Jau kelinti metai iš eilės Statybos skyriaus vedėjo Evaldo Vaičeliūno vadovaujami tarnautojai konkursus organizuoja taip, kad mokyklų remontai užsitęsia iki šalčių. Panašu, kad ne išimtis bus ir šie metai.
Redakcijos archyvo nuotr.

 

 

 

Mykolas DEIKUS

Miesto mokyklos jau dabar gali pradėti grūdintis ateinančiai žiemai. Savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Evaldas Vaičeliūnas netiesiogiai „žada“, kad ir ateinančius mokslo metus mokiniai pradės su statybininkais. 
 
Savivaldybė jau kelinti metai iš eilės neskuba skelbti konkursų, kad mokyklas remontuoti būtų galima pradėti anksčiau.
 
Žinojo dar pernai
 
Dar praėjusių metų pabaigoje buvo žinoma, kurios miesto mokyklos bus renovuojamos. Į renovuojamųjų mokyklų sąrašą pateko beveik visos pietinio miesto rajono mokyklos bei dalis esančiųjų kitose miesto dalyse.
 
Bus renovuota „Romuvos“ pagrindinė mokykla, Dainų vidurinė mokykla, Gytarių ir kt. miesto mokyklos. Į renovuojamų mokyklų sąrašą įtraukta ir Šiaulių universiteto gimnazija, dėl kurios buvo net keičiami teisės aktai (gimnazija yra viešoji, o ne biudžetinė įstaiga, todėl pradžioje nenorėta skirti lėšų).
 
Valdininkai nežinia ko delsia
 
Netrukus įpusės vasaris, tačiau Šiaulių savivaldybės Statybos skyriuje - „olimpinė“ ramybė. Užuot skubėję skelbti projektavimo, statybos rangos konkursus, valdininkai ir šiemet delsia.
 
„Finansavimo nėra, tai ir laukiame“, - kodėl iki šiol neskelbiami konkursai, aiškina Savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Evaldas Vaičeliūnas. 
Statybos skyriaus vedėjas E. Vaičeliūnas tikina, kad vasario mėnesį konkursai bus paskelbti. Nors čia pat pripažįsta, kad garantijų, jog pinigai bus gauti, neturi. 
 
Savo žodžiuose E. Vaičeliūnas prieštaravimo neįžvelgia, nors valdininko argumentai išties atrodo keistai.
 
Eilinį kartą „tempia gumą“
 
Kas jau kas, o E. Vaičeliūnas turėtų žinoti, ką reiškia toks laiko tempimas. Jau keleri metai iš eilės jis ir jo vadovaujami tarnautojai pylos gauna už vėlai surengiamus konkursus.
 
Kailiai Savivaldybės tarnautojams pernai buvo karšiami už tai, kad užtempė konkursus. Mokyklos suremontuotos turėjo būti rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais, tačiau realiai darbai nusitempė iki šalčių. Dėl valdininkų veiksmų sutartys su rangovais pasirašytos gana vėlai. Antai „Romuvos“ gimnazijos renovavimo rangos sutartis pasirašyta tik vasaros vidury – liepos 7-ąją. O su ikimokyklines įstaigas remontuosiančiomis įmonėmis rangos sutartis Savivaldybė pasirašė tik liepos 23-iąją. 
 
Panašiai kaip ir užpernai. Nors Savivaldybės tarnautojai žinojo, kad pinigai švietimo įstaigoms skirti, keletą mėnesių nežinia ko laukė.
 
Jeigu „senas“ valdininkas jau „nebepataisomas“, tai ką veikia „jauna“ politikė, pastaraisiais metais apie pastatų renovacijas čiulbanti vicemerė Daiva Matonienė? Po to, kai iš direktoriaus pavaduotojo pareigų keistomis aplinkybėmis buvo pašalintas jos bendrapartietis Gintautas Mikučiauskas, vicemerė į savo rankas perėmė visus ūkio reikalus. 
 
Deja, vicemerė kalbėtis nesiteikė.
 
Užtruks tris–keturis mėnesius
 
Net jeigu E. Vaičeliūnas ir patvirtins darbais savo žodžius – konkursus surengs vasarį – statybininkai iki kitų mokslo metų pradžios vargu ar suspės.
Apie mėnesį gali užtrukti konkurso procedūros, porą mėnesių, E. Vaičeliūno žodžiais, dirbs projektuotojai, po to rangovai darysią savo darbų projektus. Žodžiu, pasaka be galo. Ir jokių aiškių atsakymų, kodėl mokyklų renovavimo projektai nepradėti rengti po to, kai buvo numatytos lėšos.
 
Nemato priežasčių delsti
 
Argumentų, kodėl neskelbiami konkursai, nemato Seimo narys Valerijus Simulik. Jo žodžiais, Šiaulių parlamentarai dėjo dideles pastangas, kad miesto mokykloms būtų skirtos lėšos.
 
„Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį buvo aišku, kurios mokyklos bus renovuojamos, todėl niekas netrukdė konkursus pradėti rengti anksčiau. Pagaliau sutartyse su statybininkais galima numatyti, jog negavus laiku lėšų darbai gali būti nukeliami į kitus metus“, - sako V. Simulik.
 
Remontai gali kainuoti brangiau
 
Seimo nario V. Simulik žodžiais, labai svarbu, kad konkursų rezultatai paaiškėtų kuo anksčiau. Nes paprastai konkursų metu sutaupoma dalis lėšų. Šias lėšas galima būtų dar šiemet skirti toms švietimo įstaigoms, kurios pinigų negavo.
 
„Apskritai, kokia gali būti darbų kokybė, jeigu langai dedami spaudžiant dvidešimt laispnių šalčiui“, - pastebi politikas.
 
Statybos bendrovių atstovai dar anksčiau yra prasitarę, kad delsimas naudingas galimai „proteguojamoms“ įmonėms. Pastaruoju metu bankrutuoja nemažai nedidelių įmonių, kurios konkursuose žymiai sumažindavo darbų kainas. 
 
Lyginant su 2008-aisiais, pernai Savivaldybės konkursuose statybininkai kainas „numušė“ iki 70 procentų.
 
Į viršų