alt

Per akciją „Knygų Kalėdos“ žmonių padovanotos knygos bibliotekų problemų neišsprendžia.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Jau antrus metus iš eilės paskelbta Prezidentės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“, kurios tikslas – papildyti šalies bibliotekas naujomis privačių asmenų ir organizacijų dovanotomis knygomis. Pernai buvo raginama dovanoti knygas viešosioms bibliotekoms, šiemet – mokyklų bibliotekoms.
Tik ar ši akcija išties yra prasminga, galinti kažkiek papildyti kelerius krizės metus dėl sumažinto finansavimo ant knygų bado slenksčio atsidūrusias bibliotekas.
Šiaulių bibliotekų vadovų atsakymai į šį klausimą yra nuo diplomatiškų iki tiesmukų.

Garsinių knygų nemažėja
Pernai per „Knygų Kalėdas“ šalies viešosioms bibliotekoms buvo padovanota 17 tūkstančių knygų, teigiama oficialiame akcijos organizatorių pranešime.
Specialios bibliotekos, kaip Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filialas, akcijos kaip ir nepajuto.   
Pirma, čia didžiąją fondų dalį sudaro garsinės ir Brailio raštu išleistos knygos, kurias filialas gauna tiesiogiai iš Lietuvos aklųjų bibliotekos. Pastaraisiais metais Šiaulius pasiekia tas pats knygų pavadinimų skaičius, kaip ir ankstesniais metais, gal tik kiek mažiau kiekvienos knygos egzempliorių.
„O knygų regintiems praktiškai nebegauname, - sako Šiaulių filialo vedėja Jovita Lapinskaitė. Todėl neregių ir silpnaregių šeimų nariams naujų knygų taip pat nebegalime pasiūlyti. Ir finansiškai labai prastai laikomės – jokių papildomų lėšų mums neskiriama“.

Knygos turi būti reikalingos  
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka faktiškai verčiasi iš valstybės skiriamo finansavimo, kuris šiemet yra 30 tūkstančių litų didesnis nei pernai. Tad jei pernai biblioteka įsigijo apie 20 tūkstančių leidinių, tai yra, maždaug 4 procentais atnaujino pusės milijono vienetų bibliotekos leidinių fondą, tai šiemet bus įsigyta daugiau. Tačiau tik šiek tiek daugiau, nes padidėjo ne tik finansavimas, bet ir knygų kainos.
P. Višinskio viešosios bibliotekos direktorė Rūta Žirgulytė pripažįsta, kad per praėjusių metų akciją „Knygų Kalėdos“ knygų ir kitokių leidinių buvo nemažai padovanota. Tik ne visos dovanos bibliotekai buvo naudingos.
„Negalima tikėtis, kad tokios akcijos išspręstų bibliotekų problemas - fondus reikia formuoti tikslingais leidiniais, - sako R. Žirgulytė. - Nors, žinoma, malonu, kad akcija atkreipė visuomenės, o gal ir valdžios dėmesį į bibliotekas ir pastarųjų metų knygų badą jose“.
Todėl suprantama, kodėl šios bibliotekos direktorė pusiau juokais, pusiau rimtai pasakė, jog biblioteka norėtų iš Kalėdų Senio gauti ne maišą knygų, o maišą pinigų – knygų kokybė svarbiau nei jų kiekis.

Laukia dovanų – knygų      
Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka šiemet knygoms ir kitiems leidiniams įsigyti taip pat gavo daugiau lėšų nei pernai, todėl tikisi šiais metais įsigyti jau ne penkis tūkstančius knygų, o daugiau.
Viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė sako, kad grožinės literatūros stengiamasi įsigyti bent po vieną egzempliorių kiekvienam bibliotekos filialui, kitokių knygų – bent po du-tris vienetus, kad filialai ir skyriai jais galėtų pasidalyti. Todėl bibliotekos darbuotojai džiaugiasi pernai per akciją ir be akcijos šiauliečių padovanotomis knygomis.
„Šiemet norėtume, kad dar aktyviau dovanotų - kiek duotų, tiek imtume. Tik nežinau, ar yra toks Kalėdų Senelis, kuris galėtų tiek duoti, kiek mums reikia“, - kalbėjo I. Žilinskienė.

Tik užkiš lentynas
Taigi viešųjų bibliotekų vadovų nuomonės apie praėjusių metų akciją „Knygų Kalėdos“ gan kontraversiškos. Kadangi šiemetinė akcija skirta papildyti mokyklų bibliotekų (kurios bent Šiaulių miesto savivaldybės jau kelerius metus nebefinansuojamos) fondus naujomis knygomis, galima būtų tikėtis, kad jos laukia „Knygų Kalėdų“ su entuziazmu ir skuba sudarinėti dovanų sąrašus.
Tačiau Juliaus Janonio gimnazijos bibliotekos vedėja Birutė Grigienė entuziazmu toli gražu netrykšta.
„Manau, kad geriau būtų, jei Prezidentė mokyklų bibliotekoms nors po tūkstantį litų skirtų – tada  tikrai nusipirktume tai, ko bibliotekose trūksta. O dabar ir gimnazijai, ir progimnazijai, ir pradinei mokyklai atveš Kalėdų eglučių, vaikiškų knygučių. Gal ir negražu sakyti, bet iš jų naudos mokiniui jokios, tik kažkas pasideda pliusiuką. Juk tas knygas, kurių neperka niekas, išvežios po bibliotekas, o mums bus vien tik darbas: viską suvesti į duomenų bazes ir užkišti lentynas, - sako B. Grigienė. - Trisdešimt metų dirbu, žinau, kad gausime tokių knygų, kokių iki šiol gaudavome iš Švietimo skyriaus – knygyne neišpirktų akademinių leidinių, kurie gal ir tiktų universitetų bibliotekoms ar net Mokslų akademijai.“

Tenka pirkti ir vadovėlius
Todėl J. Janonio gimnazijos bibliotekos vedėja sudarinėja reikiamų knygų ir kitų leidinių sąrašus ne Kalėdų Seniui, o sau – rašo juose, kokius leidinius galėtų nupirkti už vadinamuosius du procentus, kuriuos skyrė gimnazistų tėvai, paprašyti rėmėjų ar net pasiūlyti, ką abiturientai mokslų baigimo proga galėtų padovanoti gimnazijos bibliotekai. Tai daugiausia informaciniai, tęstiniai leidiniai, programinė literatūra, knygos socialiniais, psichologiniais klausimais ir net laisvalaikio literatūra, be kurios į biblioteką gimnazistus irgi sudėtinga sukviesti.
Nors gimnazijos bibliotekos darbuotojai ir stengiasi – laimi projektus, pavyzdžiui, dvidešimt dviejų kultūros žurnalų prenumeratą, tačiau realybė yra tokia, kad tėvelių du procentus tenka išleisti ir... vadovėliams.
„Kai dėl naujos tvarkos mokiniai puolė rinktis egzaminus ir pačių naujausių vadovėlių prašyti, aš jau trečią kartą buvau knygyne, kad nupirkčiau geografijos vadovėlį už 74 litus. Teisę pasirinkti egzaminus mokinys turi, o lėšų tam, kad ta teisė būtų realizuota, tai juk nepridėjo, - teigia B. Grigienė. - Negaliu veidmainiauti: mokykla yra vaikams, o ne burbului pūsti. Jei vaikas į biblioteką ateina rytdienai paruošti namų darbus, aš juk jam nepaduosiu Kalėdų eglutės“.


alt

„Geriausia būtų gauti iš Kalėdų Senio pinigų, - sako Juliaus Janonio gimnazijos bibliotekos vedėja Birutė Grigienė. - Nes vėl gausime to, ko mums nereikia, o to, ko reikia, ir vėl neturėsime“.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

alt

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktorė Rūta Žirgulytė: „Žinoma, malonu, kad akcija atkreipė visuomenės, o gal ir valdžios dėmesį į bibliotekas ir pastarųjų metų knygų badą jose“.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

alt

„Nežinau, ar yra toks Kalėdų Senelis, kuris galėtų tiek duoti, kiek mums reikia“, - abejoja Irena Žilinskienė, Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų