2013-11-02 09

Ligoninės darbuotojai mirusiųjų atminimą pagerbė tylos minute ir malda.
Zitos KATKIENĖS nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Ketvirtadienį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vyko ligoninės darbuotojų, išėjusių Anapilin, pagerbimas. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus Petro Simavičiaus, Vėlinės skatina prisiminti išėjusiuosius – artimuosius, mylimuosius, pažįstamus, bendradarbius. „Kuo žmogui daugiau metų, tuo ilgesnis sąrašas žmonių, su kuriais atsisveikinta amžiams – be teisės susitikti dar kartą šioje žemėje, kur dalijamės vieni su kitais žemiškaisiais rūpesčiais“, - sakė P. Simavičius.

Medikai prisijaukina mirtį
Medikai bene vieninteliai žmonės, kurie pasitinka į šį pasaulį ateinantį žmogų ir labai dažnai palydi išeinantįjį. Ne išimtis ir patys medikai – jie taip pat palieka žemiškuosius rūpesčius ir iškeliauja Amžinybėn. Pasak P. Simavičiaus, yra modernios technikos ligoms diagnozuoti ir gydyti, yra priemonių žmogaus amžiui ilginti, yra vaistų žmogaus skausmui malšinti, tačiau nei viena iš šių priemonių nepadeda pabėgti nuo mirties. „Gydytojams, deja, tenka mirtį sutikti dažnai. Ypač sunku, kai diagnozuojama nepagydoma liga ir šią žinią reikia pranešti ligoniui. Deja, šią žinią tenka ne tik pranešti kitiems, bet ir patiems išgirsti. Gydytojui, puikiai žinančiam žmogaus anatomiją ir ligos eigą – dar sunkiau išgyventi tą sunkią tiesą – mirties priėmimą ir susitaikymą su ja. Nes jis puikiai žino galimybes išgyventi – jis negali puoselėti tuščių iliuzijų. Deja, niekas negali pasakyti, kaip išgyventi mirtį, niekas negali ir pamokyti, kaip gyventi iki mirties“, - sakė jis.

Iškeliavę negrįžtamai
Buvęs Urologijos skyriaus vedėjas, Šiaulių miesto Garbės pilietis Alfonsas Stakėnas savo iniciatyva parengė sąrašą chirurgų, iškeliavusių Amžino poilsio. Apie 40 chirurgų, dirbusių Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ir iškeliavusių Anapus per pastaruosius du-tris dešimtmečius – didžiulė ir skaudi netektis ligoninės bendruomenei. A. Stakėno pavyzdžiu kiekvienas ligoninės skyrius pratęsė šį sąrašą, kuris iš tiesų išaugo gal dešimt kartų. Visi: vairuotojai, ūkio darbuotojai, sanitarės, medicinos seserys, gydytojai onkologai, terapeutai, radioterapeutai, santechnikai, šaltkalviai, staliai, buhalteriai... visi jie – buvę Respublikinės Šiaulių ligoninės darbuotojai.
Sąrašo priekyje – buvę ligoninės vadovai, kuriems ligoninės kolektyvas dėkojo už nudirbtus darbus ir tai, kad jų dėka galėjo minėti net 170 metų ligoninės jubiliejų. Pirmieji jau Anapilin išėję ligoninės vadovai: Benjaminas Levinas, Domas Jasaitis, Jokūbas Goldbergas, Michailas Čiurilovas, Adolfas Maštaras, Kazys Knizikevičius, Zigmas Vaišvila, Antanas Samys.
Susirinkusiems gydytojams apie Vėlines kalbėjo neurochirurgas Albertas Griganavičius. Skambant kanklių muzikai, kurią atliko Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos kanklių mokytojos mama ir dukra Regina Vaišnorienė ir Regina Marozienė, buvo pagerbti negrįžtamai išėję medikai. Prisimenant buvusius gydytojus skambėjo ligoninės medikių skaitomos eilės.

 

Į viršų