Naujasis Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas teigia, jog sunkiausia bus tai, kad į  postą ateina „ant gatavo” - bus dideli reikalavimai ir didelė atsakomybė.
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

 
 
Zita KATKIENĖ

Vakar Šiaulių apskrities ligoninės klinikoje - didelis sujudimas. Aštuntą valandą ryto į mokomąją auditoriją vos tilpo medikai ir svečiai. Pastarųjų ratas netrukus plėtėsi, nes medikų sveikinti atvyko ir kolegos iš Klaipėdos. „Aš viliuosi, kad neužtrenksite šiandien durų ir nepaliksite manęs vieno”, -  prašė naujasis Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas iš pareigų pasitraukusių vadovių:  Šiaulių apskrities ligoninės pediatrijos direktorės Reginos Ulkštinienės ir akušerijos-ginekologijos direktorės Angelės Jurgaitienės. Medikės traukiasi ne tik iš pareigų, bet ir iš darbo gydymo įstaigoje.

Konkurso nugalėtojas - „ant gatavo“

Nemažo susidomėjimo sulaukęs Moters ir vaiko klinikos direktoriaus postas pagaliau užimtas. Vakuojanti vieta, į kurią net nepretendavo nė vienas Moters ir vaiko klinikoje dirbantis medikas, tarp kurių - trys turintys medicinos mokslo dakrato vardą, jau užimta. Nuo balandžio pradžios darbo sutartį su gydymo įstaiga pasirašys akušerio-ginekologo profesinę kvalifikaciją turintis 48-erių metų medicinos mokslų daktaras Linas Rovas.

Įveikęs nelengvą dviejų dalių konkursą medikas mano, jog sunkiausia - dar priešakyje. L. Rovas yra baigęs Kauno medicinos universitetą, vėliau Lundo universitete Švedijoje įgijęs medicinos mokslų daktaro kvalifikaciją,  o  prieš trejus metus Klaipėdos universitete įgijo akademinį docento laipsnį. Tad direktorius - ketvirtas Moters ir vaiko klinikoje medikas, turintis medicinos mokslų daktaro laipsnį.

Pats medikas labiausiai vertina tai, kad internatūrą dar studentas būdamas atliko kaip tik Šiaulių  apskrities ligoninėje ir jo vadovė buvo gydytoja Angelė Jurgaitienė, kuri šiandien atsisveikina su darbu gydymo įstaigoje. Vėliau dešimt metų teko dirbti Mažeikių ligoninėje akušeriu-ginekologu, Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėju. Stažuotis medikui teko Rusijos, Latvijos, Kanados, Olandijos, Švedijos klinikose.

Pastaruoju metu L. Rovas dirbo Klaipėdos universitetinės ligoninės Perinatologijos centro vadovu,  dėstė Klaipėdos universitete.

„Toli ir nenuėjau - vėl sugrįžau į Šiaulius”, - teigė naujasis klinikos vadovas ir pripažino, kad sugrįžus jam teko labai didelė atsakomybė. Ir tai, pirmiausia, dėl to, kad ateiti tenka „ant gatavo“, nes pačiam nereikėjo rūpintis nei naujos klinikos statyba, nei jos įrengimu.

„Suprantu, kad bus ir dideli reikalavimai”, - teigia medikas.

Pripažinti naujajam direktoriui tenka ir tai, kad nelabai pažįsta kolektyvą, kuriam nuo šiol vadovaus. L. Rovas mano, jog nebus bėdų, jei visi sieks to paties tikslo - norės eiti į darbą, nebus našta žmonėms, nekils problemų pacientams.

Pripažįsta naujasis direktorius, jog sunkumų gali kilti ir dėl to, kad iki šiol neteko vadovauti tokiam dideliam kolektyvui. Save pavadinęs dideliu demokratu, bet ne anarchistu, L. Rovas pažadėjo skatinti kolektyve vidinę konkurenciją, norą tobulėti.

„Linkiu gero darbo su manimi”, - sako Linas Rovas į salę susirinkusiam kolektyvui ir paprašė postus paliekančių vadovių Reginos Ulkštinienės ir Angelės Jurgaitienės neuždaryti durų ir nepabėgti tą pačią dieną. Nes patarimų ir paramos, pasak naujojo direktoriaus, reikės daug iš visų.

Pailsėti - iš  peties?

Tuo, kad iš pareigų  bei darbo Šiaulių apskrities ligoninėje pasitraukia dvi ilgus metus ligoninėje dirbusios bei atsakingiems postams vadovavusios medikės Regina Ulkštinienė ir Angelė Jurgaitienė, sunku patikėti net pačiam gydymo įstaigos vadovui Petrui Simavičiui. Deja, pasak vadovo, reikalas jau nepakeičiamas ir neapskundžiamas, tad nelieka nieko kito, tik dėkoti medikėms už ilgą ir pasiaukojantį darbą.

Abiems medikėms įteikti Respublikos sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio padėkos raštai. Padėkos raštu už ilgametį darbą  medikes apdovanojo ir Šiaulių apskrities viršininkas bei miesto valdžia.

Prieš 43-ejus metus Šiaulių  gimdymo namuose pradėjusi dirbti Vilniaus valstybinio universiteto medicinos fakulteto absolventė akušerė-ginekologė Angelė Jurgaitienė džiaugiasi ir tuo, kad jai likimas lėmė padirbėti visuose trijuose stacionaruose, kuriuose buvo įsikūrę gimdymo namai.

Sunkiausius prisiminimus palieka Akušerijos-ginekologijos klinika, kurios devyni pacientai patyrė  sunkius odos nudegimus. Vakar Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius P. Simavičius, prisiminęs skaudų įvykį, teigė, jog jau galima tvirtinti, kad šioje istorijoje nebuvo medikių kaltės. Tačiau nukentėjo, deja, medikai.

Angelė Jurgaitienė  profesinę veiklą tęs privačiame kabinete ir apie grįžimą į gydymo įstaigą kol kas negalvoja.

Pediatrijos direktorė  Regina Ulkštinienė teigia, jog šiuo metu, kai gali pasijusti pavargusi, taip ir jaučiasi. Tad pirmiausia ir žada pailsėti - medikė  turi 146 dienas neišnaudotų atostogų, tad penkis mėnesius žada atostogauti. O prašymo atleisti iš darbo dar nerašys - dar pailsės.

Vėliau, medikė pokštauja, nusivalys langus ir imsis kitų buities darbų, kurių niekada nestinga. Nors ir kviečiama dirbti gydymo įstaigos audito komisijoje, medikė sutikimo neduoda.

Pasak R. Ulkštinienės, dirbti kolektyve buvę neparastai įdomu. „Ligoninėje lankėsi visi šalies prezidentai, visi ministrai, diplomatijos atstovai”, - kalba medikė ir priduria, jog padaryti to, kas buvo padaryta per daugiau nei keturis dešimtmečius - vienas žmogus negali. Tai - didžiulio kolektyvo darbas, kuriam priklausyti buvusi didelė laimė. Patyrusios administratorės vietą vaikų ligų klinikoje užims konkursą į pediatrijos direktorės vietą laimėjusi medicinos mokslų daktarė Margarita Balūnienė. Pristatyta susirinkusiems ir Moters ir vaiko klinikos slaugos administratorė Inga Budrienė anksčiau laikinai ėjusi medicinos direktoriaus pavaduotojos slaugai pareigas.    
 

Į viršų