2013-11-05 14

Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės darbuotojai planuoja surengti streiką, reaguodami į Sveikatos ministerijos sprendimą panaikinti šios įstaigos savarankiškumą, prijungiant ją prie Respublikinės Šiaulių ligoninės.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės darbuotojai planavo organizuoti streiką. Šių priemonių imtis paskatino Sveikatos ministerijos sprendimas, kuriuo remiantis norima panaikinti Psichiatrijos ligoninės filialo savarankiškumą, prijungiant prie Respublikinės Šiaulių ligoninės. Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovai patikino, jog planuotas medikų streikas yra neteisėtas, nes medikų interesai nepažeisti, o jų reikalavimai nepagrįsti. Tačiau Psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė Romualda Ališauskienė įsitikinusi, jog filialo prijungimas atneš įstaigai finansinių sunkumų ir tai turės įtakos paslaugų kokybei bei pacientų gydymui.

Nepagrįstai naikinamas filialas?
R. Ališauskienė teigė, kad įstaigai nesuprantami Sveikatos apsaugos ministerijos veiksmai, kodėl norima panaikinti vienintelį filialą – Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos ligoninę, kai iš viso Lietuvoje veikia 17 savarankiškų filialų.
„Prieš nuspręsdami streikuoti, stengėmės aiškintis priežastis, kodėl ketinama nutraukti stabiliai veikiančio filialo veiklą ir prijungti jį prie ligoninės, tačiau jokių pagrįstų argumentų nesulaukėme. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis derybose minėjo, kad buvo paskubėta pasirašyti įsakymą nutraukti filialo veiklą, kad tai bus persvarstoma ir galbūt bus paliktas dalinis finansinis ir ūkinis savarankiškumas. Bet įsakymo pakeitime šie dalykai neatsispindėjo“, - sako R. Ališauskienė.
Psichiatrijos ligoninės medikai stebisi, kodėl norima sunaikinti pelningai veikiančią įstaigą, kai tam, pasak jų, nėra priežasčių. Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės darbuotojų atstovai, siekdami išsiaiškinti filialo veiklos nutraukimo priežastis, kreipėsi į Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinį direktorių, LR Sveikatos apsaugos ministrą, LR Prezidentę, LR Ministrą Pirmininką, LR Seimo Sveikatos reikalų komitetą. „Jokių pagrįstų argumentų nebuvo gauta. Mums buvo paaiškinta, jog filialo prijungimas prie ligoninės būtinas įstaigos optimizavimui, tačiau mes ir taip dirbame optimaliai – net kriziniu laikotarpiu dirbome kaip įprastai, pacientams nereikėjo mokėti už medikamentus, tyrimai atliekami laiku, o darbuotojams nebuvo mažinami atlyginimai, nėjome nemokamų atostogų“, - teigia R. Ališauskienė.
Visuotinio susirinkimo metu Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojų dauguma balsavimu nutarė surengti streiką. Profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotoja Brigita Jariginienė teigia, jog streiku siekiama panaikinti visus sprendimus, susijusius su filialo veiklos nutraukimu. Taip pat prašoma ateityje, svarstant struktūrinius pertvarkymus, konsultuotis su Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės darbuotojų profesine sąjunga, siekiant bendro sprendimo.

Ribos teikiamas paslaugas
Planuojama, kad nuo lapkričio 13 dienos bus ribojamos Šiaulių psichiatrijos ligoninės teikiamos paslaugos. Pasak Streiko komiteto pirmininko Valentino Monkūno, nebus teikiamos planinės konsultacijos, planiniai ambulatoriniai ištyrimai, planinės hospitalizacijos ir daug kitų paslaugų, jeigu nusprendžiama, kad tai nekels pavojaus paciento sveikatai. Pažymėdamas, kad hospitalizuotiems pacientams streiko metu įprasta tvarka teikiamos visos sveikatos priežiūros paslaugos. Taip pat neatliekamos medicininės ekspertizės neblaivumui bei apsvaigimui nustatyti, neišduodamos pažymos gyventojams, neteikiama informacija apie pacientus teismams, prokuratūroms, ikiteisminio tyrimo įstaigoms, savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriams bei kitoms institucijoms, kurioms teisė gauti informaciją apie pacientą reglamentuota galiojančiais Lietuvos Respublikos teisės aktais, neišduodami išrašai iš ligos istorijų, epikrizės sveikatos priežiūros įstaigoms tais atvejais, kai tai nesukels pavojaus paciento sveikatai. Taip pat bus neišduodamos asmens sveikatos dokumentų kopijos, neatliekama profilaktinė sveikatos patikra asmenims dėl darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinus sveikatą, neatliekama asmenų, siekiančių įsigyti ir turėti ginklą, sveikatos patikra, neatliekama asmenų, siekiančių įsigyti ir turėti vairuotojo pažymėjimą, sveikatos patikra.

Organizuojamas streikas – neteisėtas
Vykdant Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą Sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programą, 2010 m. birželio 19 d. viešoji įstaiga Šiaulių apskrities Psichiatrijos ligoninė buvo reorganizuota ir prijungta prie viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės ir tapo šios įstaigos padaliniu, kuriam suteiktas filialo statusas. 2013 m. gegužės 16 d. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo nuspręsta panaikinti Psichiatrijos ligoninės filialo statusą. Numatyta, kad nuo 2014 m. sausio 1 d. Psichiatrijos ligoninė taps Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinika.
Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje įvyko viceministro Eriko Mačiūno susitikimas su viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės generaliniu direktoriumi Petru Simavičiumi ir viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės direktoriumi Eugenijumi Mikaliūnu dėl streiko teisėtumo. Susitikimo metu patvirtinta, kad Psichiatrijos ligoninei panaikinus filialo statusą nuo 2014 m. sausio 1 d. filialo teikiamų psichiatrijos paslaugų (stacionarinių, ambulatorinių) apimtys, prieinamumas, kokybė, saugumas nesikeis. Sveikatos apsaugos ministerija ir viešoji įstaiga Respublikinė Šiaulių ligoninė filialo darbuotojams užtikrins tokias pačias darbo sąlygas kaip dirbant filiale. Atsižvelgiant į šias aplinkybes, nuspręsta, kad filialo statuso panaikinimas nepažeidžia filialo darbuotojų interesų, todėl jų reikalavimai yra nepagrįsti, o paskelbtas streikas yra neteisėtas.

2013-11-05 15

Psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė R. Ališauskienė teigia, kad pagrįstų argumentų, kodėl reikia nutraukti stabiliai veikiančio filialo veiklą ir prijungti prie ligoninės, nėra.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų