežasčių vaiko teisių apsaugos specialistai kasmet iš šeimų paimdavo apie 70 vaikų. Pernai šį skaičių pavyko sumažinti iki 52. Didesnė pusė vaikų (58 proc.) patekdavo į globos įstaigas. Pernai tokia institucinė globa paskirta tik ketvirtadaliui tėvų globos netekusių vaikų.

„Globos namuose augančių vaikų skaičių pavyksta mažinti. Kita vertus, nuogąstaujame dėl didėjančio socialinės rizikos šeimų skaičiaus. Dėl įvairių priežasčių į Savivaldybės sąrašus yra įtraukta apie 250 socialinės rizikos šeimų. Jose auga daugiau nei 340 vaikų“, – informavo D. Žakaris.

Šeimynų mažėja  
Šiaulių miesto savivaldybės Vaikų globos namų direktorius Rimantas Žąsinas sakė, kad 2016 m. globos namuose augo 56 vaikai. Buvo sudarytos septynios šeimynos, kuriose gyveno po aštuonis vaikus. Tuo tarpu šiuo metu globos namuose yra 50 vaikų.

„Dabar pas mus yra laisvos šešios vietos. Tačiau dėl mažėjančio vaikų skaičiaus mažės ir šeimynų skaičius. Vasario mėnesį beliks tik šešios šeimynos. Jeigu tendencijos išliks panašios, numatoma ilgainiui turėti tik penkias šeimynas. Dalis globos namų darbuotojų dirbtų kitą darbą, o laisvose patalpose, plečiant paslaugų spektrą, vėliau numatoma įkurti ir dienos centrą“, – kalbėjo R. Žąsinas.

Vaikų globos namų direktorius sakė, kad siekiant išlaikyti darbuotojų skaičių, globos namai pradės teikti naują paslaugą darbui su socialinės rizikos šeimomis. Tam bus panaudoti šeši etatai. Manoma, kad dėl to ateityje vaikai dažniau grįš į šeimas.

Skiriama valstybės dotacija
Socialinių reikalų departamento Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Edita Čičelienė pridūrė, kad nuo šių metų sausio 1 d., valstybei sumažinus normatyvus, vienas socialinis darbuotojas gali dirbti ne daugiau nei su dešimčia šeimų.

Anksčiau vienam darbuotojui tekdavo net iki 17 socialinės rizikos šeimų. Iš viso mieste su socialinės rizikos šeimomis dirbs 25 socialiniai darbuotojai iš vaikų globos namų, Socialinio paslaugų centro ir „SOS vaikų kaimas“ organizacijos. Visiems šiems etatams skiriama valstybės dotacija.

Kūdikių namai bando transformuotis
Situacija Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namuose ne tokia džiuginanti. Manoma, kad vaikų patekimo į globos įstaigas apribojimas yra kiek per drastiškas, todėl Kūdikių namai bando transformuoti paslaugas.

„Jau įrodėme, kad vaikų patekimo į globos įtaigas apribojimas yra tikras nuostolis vaikams. Todėl šiandien darome viską, kad gautumėme licenciją globoti kūdikius. Manau, geriausių rezultatų pasieksime tik toliau taikydami kompleksinę pagalbą vaikams“, – sakė Sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Audronė Kardašienė.

Kūdikių namuose jau veikia dienos grupė sunkią negalią turintiems vaikams, dirbama su šeimomis. Taip bandoma užtikrinti sklandesnį vaikų grįžimą į biologines šeimas.

2017 01 24 03

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų