Mykolas DEIKUS

Šiaulių visuomenininkų organizuojama akcija „Korupcijos laidotuvės“ sulaukė neįtikėtino susidomėjimo – prie akcijos prisijungs ir kauniškiai. Dalyvauti korupcijos laidotuvėse buvo pakviesti ir Šiaulių miesto tarybos nariai, tačiau kol kas norą pareiškė tik trys.

Laidotuvių  kolona

Ketvirtadienį tryliktą  valandą automobilių kolona nuo Saulės laikrodžio aikštės pajudės į užmiestį, sukdama vakariniu aplinkkeliu pasieks Dausiškių kaimą, kur Šiaulių miesto taryba nusprendė įrengti naujas kapines. Šiose kapinėse planuojama palaidoti pirmąjį „velionį“ - korupciją.

Akcijos organizatoriai žada, jog laidotuvės primins tikrąsias. Būsiąs „velionio“  portretas, surastas sovietinis „gazikas“, kurį žadama apkaišyti beržų šakomis, jau nupirktas krepšelis su popierinėms gėlėmis ir užrašu: „Tebūnie lengva uošvės žemelė“.

Akcijos šūkis – „Į  Dausas per Dausiškes už milijoną litų“.

Koloną lydės policijos automobiliai su švyturėliais.

Piktinasi valdžios sprendimais

Tokiu būdu susivienijusios Šiaulių visuomeninės organizacijos rengiasi protestuoti prieš Šiaulių miesto tarybos sprendimą visuomenės poreikiams Šiaulių rajone, Dausiškių kaime, iš privačių asmenų išpirkti žemę. Savininkams, tarp kurių ir Šiaulių mero Genadijaus Mikšio uošvė, ketinama sumokėti devynis milijonus litų. Pinigus skolinamasi iš banko.

Anot akcijos organizatorių, norą dalyvauti protesto akcijoje pareiškė Šiaulių  miesto Dainų, Lieporių, Rėkyvos, Šiaulių rajono Ginkūnų  bendruomenės, Jungtinio demokratinio judėjimo Šiaulių skyrius, Šiaulių pensininkų sąjūdis, Šiaulių miesto Sąjūdžio pirmeivių klubas. Palaikyti atvyks ir Kauno miesto bendruomenės „Nemuno krantai“ atstovai.

Prisijungti prie kolonos žada ir baikeriai.

Kvietė  ir politikus

Šią savaitę akcijos organizatoriai visiems Šiaulių miesto tarybos nariams trumposiomis žinutėmis išsiuntinėjo kvietimus dalyvauti „Korupcijos laidotuvėse“.

„Maloniai kviečiame (...) vykti drauge su akcijos organizatoriais į tą vietą Dausiškių kaime, kuri jūsų valia pasirinkta tapti paskutiniąja šiauliečių egzistencijos stotele“, - rašoma kvietime. 

Kvietime akcija vadinama „pažintine kelione“ į ta vietą, kuri turėtų vadintis „ramybės, susitaikymo ne korupcijos zona“. 

Politikai nežino, už  ką balsavo

Viena iš akcijos organizatorių, Sąjūdžio pirmeivių Šiaulių klubo pirmininkė Irena Vasinauskaitė stebisi sužinojusi, kad daugelis politikų, balsavusių už žemės išpirkimą naujoms miesto kapinėms, nė nežino, kur iš tiesų tos Dausiškės.

Pagelbėti pažadėjo tik Šiaulių  miesto tarybos narys, opozicijos atstovas Arvydas Mockus, apsiėmęs būti gidu. Nes jau spėjo nuvažiuoti ir apsižiūrėti, kur miestiečių išrinktieji savo rinkėjams numatė amžino poilsio vietą. Kaip matyti iš prokurorų surinktos medžiagos, palaidoti kūnai gali būti apsemti vandeniu.

Kol kas politikai nesiveržia dalyvauti, norą yra pareiškę vos trys Miesto tarybos nariai iš trisdešimt vieno.

Dalyvauti korupcijos laidotuvėse asmeniškai buvo pakviestas ir pats meras G. Mikšys.

Įžvelgia piktnaudžiavimo tarnyba

Šią savaitę skelbta, kad Šiaulių apygardos prokuratūra atsisakė ginti viešąjį interesą – kreiptis į teismą, kad būtų panaikinti visi sprendimai, susiję su žemės išpirkimu Dausiškių kapinėms.

Tačiau prokurorams sukėlė  abejonių kai kurie prieštaravimai parenkant žemę būsimosioms kapinėms.

Kapinių parinkimo specialiajame plane teigiama, kad prie Ginkūnų žemė susideda iš birių uolienų, o štai svarstymo su visuomene metu teigiama, kad ten – molis, negalima įrengti drenažo, todėl ši teritorija apskritai nesvarstytina.

Sklypai prie kelio į  Pakruojį „išbrokuoti“ dėl to, kad dalis kapinių patektų į gyvenamųjų namų sanitarinę zoną. Tačiau Dausiškėse į sanitarinę zoną taip pat pateko gyvenamieji namai.

Esama ir daugiau abejonių  keliančių valdininkų sprendimų. Pavyzdžiui, išvadose kaip privalumas nurodoma tai, kad Dausiškėse nereikės atlikti poveikio aplinkai vertinimo (kas jį trukdė atlikti?), skirtingai nei sklypuose prie kelio į Pakruojį. Ir aiškėja, kad Dausiškėse kūnai gali būti laidojami vandenyje.

Kaip teigiama išvadose, prokuratūra įžvelgė galimą piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi. 
Į viršų