Nacionalinėje Raudonojoje knygoje įrašyti pataisai nugula prekystalius, nors ir gamtos sergėtojai, ir policija kasmet gaudo gamtos niokotojus.
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

 
 
Zita KATKIENĖ

Verbų savaitgalį  ir, žinoma, savaitę prieš jį bei dar visa savaitė  iki Velykų miesto centrinio turgaus ir turgelių prekystaliai „pasipuošia” pataisais. Į Lietuvos Raudonąją  knygą įrašytą augalą draudžiama skinti. Deja, be bažnyčioje pašventintos, o ir nepašventintos pataisų šakelės lietuvis neišsiverčia Verbų sekmadienį, nes verbos šakelė šeimos narius muša, kad visi sveiki būtų... O ir margučių kraitelė verbų šakele dabinama. 

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių miesto agentūros vedėjas Alvydas Kairys nustebo išgirdęs, kad savaitgalį Lieporių turgelyje nestigo pataisų. „Aš pats apie 11 valandą buvau ir turgelyje, ir prie bažnyčios, bet nė vieno prekiautojo pataisais nebuvo”, - tikina vedėjas.

Dar dvi dienas agentūros inspektoriai drauge su policijos pareigūnais lankysis miesto prekyvietėse ir baus prekiautojus pataisais. Pernai dviejų reidų metu iš  prekybininkų buvo atimta beveik 10 maišų pataisų. Prekybininkai, kurie dažniausiai yra pastogės ir darbo neturintys asmenys, pasak A. Kairio, dažniausiai teigia, kad pataisus jam kažkas davęs parduoti. Tad nepavyksta išsiaiškinti nei kas, nei kur skina saugotinus bei nykstančius augalus.  
 

Į viršų