Mieste po keturiolikos metų pertraukos gimę trynukai nestinga kalėdinių sveikinimų.

Zita KATKIENĖ
Šiaulių savivaldybės atstovai aplankė Dainų gatvės gyventojų Egidijaus ir Daivos Karulaičių namus. Aplankė neeiline proga - šeimoje gimė trynukai. Tai - jau antroji mieste šeima, auginanti trynukus. Šiauliečių Gražinos ir Alvydo Putriūnų trynukai gruodžio 4 dieną atšventė 14 metų sukaktį. Vaikų reabilitologė Gražina Putriūnienė taip pat atskubėjo pasveikinti naujųjų trynukų: „Kai sužinojau - mane apėmė lietuviškas džiaugsmas: dar kažkas vargs su trim iš karto”.

Žinojo - bus trys

32-ejų metų Daiva ir 33-ejų metų Egidijus Karulaičiai vaikų laukė penkerius metus. „Mes pirma įsigijome katiną Čipsą, kuriam jau šešeri, o tik tada pradėjome galvoti apie vaikus”, - šypsosi Daiva.

Siuvėja ir vairuotoju dirbantys sutuoktiniai metų pradžioje sužinojo, kad laukiasi vaikelio. Antrąjį nėštumo mėnesį nėščiąją prižiūrinti ginekologė įtarė, jog gali būti du kūdikiai. Sutuoktiniai nenustebo, nes ir Daivos mama - iš dvynių. Po echoskopijos tyrimo moteris sužinojo, jog nešioja... tris kūdikius.
Gydytojų ir pačios skaičiavimu gimdyti turėjo gruodžio 13 dieną. Deja, jau spalio 13-osios naktį pajutusi pirmuosius gimdymo požymius ir išskubėjo į Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos kliniką. Gimdyvė netrukus buvo pervežta į Kauno medicinos universiteto klinikas. Tai moters nenustebino - ji nuolat vykdavo į Kauno klinikas nėštumo profilaktikai.

Pirmasis gimė Daivaras - jis svėrė 1786 g. Dabar, antrąjį mėnesį, jau sveria 3300 g. Pirmasis vaikas iš kitų skiriasi ne tik svoriu, bet ir išore - vienintelis tamsių plaukų, kiti du - šviesiaplaukiai.  Antrasis Redijus gimė 1480 g., o dabar sveria 2590 g. Mažoji - dukrelė Erika, gimusi svėrė vos 1310 g., ir dabar yra mažiausia - 2515 g.

Gimę mažyliai savaitę praleido Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje. Vėliau dar buvo laikomi kiuveze ir netrukus perkelti į naujagimių palatą. Jokių sveikatos problemų neturinčią šiauliečių trijulę lapkričio 16 dieną nuspręsta išleisti namo. „Mes buvome tikra dovana lapkričio 13 dieną gimtadinį šventusiam tėčiui”, - šypsosi trynukų mama.

Dėmesys - vargina

Ketvirtą savaitę Karulaičių trynukai gyvena namuose. Dvigubai paaugę mažyliai pailsėti mamai daug laiko nepalieka. „Turime auklytę Aušrą, be kurios neišsiversčiau”, - pasakoja trynukų mama.

Vėliau - nuo vasario mėnesio, ir tėtis pasiims vaiko auginimo atostogų. Tada mamai bus lengviau - jei naktį lieka be miego, galės bent dieną pailsėti.
Ypač daug dėmesio reikalauja mažoji dukrelė Erika  - ji dažniausiai ir nemiega, ir ant rankų labiausiai nori. Ji ir valgyti greičiau užsinori nei kiti.  Kai mažoji kaprizus rodo, ir brolius prikelia.

Dabar pirmasis gimęs brolis miega atskiroje lovelėje. Mažesnysis broliukas ir sesutė telpa vienoje lovytėje. Pažįstami jau pažadėjo šeimai dovanoti trečiąją lovytę - tuomet galės vaikai miegoti atskirai.

Vežimėlių šeima dar neturi - tik kartą į polikliniką važiavo. „Visus aprengėme vienodais kombinezonais - tai žmonės akių neatitraukia ir visi klausia: „Ar čia - trynukai?”

„Čia kelintas - antras? Dar bus trečias?” - neatsistebėjo ir medikės, tyrusios vaikų regėjimą.

„Mane labai tas dėmesys vargina - niekada vaikų nerengsiu vienodai”, - nusprendė trynukų mama.

Savivaldybė trynukų tėvams dovanojo tris pakuotes sauskelnių ir pusantro tūkstančio litų.

„Pažadu - miego visada stigs”

Karulaičių trynukų pasveikinti atėjo ir Gražina Putriūnienė - taip pat trynukų mama. „Kai sužinojau, kad auga trynukai - apėmė lietuviškas džiaugsmas ir  nerimas - dar kažkas vargs su trimis iš karto”, - sakė naujųjų trynukų mamai G. Putriūnienė, jau atšventusi savosios trijulės keturioliktąjį gimtadienį.
Problemos, pasak G. Putriūnienės, ne dėl to, kad trys, bet todėl, kad visi - vienu metu. Todėl ir vargas - trigubas. Moteris prisimena, jog pirmoji naktis, per kurią nė vienas tėvų nesikėlė iš lovos, buvo trečiaisiais trijulės gyvenimo metais. „Kad stigs miego - pažadu”, - baigė sveikinimą ir kalėdinį linkėjimą trynukų mama.

Putriūnų vaikai taip pat gimė dviem mėnesiais anksčiau termino, taip pat buvo auginami Kauno klinikose. Gimė dar mažesni - nuo 1200 g. iki 1300 g.
Šiandien Putriunų trijulė - jau septintokai. Aušrinė, Giedrius ir Rytis gruodžio 4 dieną atšventė 14 metų gimtadienį.

Trynukai mokosi vienoje klasėje, tačiau suole sėdi su kitais draugais. „Mes namuose vienas kitam pabosti spėjame”, - šypsosi Aušrinė.
Bet ir namuose ne taip dažnai susitinka, nes iš mokyklos visi skuba į skirtingus užsiėmimus. Tik iki praėjusių metų visi drauge lankė vaikų choreografijos studiją „Želmenėliai” ir muzikos mokyklą. Šiais metais broliai nusprendė palikti šokius ir pasirinko sportą. Giedrius sako, jog labiausiai jam patinka rankinio treniruotėse, kurias šiais mokslo metais ir pradėjo lankyti. Dar jis spėja į muzikos mokyklą, kur groja lumzdeliu.

Rytis pasinėrė į futbolą. Vakar drauge su vaikų futbolo komanda išvyko į varžybas Marijampolėje.

Tik Aušrinė neatsisakė šokių repeticijų. Ji dar lanko ir 2-ąją muzikos mokyklą, kur groja smuiku ir fortepionu.

Paklausta, ar sunku augti su broliais, Aušrinė pripažįsta, jog sunku: „Dažnai elgtis turiu kaip berniukas, dažnai ir pykstamės”.

Namie visi trys dar prižiūri šunį Repą ir žiurkėną Vilą. Gyvūnai labiausiai ir suvienija trijulę, nes visi trys gyvūnus myli. Nors iniciatorė auginti mažuosius draugus buvo Aušrinė.

Putriūnų trynukai jaučia savo išskirtinumą - visi žino, kad jie - trynukai, nors išoriškai ir nėra panašūs. Sužinoję, kad mieste gimė dar viena trijulė, vaikai apsidžiaugė  - nebebus vieninteliai tryniai.

Kuršėniškiai trynukai Kęstutis, Gediminas ir Henrikas Fokai gruodžio pabaigoje švęs 19-ąjį gimtadienį. Taigi per beveik du dešimtmečius trijose Šiaulių apskrities gyventojų šeimose gimė trynukai. Todėl jie tokie išskirtiniai, todėl jiems negailima dėmesio.

Į viršų